användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 21 juni 2009 09:42
Centre Culturel Suédois

Centre Culturel Suédois

Källa: si.se

Centre Culturel Suédois i Paris

Sveriges enda kulturhus utomlands, Centre Culturel Suédois i Paris, är nedläggningshotat. När UD måste spara finns svenska institutet i Paris med på besparingslistan.
Tidigare i år stod det klart att generalkonsulatet i bl.a. New York hotas av nedläggning eftersom UD har ett underskott på 85 miljoner kronor. Dessa två utlandsinstitutioner är de som har tydligast kulturprofil och det som är anmärkningsvärt i sammanhanget är att kulturen tycks stå först på agendan säger Olle Wästberg, generaldirektör för Svenska Institutet.


 
Svenska Institutet har funnits i Paris sedan 1940-talet och huserat i palatset Hôtel de Marle sedan 1971. Det var en unik kulturell insats som den då sittande S-regeringen gjorde då de satsade på detta hus i le Marais, en nedgången stadsdel med fina palats som skulle rustas upp och som i dag är en pärla i Paris och som alla turister besöker.

Där hålls konstutställningar och kurser i svenska språket och för tillfället pågår en utställning av samtida svensk design med Karin och Carl Larsson som utgångspunkt. Här finns gästbostäder för svenska forskare och kulturarbetare, konferensanläggning och en lummig trädgård.

På innergården finns även publiksuccén le Café Suédois som lockar med hembakade specialiteter. I all verksamhet eftersträvas lokala samarbetspartners, institutioner såväl som enskilda. Förra årets besökssiffra landade på 104 000 personer varav en majoritet var franmsmän.Mitt i de livliga Marais-kvarteren ligger Centre Culturel Suédois, inrymt i Hôtel de Marle, ett av kvarterens karateristiska stadspalats. Palatset är uppkallat efter Christophe Hector de Marle, rådgivare vid Parisparlamentet, som 1572 inköpte "en tomt med hus". Sedan dess har dess ägare och status ändrats otaliga gånger.
Hôtel de Marle är en fascinerande byggnad med fler unika detaljer såsom de båtformade takstolarna, den vackra paradtrappan och det målade bjälktaket i den ståtliga Tessinsalen. 1961 minnesmärktes fasaden, yttertaket samt paradtrappan. I samband med att Svenska staten köpte fastigheten 1965, och tack vare den omsorgsfulla renoveringen som genomfördes är palatset idag väl värt ett besök och många är de besökare som kommer för att beskåda det praktfulla Hôtel de Marle.

Tessin Institutets konstsamling är åter på plats på Svenska Kulturhuset, CCS (Centre culturel suédois), efter två års omvårdnad på Nationalmuseum i Stockholm. Denna rika samling, med mästerverk av konstnärer som Gustaf Lundberg, Alexander Roslin, Adolf Ulrik Wertmüller och Louis-Jean Desprez, vittnar om de svensk-franska konstnärliga kontakterna från 1600-talet fram till idag. Den nya hängningen och presentationen som även ger en historisk ram, visar hur omfattande både de kulturella och politiska förbindelserna varit mellan de två länderna.

 
Tessin Institutet är en viktig del av CCS alltsedan verksamheten 1971 flyttade in i stadspalatset Hôtel de Marle i Marais-kvarteren. Det var institutets grundare, konsthistorikern och kulturrådet vid Svenska Ambassaden, Gunnar W. Lundberg, som i början av 1960-talet övertygade den svenska regeringen att för statens räkning köpa den vackra byggnaden för att ge en ståndsmässig inramning till den konstsamling och det bibliotek som han med passion och kunnighet byggt upp sedan 30-talet. Konstsamlingen donerades till svenska staten i samband med att CCS öppnades 1971 och förvaltas sen dess av Nationalmuseum men finns fortfarande kvar vid CCS.


Madame Roslin
 
Av samlingens 600 målningar, 5000 verk på papper (akvareller, teckningar och grafiska blad) skulpturer, medaljer och  äldre böcker ligger tyngdpunkten på 1700-talet och utgör en rik källa för forskare som intresserar sig för fransk och svensk konsthistoria.  Regelbundet lånas verk ut till utställningar i och utanför Frankrike och Sverige. 
 
Parallellt med konstsamlingen byggde Gunnar W Lundberg upp ett konsthistoriskt bibliotek. I samband med Svenska Kulturhusets öppnande 1971 skänktes ett stort antal böcker till det då nyöppnade universitetsbiblioteket i Umeå och till Nordiska Biblioteket i Paris. På CCS behölls enbart de böcker som behandlade svensk konsthistoria. Dessa verk flyttas nu över till La Bibliothèque Nordique.
 
Att Sverige som start på EU-ordförandeskapet skulle stänga ned kulturhuset vore egendomligt, enligt Wästberg. Beslut i frågan kommer att tas om några veckor.
 
Protestera, alla som vet vad Centre Culturel Suédois betyder och har betytt för Sverigebilden i Europa.
 
DSB den 21 juni 2009
 

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2009-07-23 11:27

Svenska kulturhuset i Paris räddas. I utrikesdepartementets sparplan hotades Svenska kulturhuset i Paris av nedläggning men nu ser det ut som om det kan räddas.

Vid dagens regeringssammanträde tas beslut om nedäggning av generalkonsulatet i Los Angeles, New York, Kanton, Kaliningrad och ambassaden i Colombo.

Däremot finns inte kulturhuset i Paris med på regeringens ärendelista vilket tyder på att det får vara kvar, säger Olle Wästberg, generaldirektör på Svenska Institutet till TT.

Att kulturhuset får vara kvar bekräftas också av källor som sajten Makthavare.se talat med.

Det officiella beslutet tillkännages efter sammanträdet i dag.DSB den 23 juli 2009

Svara

dan 2009-07-23 13:13

Vid regeringssammanträdet i dag fattades, som väntat, beslut om att lägga ner de svenska generalkonsulaten i New York, Los Angeles, Kanton och Kaliningrad samt svenska ambassaden i Colombo, Sri Lanka.
Enligt utrikesminister Carl Bildt väljer man att satsa på operativa behov snarare än representativa. Det är klart att generalkonsulatet i New York är viktigt för representationen, men samtidigt har vi operativa behov i andra delar av världen.Vi har kanske prioriterat de operativa behoven framför en del av de representativa. Om du tittar på vad vi öppnar upp, Bagdad, Kabul, Minsk, så är det ju operativt tunga platser.
 
Men det är svårt, det är ingen vetenskap, sa han vid en presskonferens i dag. Han bekräftade samtidigt att det svenska kulturhuset i Paris inte längre är nedläggningshotat.
Kritik har riktats mot att det arbete för att sprida svensk kultur, som har gjorts vid generalkonsulatet i New York, nu riskerar att gå förlorat. Det tror inte utrikesminister Carl Bildt: Det har väl gjorts åtskilligt, men jag tror att vi med de här förändringarna kommer att ha en väl så bra organisation. Jag kan rätt väl svenska näringslivets verksamhet i New York och den står i allt väsentligt på egna ben. Hade det varit så att svensk musikkultur varit en produkt av utrikesförvaltningen hade jag varit stolt, men så är det nog inte, säger han.

DSB den 23 juli 2009
  • Artiklar

  • KommentarerSENASTE MEDIA

2015-02-17 08:50

2014-12-26 09:30


© Politico.se