användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 27 juni 2010 16:00
Klas-Herman Lundgren, SFS

Klas-Herman Lundgren, SFS

Källa: Birgitta Johansson/Ekot

Frivilligt att betala kåravgift första juli

Den första juli i år upphör kravet på studenter att vara medlen  i en studentkår för att få studera på universitet och högskola.

Avskaffandet av kårobligatoriet innebär en stor omställning för landets studentkårer. De flesta kårer räknar med att tappa de flesta av sina medlemmar.

– Det är egentligen ingen som vet hur många som kommer att bli kvar, men om man jämför med utvecklingen i andra länder, så är det nog få som tror att de kommer att ha kvar fler än 30 procent som medlemmar långsiktigt, säger Klas-Herman Lundgren, ordförande i Sveriges Förenade Studentkårer, SFS.

Avskaffandet av kårobligatoriet har funnits på den politiska agendan länge och i juni förra året beslutade riksdagen att sätta punkt för detta föreningstvång, med rötter i den medeltida universitetsvärlden.

De flesta, både politiker och anställda i ledningen för landets universitet och högskolor var eniga om att kårerna utför ett viktigt arbete som man bör slå vakt om.
 
Det gäller främst medverkan i utformningen av utbildningen och en del studiesocial verksamhet.

I den utredning som föregick regeringens förslag att avskaffa kårobligatoriet förslogs därför att studentkårerna skulle få 310 kronor för varje helårsstudent om året från staten.
 
I riksdagsbeslutet krympte stödet till 105 kronor per student, ungefär en femtedel av det som kårerna tidigare tagit ut i medlemsavgifter. 

– Det har visat sig att det är svårt att få in pengar från näringslivet, för kårerna.
 
Det är också svårt att få externa bidrag, förutom från lärosätena, som nu har granskat vad kårerna gör och ser att det är väldigt viktigt att kårerna fortsätter att arbeta för att förbättra utbildningarna, enligt Lundgren.
 


 

DSB den 27 juni 2010

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

SENASTE MEDIA

2015-02-17 08:50

2014-12-26 09:30© Politico.se