användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 14 februari 2011 08:25

Utsatta skolor tvingas spara

En ny reform för skolorna i Stockholms stad betyder minskade anslag i miljonklassen för många skolor i utsatta delar av staden, medan många friskolor i rikare delar av staden får ökade anslag.

Bakgrunden är en lagändring som går ut på att kommunala skolor ska behandlas på samma sätt som friskolor.

Skulle ett barn från en fattig stadsdel börja på en friskola i en välmående stadsdel tar han eller hon med sig sina extrapengar till den nya skolan.

I Sätraskolan i södra Stockholm har rektorn redan informerat personalen om att det kan bli uppsägningar och 80 procent av eleverna där är invandrare.

Utbildningsförvaltningen ska se över hela den här fördelningen av hjälpmedel, säger Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholm.

I augusti 2010 aviserade Socialdemokraterna (S) att de vill tvinga kommunerna att ge extra pengar till skolor i segregerade områden och föreslår därför en ändring av skollagen.

- Ingen ska behöva bli straffad för att man går i en skola i ett område som har större utmaningar än andra.
 
- Det är skolans uppgift att kompensera för olika förutsättningar och då ska resurserna fördelas efter behov, säger Ylva Johansson, välfärdspolitisk talesperson för S.

Man kan undra hur Ylva Johansson mår och det är ju inte obekant att hon inte är den "vassaste kniven i lådan" när det gäller ekonomi.

Av ett reportage i DN den 5 mars 2009 framkom följande:

"Vi är inte ens i närheten av de mål som innerstadens skolbarn når, trots att vi har enormt mycket större resurser", säger Mohammed Hagi Farah.

I Äppelviksskolan, Bromma får 96 procent av eleverna godkänt i alla ämnen och skolan får 1 600 kronor per elev i tilläggsanslag per år.

I Rinkebyskolan, Rinkeby får 50 procent av eleverna godkänt i alla ämnen och skolan får 47 900 kronor per elev i tilläggsanslag per år. 

- Det är inte pengar vi vill ha utan resultat, säger Hagi Farah.

DSB den 14 februari 2011

Kommentera artikel

 
 

KommentarerSENASTE MEDIA

2015-02-17 08:50

2014-12-26 09:30© Politico.se