användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 22 april 2010 09:50

Belgien röstar om slöjförbud

Belgien blir det första landet i Europa attr rösta om ett slöjförbud. I dag torsdag väntas parlamentet rösta igenom det kontroversiella lagförslaget, men Amnesty är kritiskt.

Om lagförslaget går igenom kommer den nya lagen att tas i bruk i juli, enligt AP.

Parlamentet ska rösta om ett förbud mot kläder eller huvuddukar som gör att den som bär dem inte helt kan identifieras, som exempelvis nikab eller burka.

Förbudet väntas gå igenom utan problem - regeringen och oppositionen är enig i frågan, som också fick enhälligt stöd av inrikesutskottet den 31 mars. Förbudet föreslås gälla alla offentliga platser, skriver CNN.

- Kvinnor ska inte tvingas att bära huvudskarfar eller slöjor (niqab, burka) och det är lika fel att de förbjuds enligt lag att bära dem, säger Claudio Cordone, generalsekreterare för Amnesty, enligt ett pressmeddelande.

Enligt SVT finns det 400 000 muslimer i Belgien, men endast ett 10-tal av dessa bär klädesplagg som helt eller delvis döljer ansiktet.

Amnesty International är mycket kritiska och menar att ett förbud är ett brott mot de mänskliga fri- och rättigheterna.

– Ett förbud skulle vara ett brott mot dessa kvinnors religionsfrihet, säger Claudio Cordone, generalsekreterare för Amnesty, enligt ett pressmeddelande.

Enligt Amnesty kommer den som bryter mot den belgiska lagen att få böter på upp till 250 kronor, eller fängelse i upp till sju dagar. Människor som bär masker i sitt arbete omfattas inta av lagen.
 
I Frankrike pågår en liknande diskussion och där vill president Nicolas Sarkozy att parlamentet ska rösta om en liknande lag.

Nicolas Sarkozy vill förbjuda kvinnor att dölja sitt ansikte med slöja på gator och andra offentliga platser.


Foto: Faisal Mahmood

-Lagen är väldigt kontroversiell i övriga Europa, säger Lilly Lanefelt som är statsvetare vid Stockholms universitet och har forskat kring bland annat liberalism, mångkulturalism och svensk slöjpolitik.
 
-Med lagen tar man bort vissa grundläggande konstitutionella friheter som begränsar yttrandefriheten hos individen. Det är kontroversiellt när staten går in och reglerar hur man ska se ut.

I Frankrike har man en lag från 2004 som förbjuder slöja som täcker håret i skolan. Nu vill Frankrike göra som Belgien och införa en liknande lag som innebär förbud mot heltäckande slöjor.

-I protestantiska länder har man en mer liberal tradition där man lämnar mer frihet till individen, säger Lilly Lanefelt.
Hon menar att det kan finnas ett samband med den nya lagen i Belgien och hur etablerad främlingsfientligheten är i landet.

I slutet av januari öppnade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i en radiointervju för olika tolkningar kring var han står i frågan kring förbud för heltäckande slöja. Kort efter det gick Reinfeldt ut och klargjorde att han inte vill se något burkaförbud.

Lilly Lanefelt tror inte heller att det kommer att bli aktuellt med en lag liknande den i Belgien här i Sverige. Hon menar att det inte finns någon egentlig debatt om förbud för heltäckande slöja här om man jämför med övriga nordiska länder.Foto: Scanpix

En fransk kvinna har bötfällts för att ha burit nikab när hon körde bil. Hennes advokat hävdade i dag att hon hade lika bra sikt som en mc-förare i hjälm. Fallet har blivit ett debattämne i Frankrike.

Den 31-åriga kvinnan berättade på fredagen i tv-kanalen LCI om hur polisen stoppade henne i mars när hon körde genom staden Nantes. Hon hade svart nikab, en typ av beslöjning som täcker hela ansiktet utom ögonen.

Polisen gav henne en bot på 22 euro med motiveringen att hon var en säkerhetsrisk eftersom hennes synfält var begränsat. - Mina ögon var inte täckta. Jag kan se precis som du och mitt synfält var inte begränsat, invände kvinnan, som framträdde utan att ange sitt namn. Hon förklarade att hon skulle överklaga böterna.

Händelsen har blivit ett regeringsärende. På fredagen uppmanade inrikesminister Brice Hortefeux immigrationsministern att ompröva kvinnans makes franska medborgarskap eftersom information som han hade tyder på att mannen kan fuska med bidrag.

Han är gift med fyra kvinnor och far till tolv barn. - Var och en av dessa kvinnor har bidrag i egenskap av ensamstående föräldrar och alla har full beslöjning, sade Hortefeux i brevet som Reuters tagit del av.
 
Han tillade att han bett myndigheterna i området att kontrollera om det rör sig om bidragsfusk. - Jag skulle uppskatta om ni kan undersöka om denna individ kan berövas franskt medborgarskap om dessa fakta visar sig korrekta, sade Hortefeux till invandrarminister Eric Besson.
 
Kvinnans algeriskfödde make sägs ha fått franskt medborgarskap 1999.
 
I onsdags gav president Nicolas Sarkozy sitt stöd till ett förbud mot att bära burka, det heltäckande plagget med litet gallerfönster för ögonen, offentligt.

Opinionsmätningar har visat att de flesta franska röstberättigade stöder ett förbud, men jurister har varnat för att ett sådant förbud kan strida mot Frankrikes författning.

Redaktionens kommentar:

Europadomstolen har yttrat sig om religiösa symboler i italienska skolor och sagt att de är förbjudna. Olika former av slöjor är symboler för islam (religiösa symbol) och bör därför förbjuda i institutionella lokaler (skolor och andra förvaltningslokaler).

Det är bara att göra en anmälan och låta domstolen pröva detta så får vi ett slut på slöjdiskussionen och snacket om diskriminering så snart det handlar om muslimer.

Ur artikel "Det främmande"på politico.se den 26 oktober 2009.

Det var den italienska medborgaren Soile Lautsi, med rötter i Finland, som hade begärt att Europadomstolen skulle fälla utslag i frågan. Hon sade att hennes barn måste gå i en offentlig skola i norra Italien med krucifix i vartenda rum.

Jesusbilderna strider mot hennes rätt att ge sina barn en sekulär uppfostran, finner Lautsi. Domstolen gick på hennes linje. "Krucifixen kan upplevas som ett stöd av religiösa elever, men också stöta de elever som utövar andra religioner eller är ateister", finner domstolen.

Staten bör avstå från att påtvinga individer en tro i lokaler där de är tvungna att vistas. Målet med utbildning är att fostra till kritiskt tänkande, heter det. Lautsi tilldömdes 5.000 euro i skadestånd.

Två italienska lagar stiftade under 1920-talets fascism gjorde krucifixen obligatoriska i skolorna. Lagarna gäller fortfarande tekniskt, men har inte tillämpats strikt sedan 1984, när kyrkan skildes från staten. Men när en muslimsk aktivist 2003 försökte genomdriva ett förbud mot korsen blev protesterna kraftiga.

Påven Johannes Paulus ansåg det både odemokratiskt och farligt att ge sig på ett lands religiösa symboler. Italienska domstolar avvisade också till slut kravet.


Europeiska domstolen kan utdöma skadestånd och domarna är bindande för den berörda staten. Domstolen är däremot ingen överinstans till nationella domstolar och myndigheter, vilket innebär att den inte kan upphäva en dom eller ett beslut som fattats av en nationell myndighet eller domstol.

Det finns de som anser att ett förbud för burka är en skam för Europa samtidigt som de anser att den heltäckande slöjan är ett obehagligt uttryck för kvinnoförtyck. Det tycker också en övervädigande majoritet av Europas kvinnor.

Antalet burkaklädda kvinnor är försvinnande litet, i Belgien rör det sig om ett par hundra, och borde egentligen inte vara något större samhällsproblem.

Ett totalförbud strider mot flera grundläggande demokratiska principer. Enligt artikel 9 i Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna har "var och en rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet".

Det kan bara inskränkas om det behövs för skydd av "allmän ordning, hälsa eller moral". Förbud mot att folk springer nakna är alltså i sin ordning, men människor på gator och torg måste faktiskt få klä sig som de vill.

Den franska förvaltningsdomstolen, Conseil d´Etat, avvisade därför burkaförbud i ett glasklart yttrande i slutet av mars.
 
I banker, juveleraraffärer eller under internationella konferenser, kan det av säkerhetsskäl vara tillåtet att avvisa människor i heltäckande slöja, skrev domstolen.

I franska skolor är slöja inte tillåtet sedan länge, men domstolen vill inte ha ett totalförbud, men trots det är ett lagförslag på gång.

Intressant är också att en stor del av de franska kvinnor som klär sig i burka har konverterat till islam. De är födda och uppvuxna i Frankrike och det är inte svårt att gissa att slöjan är ett sorts protest.  
  
Frankrike:
Regeringen ska lägga fram ett förslag om förbud mot heltäckande slöja på offentliga platser. Muslimska slöjor, judiska kippor och kristna kors är förbjudet i skolorna.
Belgien:
Parlamentet ska rösta om förbud på allmän plats. Politisk enighet tycks finnas.
Schweiz:
Landets största parti, högerpartiet SVP, vill förbjuda heltäckande slöja på offentliga platser.
Italien:
Regeringen överväger förbud, pådriven av främlingsfientliga Lega Nord. Kvinnor med heltäckande baddräkt – burkini – har tvingats lämna badplatser.
Österrike:
Socialdemokratiska kvinnoministern Gabriele Heinisch-Hosek förespråkar förbud mot heltäckande slöja. Den är tecken på kvinnans underkastelse och hindrar kvinnor från att hitta jobb, menar hon.
Tyskland:
Tyska parlamentariker har uppmanat till förbud på platser som skolor, universitet, banker och flygplatser. Men politisk enighet saknas.
Nederländerna:
Regeringen övervägde ett förbud mot all slags maskering – från burka till hjälmar – 2006, men övergav idén som uppgavs strida mot grundlagen. Förbud mot heltäckande slöja diskuteras.
Burkadebatten intensifieras
i Europa. Belgien och Frankrike planerar förbud mot den heltäckande slöjan, det vill säga burka och niqab. Nederländerna och Danmark diskuterar förbud och Storbritannien, Tyskland, Spanien, Österrike, Schweiz och Italien överväger förbud.
 
Plötsligt dyker frågan upp i den offentliga debatten i nästan alla västeuropeiska länder. Ofta är den pådriven av högerextremistiska grupper, oro för islamsk fundamentalism och debatt om nationell identitet.
 
–Heltäckande slöjor är inte välkomna i Frankrike. Vi accepterar inte kvinnor som fångna bakom ett nät, berövade allt socialt liv och en identitet, säger Nicolas Sarkozy.

Även bland europeiska muslimer finns ett motstånd mot heltäckande slöja. Shaaz Mahboob från organisationen Brittiska muslimer för sekulär demokrati säger att burka och niqab ”varken har en plats i islam eller i västliga samhällen”.
 
–Den gör personen helt anonym under samtal med andra, och förolämpar män som inte tros kunna se en kvinna utan att bli attraherad. Heltäckande slöja har inte heller någon religiös grund. Under vallfärden hajj förbjuds kvinnor att dölja sina ansikten, konstaterar han. 

DSB den 22 april 2010

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2010-04-24 20:21

En parlamentsomröstning som skulle ha gjort Belgien till det första landet i Europa att förbjuda burkan och andra heltäckande klädesdräkter, blev i går uppskjuten på grund av att landets regering återigen höll på att kollapsa.

Den belgiske premiärministern Yves Leterme lämnade in sin avskedsansökan till kung Albert II och kastade därmed in landet i en ny politisk kris.

Rörelser som vill förbjuda burka växer i Europa och utanför, inte minst på grund av oro för att klädesdräkten kan användas av terrorister som inte blivit identifierade.

Genom att understryka säkerhetsaspekter, som i Belgien, undviker man också den långt mer ideologiskt laddade frågan om individuella friheter och religion. 

I alla länder använder man försvaret av kvinnors värdighet och frihet som intäckt till att begränsa individuella friheter.DSB den 24 april 2010 

Svara

dan 2010-04-30 08:33

Det belgiska parlamentets underhus har röstat för att förbjuda heltäckande slöja på allmän plats.

Därmed är Belgien på väg att bli det första landet i Europa som förbjuder ansiktstäckande klädsel.

Omröstningen utföll med 136 röster för ett förbud och ingen emot, två ledamöter avstod från att rösta.

Lagförslaget tas om två veckor upp i överhuset, senaten, och beräknas träda i kraft i juni eller juli i år.


DSB den 30 april 2010

Svara

dan 2010-04-30 19:10

– Ett totalförbud mot att täcka ansiktet är ett brott mot yttrande- och religionsfriheten för de kvinnor som brukar bära burka eller nikab, säger John Dalhuisen, Amnestys expert på diskriminering i Europa till nyhetsbyrån AFP.

Uttalandet är anmärkningsvärt eftersom det inte finns något inom islam som säger att burka eller liknande har något med dess religion att skaffa.

Burkan är ett medel att förtrycka kvinnor och har inget i Europa att göra. 

EU-domstolen har i ett yttrande sagt att religiösa symboler inte har en plats i exempelvis skolor. Om korset är förbjudet borde också burkan vara det. 


DSB den 30 april 2010

Svara

dan 2010-05-01 08:42

För oss är det en självklar utgångspunkt att i ett öppet samhälle ska alla individer ha rätt att bestämma över sig själva. Friheten att få klä sig som man vill är en viktig del av detta. Även rätten att avstå från att bära vissa klädesplagg måste på samma sätt respekteras.

Vi ska inte välja den franska eller belgiska vägen med förbud, inte heller den väg som flera andra europeiska länder diskuterar.
 
I exempelvis Danmark försöker man försvåra för kvinnor att bära burka eller niqab genom att utvidga tolkningen av redan gällande lagstiftning.
 
Effekten blir densamma, kvinnor exkluderas från vissa offentliga miljöer, skriver Per Bill (M) och Margareta Cederfelt (M) i SvD.DSB den 1 maj 2010

Svara

dan 2010-05-06 08:47

Nu hoppas även Schweiz på förbud mot heltäckande slöja genom att kantonen Aargau på tisdagen röstade för förbud mot heltäckande slöja.

Det är landets första politiska initiativ att förbjuda heltäckande slöja på allmän plats.

Motståndet mot burka och niqab har ökat i Schweiz i takt med att debatten i Belgien och Frankrike har intensifierats.

På tisdagen röstade man i Aargau med massiv majoritet för ett förbud och man vill nu även att förslaget röstas igenom på nationell nivå.

Det främsta argumentet är att heltäckande slöja symboliserar mäns makt över kvinnor, samt att det hindrar beslöjade kvinnor från att integreras i det schweiziska samhället.

Den är heller inte förenligt med Schweiz lokala traditioner och att en kvinna med heltäckande slöja "lever i ett fängelse".

Socialisterna och de gröna är motståndare till ett förbud och menar att ett förbud kan öka spänningarna mellan muslimer och andra i samhället.

Italien har börjat agera mot burka och niqab och en 27-årig tunisiska med heltäckande slöja stoppades häromdagen av polis när hon besökte ett postkontor i staden Novara i nordvästra Italien.

Kvinnan tvingades böta 500 euro för att hon dolde sitt ansikte.

Novara styrs av Lega Nord och i januari infördes en ny lag som förbjuder alla människor att dölja ansiktet (baseras på antiterrorismlag från 1975).

Denna gjorde visserligen undantag för just muslimska slöjor, men så är tydligen inte längre fallet.


DSB den 6 maj 2010

Svara

dan 2010-05-11 16:40

Burka: Frankrikes parlament inleder i dag en debatt om förbud av heltäckande slöja.

Nationalförsamlingen väntas anta en resolution där man fördömer burkan som en kränkning av nationens värderingar.

Denna icke bindande resolution kommer att ange tonen för debatten i juli om en lag som ska förbjuda muslimska kvinnor att bära burka eller niqab.

Frankrike är på väg att bli det andra landet i Europa som nu förbjuder bärandet av ansiktstäckande slöja offentligt.

Tidigare har förbudet införts i Belgien.

Att dölja ansiktet på offentlig plats har varit förbjudet i Italien sedan 1975, vare sig det sker med mc-hjälm, slöja eller annat.

I Frankrike finns över fem miljoner muslimer och enligt inrikesdepartementet är det färre än 2 000 kvinnor som bär heltäckande slöja.DSB den 11 maj 2010

Svara

dan 2010-05-12 10:22

Burka: Frankrike antog på tisdagskvällen en resolution mot ansiktstäckande slöja, så kallad burka eller niqab.

- Den här texten är en seger för vår republik och vår demokrati, sa UMP-parlamentarikern och före detta jämställdhetsministern Nicole Ameline när nationalförsamlingen debatterade resolutionen.

Resolutionen som inte är juridiskt bindande antogs med 434 mot 0, sedan några vänsterledamöter marscherat ut i protest.

President Nicolas Sarkozy har tidigare sagt att burkan "inte är välkommen" i det sekulära Frankrike.

I både Nederländerna och Danmark har slöjdebatten länge varit ett hett tema. I Belgien väntas ett förbud bli lag i juni eller juli.


DSB den 12 maj 2010 
  • Artiklar

  • Kommentarer


Vad vet du om blommor?


© Politico.se