användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 04 juni 2009 17:57

EU-valet slutdebatt SVT2 kl. 20.00

Företaget Hyrlett.nu, har blivit EU-valrörelsens hetaste fråga. I kväll möt toppkandidaterna till slutdebatt. Är detta konkurrens på lika villkor? De priser företaget erbjuder avviker starkt från de inhemska ex. en snickare/byggarbetare för 99 kronor i timmen (efter ROT-avdraget), en lagerarbetare för 135 kronor och en städare för 125 kronor i timmen. Det svenska tjänsteföretaget ISS och västsvenska företaget Robus byggbemanning tar det dubbla.

Marita Ulvskog, Socialdemokraternas toppkandidat till EU-valet, kallar detta ”människohandel”. Medan flera EG-domar ger det lettiska företaget helt rätt. Så länge som de uppfyller vissa minimikrav i fråga om till exempel arbetstid, lön och säkerhet är de välkomna på den svenska arbetsmarknaden. I Sverige ska det gälla lika villkor och lika behandling. Det ska inte vara så att en byggnadsarbetare på en byggnadsställning har kollektivavtal medan en annan på samma byggnadsställning saknar kollektivavtal. Det handlar om exploatering av människor genom lönekonkurrens, säger Ulvskog. Smutskastning, säger Maris Sergejenko, talesperson för Hyrlett.nu. Hans personal är inte alls offer för någon människohandel. Hur är då de ”oslagbara priserna” möjliga? Svaret finns i Lettland.
Hyrlett.nu hyr ut sin personal i mellan tre till sex månader. Skatter och sociala avgifter för de anställda betalas i Lettland, där skatten är lägre än i Sverige. All administration sköts från Lettland. Jag tycker att man ska prata om skattedumpning, inte lönedumpning, säger Maris Sergejenko. Enligt honom tjänar hans anställda ofta lika mycket som svenska arbetare. Men framförallt tjänar de flera gånger mer än vad de skulle göra hemma i Lettland. Dessutom står Hyrlett.nu för gratis boende under tiden i Sverige. En del kan betala av sina bolån när de kommer hem.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill att EU omarbetar det så kallade utstationeringsdirektivet, som styr reglerna för personer som tillfälligt arbetar i ett annat EU-land. Grundkravet är: Lika lön för lika arbete. Vänsterpartiet tycker inte att det räcker med några ändringar i direktivet. De vill att EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget, ska garantera de svenska kollektivavtalen.
De borgerliga vill inte låta EU avgöra frågan. För när 27 EU-länder ska säga sitt vet man aldrig hur det slutar. I stället ska den svenska modellen gälla där avtal görs upp mellan fack och arbetsgivare.
 
I kväll möts toppkandidaterna till slutdebatt i Sveriges Television. Marita Ulvskog hoppas på en het debatt kring Hyrlett.nu och liknande företag. Maris Sergejenko är inte överlycklig över uppmärksamheten. Men konstaterar samtidigt att den senaste tiden faktiskt har varit gynnsam för hans företag. Vi har fått ett stort tillflöde av nya kunder.
Slutdebatten sänds i SVT2 kl. 20 - 22.
Källa: Aftonbladet

DSB 4 juni 2009

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2009-06-04 18:06

Politikerbloggen berättade tidigare i dag om kopplingarna mellan det omdiskuterade bemanningsföretaget Hyrlett och moderaterna. Men det finns fler — och mer anmärkningsvärda  — kopplingar till politiska partier. En av företagets hårdaste kritiker har varit EU-kandidaten och tidigare partisekreteraren för socialdemokraterna, Marita Ulvskog. Det visar sig nu att en av Hyrletts talesmän, den tidigare vd-n Maris Sergejenko, arbetar för — socialdemokraterna. Och inte nog med det: Ulvskog riskerar att springa på honom i parlamentets korridorer i Bryssel när partigruppen sammanträder. Maris Sergejenko arbetar nämligen för socialdemokratiske EU-parlamentarikern Michael Cashman, Labourledamot från West Midlands valkrets i Storbritannien.
Junilistans Sören Wibe säger så här om uppgifterna:
- Det är nästan så att man ramlar av stolen. En socialdemokratisk tjänsteman, som alltså arbetar för Marita Ulvskogs grupp i EU-parlamentet, är talesperson för hyrlett.nu, det företag som hon kritiserat så hårt i pressen. - Det här visar med all tydlighet att de svenska socialdemokraterna kommer att få det mycket svårt att driva en svensk linje i sin egen grupp. Jag skulle till och med vilja säga att det finns en risk att svenska löntagares intressen hotas av den socialdemokratiska gruppen. Här kan vi i Junilistan driva en konsekvent linje, eftersom vi inte har någon partipiska som viner över oss.

DSB 4 juni 2009

  • Artiklar

  • Kommentarer© Politico.se