användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 19 maj 2010 20:10
Carl P Herslow, Skånepartiet

Carl P Herslow, Skånepartiet

Herslow åtalas för Muhammed-affisch

Skånepartiets ordförande Carl P Herslow åtalas för tryckfrihetsbrottet "hets mot folkgrupp" sedan han spritt en affisch som föreställer en teckning av profeten Muhammed, naken med en nioårig hustru. Det är justitiekanslern (JK) som väcker åtalet.

JK anser att affischen förmedlar ett budskap som uttrycket missaktning för en folkgrupp med anspelning på trosbekännelse, nämligen personer med muslimsk tro.

På affischen, som satts upp på flera platser i Malmö, står bland annat "Han 53 hon 9". "Är det sådana bröllop vi vill se i Skåne". Carl P Herslow delade också själv ut den vid ett möte på Stortorget.

När affischen satts upp ledde det till flera polisanmälningar. Skånepolisen lämnade över ärendet till JK som är åklagare i tryckfrihetsbrott.

Förundersökningen har nu lett fram till JK:s beslut och åtalet kommer att drivas av vice chefsåklagare Bo Birgerson i Malmö.

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Ilmar Reepalu (S), förekom också på bild i affischkampanjen och gjorde en anmälan om förtal.

Men där lades förundersökningen ner eftersom förtalsmål i regel ska drivas genom så kallat enskilt åtal. JK ansåg inte att det fanns några särskilda skäl att göra ett undantag i just det här fallet.


Åtalas icke


Åtalas

Vari ligger skillnaden? Är inte den översta bilden hets mot folkgrupp, de kristna?DSB den 19 maj 2010

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2011-03-03 06:58

Skånepartiets ledare Carl P Herslow kommer inte att fällas för hets mot folkgrupp för en affisch föreställande profeten Mohammed naken med sin nioåriga hustru.

Han 53 år och hon 9 år.

Enligt JK var spridandet av partiets affisch förra året hets mot folkgrupp, men det ansåg inte Högsta Domstolen och han kan därmed inte fällas i Tingsrätten vars dom kommer den 16 mars.
 


DSB den 3 mars 2011
  • Artiklar

  • Kommentarer


Vad vet du om blommor?


© Politico.se