användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 04 juni 2009 23:15

EU-valet slutdebatt - reaktioner

SVT2 satsade på en ny variant i debatten inför EU-valet på söndag, genom att låta tittarna ställa frågor till de olika partiernas toppkandidater.
Tittarna har kunnat skicka in sina frågor till kandidaterna som var Sören Wibe (JL), Gunnar Hökmark (M), Ella Bohlin (KD), Lena Ek ©, Marit Paulsen (FP), Marita Ulvskog (S), Carl Schlyter (MP) och Eva-Britt Svensson (V). 
Det blev stundtals en ganska livlig debatt i synnerhet när de kom in på tjänstedirektivet, ersättningarna, den ekonomiska krisen och fildelning. Det framkom i princip inget nytt och ibland blev debatten ganska rörig och den som inte är insatt i ämnena blev förmodligen inte mycket klokare. 

Marita Ulvskog, Carl Schlyter, Sören Wibe och inte minst Marit Paulsen gjorde bra ifrån sig men annars var det en ganska blek tillställning. 

Valet till EU-parlamentet är med några få undantag ett val med få starka politikerprofiler och det kan komma att förklara en svag uppslutning till valurnorna på söndag. Detta kan i sin tur öppna för protestpartier som Piratpartiet men kanske även Junilistan.
En rutinerad politiker som Gunnar Hökmark gjorde ett mycket blekt intryck och försvann nästan helt i debatten.
 

Ett svagt intresse för EU-valet måste inte nödvändigtvis avspegla ett bristande intresse för Europa eftersom många av medborgarna anser att EU-medlemskapet är bra. I stället är det valet som är själva problemet med andra ord det sätt på vilket politiken framställs utan starka personligheter

Marit Paulsen var enligt min uppfattning en klar vinnare i kvällens debatt.

DSB 4 juni 2009

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2009-06-05 12:08

Piratpartiet kan vinna på att de inte var med i gårdagens tv-debatt. De andra partierna gick därmed miste om att ta upp debatten med uppstickaren. För den inbitne ungdomen som lever på nätet är frågan om integritet och internet större än de etablerade partierna förmodligen insåg för ett antal år sedan, enligt Mona Sahlin. Hon följde inte debatten i tv utan föredrog att lyssna på Bruce Springsteen på Stadion.  

Första ämne i debatten blev just fildelning och därmed var Piratpartiets frånvaro märkbar något de etablerade partierna ska beklaga. Trots detta var alla partierna överens om att fildelare inte ska kriminaliseras.

Lavaldomen väckte heta känslor och de borgerliga anklagade de rödgröna för att stänga ute invandrare från den svenska arbetsmarknaden medan oppositionen kontrade med att "svenska arbetare blir otryggare". Påståendet om att den svenska modellen är hotad har väckt partiaktivisterna, sägs det. Folkpartiet ta opinionsandelar från Moderaterna, den s.k. Marit-effekten. 

De två törsta partierna ser ut att få det svårt i EU-valet, möjligen beroende på Piratpartiets framgångar. Valet har speciell betydelse eftersom det bara är ett år till riksdagsvalet
.

DSB 5 juni 2009
  • Artiklar

  • Kommentarer© Politico.se