användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 25 juni 2009 17:26

Piratpartiet valde de gröna

Piratpartiet (PP) väljer att ansluta sig till den gröna gruppen i EU-parlamentet, meddelar partiet i dag. PP har även förhandlat med den liberala och den röda gruppen.
 
– Vi har valt den grupp som ligger närmast oss och den erbjuder en bra plattform som ligger någorlunda i mitten, säger PP:s nyvalde EU-parlamentariker Christian Engström.

Piratpartiets ledare Rick Falkvinge vill leva på skattebetalarna som ska bekosta hans jobb som assistent åt partiets EU-parlamentariker Christian Engström, för vilket han får 188 000 kronor i månaden. Det är ett sätt att lösa min personliga försörjning, säger Falkvinge.

Det stora medieintresset i utlandet för Piratpartiets framgångar har lett till att partiet haft en guldsits i förhandlingarna med EU-parlamentets partigrupper om vilken grupp de ska tillhöra.Utländska medier har visat stort intresse för att ta del av hans utläggningar om internet. I går förmiddag träffade han en brasiliansk, en fransk och en japansk journalist. Marion van Renter-ghem, reporter på franska tidningen Le Monde, säger att hon ville träffa Falkvinge för att Piratpartiet visar hur samhället förändras, att folk blir allt mer individualistiska och tar upp små teman och skapar sin egen politiska agenda. Talita Moreira, reporter på brasilianska tidningen Valor Economico, säger att Storyn om Piratpartiet är intressant och det pågår en förändring i samhället. Yoko Sueoka, frilansreporter för japanska online-tidningen itmedia.co.jp, berättar att illegal nerladdning inte är stort i  Japan men hon är intresserad av att ta reda på varför nerladdning och Piratpartiet är så hett i Europa.En parlamentsledamot har 17 000 euro i månaden (188 000 kronor) att anställa assistenter för, både i Strasbourg och i hemlandet. Piratpartiet har i förhandlingarna med den gröna gruppen dessutom fått en heltidstjänst på gruppkansliets bekostnad.
Falkvinge har den senaste tiden levt på bidrag från Piratpartiets sympatisörer och kommer nu alltså att arbeta som assistent i Sverige åt Christian Engström. Enligt EU:s regler får pengarna bara betalas ut för assistenstöd som har direkt samband med utövandet av en ledamots parlamentariska mandat. Verkar det rimligt att du får assistentlön då? Jag vet inte. Jag hoppas att det ska gå att lösa. Om det visar sig att reglerna sätter stopp för det, så får vi hitta andra sätt, säger Falkvinge.


DSB den 25 juni 2009

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2009-07-13 19:15

Piratpartiet har nu fått en efterföljare i Schweiz och vid ett möte i Zürich i går bildade 150 personer ett nytt parti som i likhet med den svenska förebilden har frihet på internet och en reformering av upphovsrätten på sitt program. Partiet deklarerar i ett första uttalande att det varken ska betecknas som höger eller vänster, utan som"framåt".
Svenska Piratpartiets Europaparlamentariker, Christian Engström säger att det var verkligen roligt. Det visar att risken för ett övervakningssamhälle med ny teknologi är en viktig europeisk fråga som engagerar. Han tror att det kommer fler efterföljare och drar en parallell med miljörörelsens framväxt och spridning under 1970- och 80-talet.

DSB den 13 juli 2009
  • Artiklar

  • Kommentarer© Politico.se