användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 01 februari 2011 19:32

Studiemedelhärva polisanmäls

29 personer ansökte om studiemedel för att plugga vid ett Londonuniversitet, men nu har CSN polisanmält dem för bidragsbrott eftersom de aldrig visat sig på universitetet.

Personerna har alla intygat att de antagits vid University of East London och beviljats studiemedel av Centrala studiestödsnämnden (CSN).

Men när en av CSN:s handläggare granskade dokumenten och tog kontakt med lärosätet visade det sig att antagningsbeskeden var förfalskade.

De polisanmälda personerna bor i Stockholm, Uppsala, Jönköping och Göteborg och ärendena har lämnats till citypolisen i Stockholm.

Erfarenheter från tidigare rättsfall är att bidragsbrotten är satta i system.

En eller flera personer utnyttjar ett lärosätes namn, förfalskar intyg och kan på det sättet kvittera ut tiotusentals kronor åt gången.
 
I Londonfallen har CSN betalat ut 300 000 kronor och ytterligare fyra miljoner skulle ha betalats ut.


Bedrägeri med assistanshjälp, förtidspensioner, sjukskrivningar, studiemedel, ja listan kan göras lång och det finns anledning att fråga sig hur kontrollsystemet inom förvaltningen är strukturerat.

"Die dummen Schweden"

Fakta

Studiemedel utomlands

Studiemedlets
storlek baseras på levnadskostnaderna i aktuellt land. Studier i Storbritannien ger rätt att låna 2 200 kronor per studievecka, utöver bidraget på 680 kronor. Detta motsvarar närmare 60 000 kronor per termin. Tillkommer extralån för exempelvis terminsavgift.

2010 studerade cirka 31 000 personer utomlands med svenska studiemedel och CSN betalade ut 2,3 miljarder kronor till dessa.

CSN polisanmäler ett par hundra misstänkta bidragsbrott i samband med utlandsbetalningar årligen. I fjol anmäldes bland andra 60 personer som uppgivit att de skulle studera i Australien.
DSB den 1 februari 2011
 

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

SENASTE MEDIA

2015-02-17 08:50

2014-12-26 09:30© Politico.se