användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 27 april 2010 17:45
Mats Odell, kommunminister

Mats Odell, kommunminister

Källa: regeringen.se

Välfärdsutspel blev Tobleronedebatt

- Det är ren Tobleronepolitik, man tar det på kortet och skickar fakturan till svenska folket, säger kommunminister Mats Odell (KD) om oppositionens utspel om välfärden. Enligt Odell saknas förslag om var pengarna ska tas.

Thomas Östros (S), ekonomisk talesman är upprörd över Mats Odells uttalande.

- Det är ett grovt övertramp som inte hör hemma i svensk politik. Jag begär att Mats Odell ber om ursäkt, så här uppför man sig inte, han borde skämmas, säger Östros.

Mats Odell avser inte att be om ursäkt. - Den som lägger fram så slarviga och ansvarslösa förslag måste tåla att bli granskad, säger han, som inte anser att han smutskastar Mona Sahlin genom att dra upp den 15 år gamla Tobleroneskandalen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) säger att han inte skulle använt Odells beskrivning av de rödgrönas politik. - Det brukar sägas så mycket saker i valrörelsen så det kommer säkert många målande beskrivningar, säger han.

Enligt förre justitieministern Thomas Bodström (S) säger Odells uttalande en del om de krafter som vill piska upp en hatstämning mot Mona Sahlin. Bodström tycker att hatet mot Olof Palme "Borde ha lärt oss en läxa".

Kommunminister Mats Odells tal om Tobleronepolitik syftar på den så kallade Tobleroneaffären 1995, som ledde till att Mona Sahlin lämnade regeringen och jobbet som vice statsminister.

Hon hade använt regeringskortet privat, gjort ett antal uttag och betalat för bland annat Toblerone och noterat privat på notorna. I samma veva avslöjades flera skulder hos kronofogden, för bland annat parkeringsböter och tv-licens.

Åklagarens förundersökning om brott lades ner och tre år senare, 1998, återkom Sahlin till regeringen som biträdande näringsminister. 1999 kom nya avslöjanden om bland annat p-böter hos kronofogden. 

Enligt informella uppgifter handlar det om mycket mer än en Toblerone och någon obetald perkeringsbot. Här några smakprov (innehållet är hämtat från Aftonbladets blogg i dag):

1999. 98 obetalda p-böter varav 32 går till Kronofogden, många var på handikapplats (24-26)

1990. Dagmamma betald svart (häftigt att betala skatt)

1993. Obetald tv-licens, körförbud på obesiktigad familjebil och trots det två p- böter under tiden.

1995. Köp av varor för 53 000 kronor med statens kontokort. Mona Sahlin tar “time out” på Mauritius med familjen och sina livvakter på skattebetalarnas bekostnad. Här säger hon att hon slutat fiffla.
 
1997. Efter avbönen startar Sahlin bolag och tar ut 1,1 miljoner i lön och 350 000 i externa kostnader.

1999. Företaget går i konkurs och Mona Sahlin blir S-regeringens småföretagarexpert.
 
2000. Mona Sahlin har 30 000 kronor i restskatt och ärendet går till Kronofogden innan pengarna betalas in.

2001. Mona Sahlin har två obetalda räkningar som går till Kronofogden.

2002. Monas Sahlins bil är belagd med körförbud, obesiktigad samt att fordonsskatten är obetald.
 
2005. Sahlin använder regeringskortet till ett flertal privata taxiresor.
 
1995-2006. Utsparkad ur Handels-facket för bristande betalning av medlemsavgiften.
 
2006. Utnyttjat sin ställning för att ordna ett onödigt praktikjobb på ambassaden i USA åt sin dotter finansierad med skattepengar.

Listan är lång men den omfattar endast Mona Sahlins hittills kända "oegentligheter", för vilka hon sparkades ut ur den dåvarande S-regeringen.

Enn Kokk, före detta partisekreterare hos Socialdemokraterna skriver i sin blogg: "De oegentligheter som fällde Mona Sahlin var endast förnamnet av vad som förekommit”.

Om detta innebär att det finns en stor mängd med ytterligare incidenter som ännu ej är utredda kan detta få konsekvenser för Socialdemokraterna i valrörelsen.
 
Nyligen kunde man läsa i medier att Mona Sahlin ljugit om sin lön.
 
En rad opinionsmätningar visar med önskvärd tydlighet att en klar majoritet av svenska folket saknar förtroende för Mona Sahlin.

Om ovanstående är korrekt och det finns mer lik i garderoben bör detta utredas. "Vem kan då ha förtroende för en sådan statsminister"?

DSB den 27 april 2010

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2010-04-28 19:57

Det finns absolut skäl att påminna väljarna om hur de rödgrönas nuvarande statsministerkandidat Mona Sahlin skötte sina affärer under Tobleronetiden.

Som bekant var det ju inte bara vid inköpet av denna chokladbit som Sahlin använde skattebetalarnas pengar som ett slags buffert.

Hur en potentiell statsminister handskas med skattebetalarnas pengar är verkligen ingen småsak.

Sedan kan man ha vilken synpunkt man vill på Mats Odells utspel i samband med de rödgrönas satsning på kommun och landsting, "ren Tobleronepolitik".

Själv påstod Mona Sahlin i Rapport i kväll att Mats Odell är dålig på att läsa bibeln.


DSB den 28 april 2010
  • Artiklar

  • Kommentarer© Politico.se