användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 16 november 2010 07:07

Niondeklassarnas betyg allt sämre

De niondeklassare som gick ut i våras hade något sämre slutbetyg än tidigare årskullar och bröt en lång trend av högre och högre slutbetyg i grundskolan.

De senaste åren har elever med grundskoleutbildade föräldrar fått sämre meritvärden, men i år är första gången som siffrorna visar en försämring även för elever med högutbildade föräldrar.

Bakgrunden är sämre kunskaper eller på att lärarna är mer noggranna när de sätter betyg i dag.

Enligt Skolverket har de som inte klarar behörighet till gymnasiet ökat sedan 2005-2006 då det var 10,5 procent obehöriga och 2009-20010 11,8 procent.

Betyget "Godkänt" ger 10 poäng, "Väl Godkänt" 15 poäng och "Mycket Väl Godkänt" 20 poäng. Eleverna får lägga ihop de 16 bästa betygen och får utifrån den summan ett meritvärde. Godkänt i alla ämnen ger alltså 160 poäng.

Ingen vet varför trenden har brutits, men Skolverket tror att det finns flera förklaringaroch en sägs vara att kunskapsnivån har sjunkit och att en del elever har lärt sig lite mindre.

En annan är att det spelar roll att Skolinspektionen numera kontrollrättar nationella prov för att driva fram en korrektare betygssättning.
 
Den sistnämnda förändringen skedde efter flera års debatt om betygsinflation och om att skolor tävlar om elever genom att göra det lättare att få höga betyg.

Trenden är att flickor har högre resultat än pojkar, förutom i idrott och hälsa.

Den här skillnaden mellan pojkar och flickor är något som inte bara sker i Sverige, utan överallt.

- Vi har sett över tid att svenska elever presterar sämre än i andra länder, de presterar också sämre än vad elever gjorde för 20 år sedan.

- Vi ska ha ambitionen om höga betyg, men de ska också vara förenade med höga kunskaper, säger Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas riksförbund.

- Resultaten i svensk skola har sjunkit under 20 års tid och det är därför vi nu lägger om utbildningspolitiken, för vi måste vända den här utvecklingen, säger Jan Björklund (FP), utbildningsminister.
DSB den 16 november 2010

Kommentera artikel

 
 

KommentarerSENASTE MEDIA

2015-02-17 08:50

2014-12-26 09:30© Politico.se