användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 14 juni 2010 18:42

Bok avslöjar alliansens strategi mot MP

"Regeringen gör allt för att krossa det populära språkröret Maria Wetterstrand" (MP), enligt Aftonbladet som har "granskat alliansens hemliga plan för att sänka Miljöpartiet i valet". 

Det lär vara i boken, Maria Wetterstrand, Kronprinsessan av frilansjournalisten Tonchi Percan, som delar av alliansens hemliga strategi mot Maria Wetterstrand avslöjas. 

Över en öl på restaurang Tennstopet i Stockholm i början av februari berättar Per Gudmundsson, ledarskribent på SvD, att hans chef PJ Anders Linder beordrat medarbetarna att koncentrera sin kritik mot Maria Wetterstrand.

Syftet skulle inte ha varit att skapa negativ publicitet kring Miljöpartiet utan helt enkelt att medierna mer intensivt skulle granska MP:s politik. Partiet har haft stor framgång i opinionen och det är inte bara de borgerliga partierna som funderat över detta.
 
Hur är det möjligt att ett bakåtsträvande enfrågeparti, som vill bromsa utvecklingen, kan ha en sådan framgång inte i minst i storstadsregionerna och fördubbla sina opinionssiffror sedan valet 2006.

Man röstar väl rimligen inte på ett språkrör för att denne är trevlig och vars vision i princip är orimlig att realisera eftersom den kommer att få stora konsekvenser för människors tillvaro. Miljöpartiet driver helt enkelt en tillväxtfientlig och icke jobbskapande politik.

Per Gudmundsson bekräftar att SvD:s ledarsida ägnat betydande utrymme åt kritik av Miljöpartiet. Men han förnekar att det skulle vara på order från regeringskansliet.

Problemet är att Miljöpartiets sympatisörer uppenbarligen inte har förstått vad deras politik innebär utan lever i en drömvärld där vi har gått tillbaka till Hedenhös med medborgarlön och vem som ska betala har de ingen aning om.

Klimat och Miljö är viktiga frågor för mänskligheten men vi kan inte ändra dagens livsstil i en handvändning, något vi blev varse på klimatmötet i Köpenhamn 2009.
 
När en miljöpartist som Maria Wetterstrand slår sig i lag med Mona Sahlin med en tveksam bakgrund och inte minst en före detta kommunist då måste man ifrågasätta hennes trovärdighet. 


Maria Wetterstrand
är just nu den klarast lysande ­stjärnan i svensk politik. Hon är mer populär än socialdemokraternas Mona Sahlin om man får tro de senaste opinionsundersökningarna. Och framför allt går hon hem bland unga väljare.

En Sifo-mätning visar att bara Fredrik Reinfeldt åtnjuter större förtroende än Maria Wetterstrand.

Undersökningen är unik också ur en annan aspekt: Aldrig har förtroendet ökat så kraftigt mellan två mätningar som det nu gör för Miljöpartiets språkrör.

Vem är hon då, vår yngsta partiledare och nya stjärnpolitiker? Vem var hennes förste pojkvän och hurdan är hennes man, den finske politikern Ville Niinistö, vars familj tillhör det politiska toppskiktet i Finland?

Vad säger hennes skolkamrater om sin klasskompis som nu intar maktens korridorer i Stockholm? Vad gör hon förutom politiken?

Vilken ministerpost får hon om de rödgröna vinner valet och vad ska hon göra nästa år när hennes mandat som Miljöpartiets språkrör går ut?

Det finns inte mycket skrivet om Maria Wetterstrand och i boken Kronprinsessan får vi veta mer om hennes uppväxt i Eskilstuna, där hon föddes 1973 och som 15-åring bildade en lokalavdelning av Grön Ungdom. Vid 23 blev hon språkrör för ungdomsförbundet på riksplanet. Hon har en magisterexamen i biologi och har gått en ettårig dramalinje.

Av alla politiker är jag mest nyfiken på Maria Wetterstrand. Jag vill veta hur hon med sin gröna vision vill rädda världen, säger författaren Tonchi Percan.

Tonchi är frilansjournalist med rötter i Kroatien. Han har under det senaste året jobbat mest för Medierna i P1, men har en bakgrund som utrikesreporter, grävande journalist på SVT och redaktör på TV8. Han har också arbetat med dokumentärer förTV4 tv4 och gjort radioprogram om den nya litteraturen på Balkan.
DSB den 14 juni 2010

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2010-06-15 08:34

- Jag har ofta i varörelser sett att man vill få upp tryck i påståenden om att vi skulle ha idéer om våra motståndare. Jag vill bara försäkra om att förnyelsen av Moderaterna är att vi ska utgå från oss själva, säger han till DN.

Reinfeldt besökte på måndagsförmiddagen det EU-finansierade projektet Kompare för arbetslösa unga i Piteå. Det var hans 139:e resa ute i landet sedan han blev statsminister efter valet i september 2006.


DSB den 15 juni 2010
  • Artiklar

  • Kommentarer© Politico.se