användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 08 juli 2009 10:44
Michael Jacksons begravning

Michael Jacksons begravning

Källa: AP

Världen tog farväl av "kungen"

Aldrig har väl någon fått en sådan storslagen begravning som den när en hel värld live eller via länkar tog ett sista farväl av The King of Pop, Michael Jackson på Staples Center i centrala Los Angeles. Enligt uppgifter från CNN följde över en miljard människor på något sätt ceremonin. 

Framför scenen stod den guldglänsande, blomstertäckta kistan och bröderna i gula slipsar, Michael-handskar och röd ros på kavajslaget.

Mariah Carey, Stevie Wonder, Lionel Richie, Magic Johnson och medlemmar av Martin Luther Kings familj visade sin tribut till "kungen" med musik och tal.

Tidigare på dagen hade familjen Jackson begivit sig till en privat begravningsceremoni på kyrkogården Forest Lawn i Hollywood Hills.

Var han kommer att begravas är ännu inte klart men enligt vissa uppgifter i media kan det till slut bli Neverland.


Forest Lawn Memorial Park


Michael Jacksons guldutsmyckade kista
Foto: The Jackson Family/Harrison Funk/AP

Den 4 september jordfästes Michael Jackson på den mer än hundra år gamla kyrkogården Forest Lawn, som i vanliga fall till största delen öppen för allmänheten, men det finns strikta regler för att undvika att platsen, med dess många praktfulla monument, blir en turistattraktion. Kändisspaning bland de döda uppmuntras definitivt inte.

Michael Jacksons guldutsmyckade kista kommer att placeras i en privat del av kyrkogårdens stora mausoleum - Great Mausoleum - som är en väldig klassiskt inspirerad byggnad. Han får sällskap av kändisar som Clark Gable, Jean Harlow, WC Fields och Red Skelton. Inte så långt från mausoleet ligger andra legender och berömdheter som Humphrey Bogart, Errol Flynn, Jimmy Stewart, Walt Disney och Nat King Cole begravda inom Forest Lawns område.

Forest Lawn Memorial Park grundlades 1906 av en grupp affärsmän som uppmuntrade kunder att köpa platser för sin framtida grav och värdet av marken ökade kraftigt med efterfrågan som inte blir mindre efter det att Jackson kommer att begravas där. Enligt uppgifter har familjen Jackson köpt in tolv gravplatser för ändamålet men vad alla ska användas till är inte känt.

Anläggningen sträcker sig över långt mer än en kvadratkilometer och den sysselsätter 300 anställda.

Inför Jacksons begravning har hans dödsattest ändrats för att visa att hans död klassificerats som "homocide" vilket inte innebär att mord, dråp eller annat brott begåtts utan endast att döden orsakats av en annan människa. Det finns inga misstankar om att han dödats med uppsåt, däremot kan ett åtal mot läkaren Murray resultera i vållande till annans död.


Fakta

25 juni får Michael Jackson hjärtstillestånd i sitt hem i Los Angeles. Han hittas av sin läkare Conrad Murray, som utför hjärt-lung-räddning. Han avlider klockan 23.26 svensk tid.

26 juni obduceras hans kropp och enligt de första rapporterna har han inte utsatts för våld.

27 juni låter familjen Jackson göre en ny obduktion av kroppen som visar höga doser av lugnande och smärtstillande mediciner. 

29 juni beslutas att Michael Jacksons mor Katherine Jackson får vårdnaden om hans tre barn, Prince, Paris och Blanket.

1 juli överlämnas Jacksons testamente till rätten och alla tillgångar går till Michael Jackson Family Trust. Enligt testamentet ska Katherine Jackson få vårdnaden om barnen och i andra hand sångerskan Diana Ross.

4 juli har 1,6 miljoner fans registrerat sig för att få biljetter till Michael Jacksons minneshögtid den 7 juli. På kvällen lottas drygt 17 000 biljetter ut.
 
5 juli sägs i medier att Michael Jackson kommer att begravas utan sin hjärna. Obduktionen kan inte slutföras förrän om ungefär två veckor.

Michael Jacksons Thriller från 1982 är världens mest sålda album med cirka 100 miljoner exemplar.


DSB den 8 juli 2009. Uppdaterad den 4 september 2009.

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2009-07-13 19:25

Turerna kring Michael Jackson död fortsätter. Hans syster La Toya Jackson menar att hennes bror mördades av folk som är ute efter hans förmögenhet. Hon säger i en intervju i Mail online att det fanns en "girig klick" av människor som utnyttjade sångaren, bokade honom för 50 konserter i London och försåg honom med droger. " I slutet var Michael isolerad från sin familj. Han hade inga riktiga vänner, han var den ensammaste  mannen i världen. Jag visste att någonting hemskt skulle hända", säger La Toya Jackson. Samtidigt fortsätter polisen att utreda läkarens roll i dödsfallet.

DSB den 13 juli 2009

Svara

dan 2009-07-17 08:06

Polisen betraktar Michael Jacksons död som ett dråp och fokuserar utredningen på läkaren Conrad Murray, enligt sajten TMZ, som citerar anonyma källor inom rättsväsendet i Los Angeles. Enligt dem pekar utredningen på att medicinen Diprivan orsakat Jacksons hjärtstillestånd och det ska finnas "gott om starkt bevismaterial" som visar att Murray givit Jackson sprutor med läkemedlet som i vanliga fall används för att söva patienter inför operationer.

Det var Murray som hittade Michael Jackson livlös och han har tidigare berättat att han utfört hjärt-lungräddning i väntan på ambulansen. Enligt TMZ vill Murrays advokater varken bekräfta eller förneka att det var han som gav Jackson läkemedlet.

DSB den 17 juli 2009

Svara

dan 2009-07-17 08:13

Michael Jacksons exhustru Debbie Rowe har inte gett upp vårdnadsstriden om Jacksons barn. Rowe är biologisk mor till de två äldsta och var gift med Jackson mellan 1996 och 1999, men har inte levt med barnen sedan dess. Tidningen New York Post publicerade i tisdags en artikel där de hävdade att Rowe tagit emot en stor summa pengar för att helt dra sig ur vårdnadstvisten efter Jacksons död, men Rowe har nu dementerat uppgifterna. De tre barnen bor nu hos Jacksons mor Katherine som har tillfällig vårdnad.

Läs mer om Jackson på www.tmz.com

DSB den 17 juli 2009

Svara

dan 2009-07-17 08:59

Den amerikanska skvallersajten TMZ.com ökade antalet unika besökare med 24 procent efter att ha varit först med beskedet om popikonen Michael Jacksons död.

Sajten hade 11,7 miljoner unika besökare i juni, enligt mätföretaget Comscore.


DSB den 17 juli 2009

Svara

dan 2009-07-23 12:05

Att någon dödade Michael Jackson är den linje som Los Angelespolisen nu arbetar efter. I går gjordes en razzia på en klinik som tillhör poplegendens läkare Conrad Murray.

En husrannsakningsorder gav polisen rätt att leta efter och beslagta material, däribland dokument, som de misstänker utgör bevis för brottet "dråp", enligt Murrays jurist, Ed Chernoff, i ett pressmeddelande.

Murray är läkaren som befann sig vid Jacksons sida när den 50-årige artisten dog i juni. Enligt amerikanska medier tyder preliminära rön på att dödliga doser av en eller flera droger som fanns i artistens blod kan spåras till Murray.


DSB den 23 juli 2009  

Svara

dan 2009-07-23 12:13

Det ryktas att det finns ytterligare en son, 25-årige norske Omer Bhatti. Under Jacksons minnesceremoni satt Bhatti på första raden tillsammans med Jacksons familj och enligt rapporter ska Bhatti nu ha begärt ett dna-test för att ta reda på sanningen om sitt ursprung.

Bhatti bodde enligt tidningen The Sun med Jackson på Neverland under flera år i slutet av 90-talet och har också följt med stjärnan på turné.

Ryktena om att han skulle vara en okänd son började florera redan 2004, då Jackson ska ha sagt till nära medarbetare att Bhatti föddes efter ett one night stand med en norsk kvinna.


DSB den 23 juli 2009

Svara

dan 2009-07-25 18:06

En konsertfilm baserad på Michael Jacksons sista repetitioner inför Londonkonserterna kan gå upp på bio redan i slutet av oktober. Enligt branschtidningen Variety är filmbolaget Sony Pictures redo att betala närmare 60 miljoner dollar, nästan en halv miljard svenska kronor, för 80 timmar film. Jacksons dödsbo väntas få 90 procent av det som är kvar efter att turnéarrangören AEG, som äger materialet, har fått sina kostnader betalda. Materialet ska klippas ihop av High school musical-regissören Kenny Ortega.

Jacksonfans kan förutom filmen glädja sig åt att stjärnans självbiografi Moonwalk ska ges ut igen. I boken, från 1988, berättar han bland annat om sin hårda barndom som stjärnan i Jackson 5. Det är inte klart om Bonniers, som gav ut boken i Sverige, kommer att återutge den på svenska.


DSB den 25 juli 2009

Svara

dan 2009-07-28 10:17

Det var Michael Jacksons läkare Conrad Murray som tillhandahöll det kraftfulla sömnmedel som tros ha dödat popstjärnan. Det rapporterade tv-kanalen CNN på måndagen. CNN hänvisade till en icke namngiven källa med insyn i polisutredningen.

Murray har hamnat i fokus efter rapporter om att flaskor med Diprivan, innehållande propofol, hittats i Jacksons hem efter hans död den 25 juni. Medlet används på sjukhus för att söva patienter inför operationer och bör enligt experter bara hanteras av utbildade narkosläkare. Varken Conrad Murrays jurister eller polisen i Los Angeles vill kommentera uppgifterna. I förra veckan gjorde polisen en razzia på Murrays klinik.


DSB den 28 juli 2009
 

Svara

dan 2009-08-14 16:59

En och en halv månad efter Michael Jacksons död är dödsboet redan 100 miljoner dollar rikare, frånsett de värden och skulder som ligger i dess fasta egendomar. Medan de efterlevande ligger i fejd med testamentsexekutorerna fortsätter pengar genom licensavtal för föremål som böcker, minnesmynt och annan Jackson-memorabilia att strömma in, uppger New York Times. Enligt den döde stjärnans advokat John G Branca räknar man med nya inkomster på ytterligare 100 dollarmiljoner innan årets slut. Brancas affärsidé är ett postumt Michael Jackson-företagande där Elvis Presley-museet Graceland med tillhörande spin-off produkter står modell.

Clemens Poellinger

Svara

dan 2009-08-18 12:54

Michael Jackson kommer att jordfästas på sin födelsedag den 29 augusti, då han skulle ha fyllt 51 år. Det uppger popstjärnans pappa Joe Jackson för New York-tidningen Daily News.

Enligt Joe Jackson har planerna tagit form de senaste dagarna, och ceremonin kommer att hållas klockan tio på förmiddagen på kyrkogården Forest Lawn i Los Angeles, där Michael Jacksons kropp förvaras.

En direktsänd begravningsceremoni genomfördes på Staples Center i Los Angeles den 7 juli, med medverkande artister som Mariah Carey, Usher och Stevie Wonder. Tidigare samma dag tog familjen farväl vid en privat ceremoni.

DSB den 18 augusti 2009

Inlägget ändrat 18 augusti 2009 12:54

Svara

dan 2009-08-18 12:58

Make up-artisten Karen Faye, 53, menar att popkungen var sjuk och omtöcknad under sina sista veckor i livet, och att pressen över hans kommande konserter i London "dödade" honom, skriver The Sun. Karen Faye var med vid Jacksons repetitioner i Los Angeles i juni. Nu berättar hon på Facebook om hur koreografen Kenny Ortega matade popstjärnan.

"Han vägde fem till nio kilo mer i juni än i april. Kenny skar hans kyckling i bitar och matade honom. Det här var en av mina farhågor. Om han inte kan äta själv, hur kunde han då förväntas göra de här framträdandena?" skriver hon på Facebook.
Popkungen har ännu inte begravts efter sitt hjärtstillestånd i juni. Karen Faye har anlitats av Jacksons familj för att få stjärnan att se bra ut i när han ligger i kistan.

DSB den 18 augusti 2009

 

Svara

dan 2009-08-19 07:37

Jacksons privatläkare Conrad Murray har lagt ut ett drygt en minut långt meddelandet på Youtube. I videoklippet tackar han alla sina patienter och vänner som hört av sig med stöd och böner för honom och hans familj. Det är läkarens första offentliga uttalande sedan Jackson dog den 25 juni. Men det framgår också att läkaren är hårt pressad. På grund av allt som pågår så är jag rädd för att svara på telefonsamtal eller använda min e-mejl. Därför spelade jag in den här videon för att låta er alla veta att jag har fått era meddelanden. Han säger också att meddelandena från vänner ger honom stryka och mod "att fortsätta". De betyder allt för mig. Snälla, oroa er inte. Så länge jag har gud i mitt hjärta och er i mitt liv kommer jag att må bra, säger han. Jag har gjort allt jag kan, jag har berättat sanningen och jag är säker på att sanningen kommer att segra, säger Murray. Flera razzior har gjorts i läkarens hem i Las Vegas och i hans två mottagningar. Åtgärder som gett fart åt spekulationerna om att läkaren har åtal att vänta för dråp till följd av artistens död i juni. Även uppgifter om att Jackson dog av det extremt starka, lugnande medlet Propfol verkar graverande för läkaren. På grund av de livsfarliga biverkningarna är läkare skyldiga att hålla patienten under noggrann uppsikt om de ger medlet. Men Murray uppges ha låtit Jackson dosera själv – och därefter somnat. När Murray så småningom vaknade hade sångarens hjärta stannat.

DSB den 19 augusti 2009
 

Svara

dan 2009-08-25 09:10

Sångaren Michael Jackson dog av en överdos av ett starkt bedövningsmedel som bland annat används vid narkos.

De rättsliga dokumenten offentliggjordes i Harris County i Houston i delstaten Texas, där Jacksons personliga doktor Conrad Murray har sin hemvist.
Det officiella utlåtandet kommer från Los Angeles medicinske expert doktor Sathyavagiswaran. Enligt en "preliminär toxikologisk analys och en preliminär bedömning så orsakades Jacksons död av dödliga mängder av propofol (diprivan)", uppger doktor Sathyavagiswaran i det dokument som offentliggjordes på måndagen.

50-årige Jackson dog den 25 juni.


DSB den 25 augusti 2009
 

Svara

dan 2009-08-26 19:46

I måndags kom beskedet att Michael Jacksons död betecknas som dråp. Enligt den rättsläkare som undersökt stjärnan orsakades hans död av en överdos propofol, som är ett starkt narkosmedel. Jacksons läkare Conrad Murray undersöks just nu av polis och kan komma att gripas inom två veckor, misstänkt för stjärnans död.
Murray var den som gav Jackson hans medicin, vakade över stjärnan när han dog och slutligen kallade på ambulans. Men ambulansen dröjde. Enligt rättsdokument som The Sun uppger sig ha tagit del av tog det nära en timme från det att Jacksons hjärta slutade att slå, tills läkaren ringde på hjälp.

Murray själv har hävdat att han försökte återuppliva stjärnan, men The Sun skriver att han istället ägnade 47 minuter åt att ringa olika telefonsamtal. Ett ska ha gått till en annan läkarbekant, Arnold Klein, ett annat till en advokat och ytterligare ett till en mystisk bekant.  Han försökte dölja vad som hänt genom att säga till alla att Michael hade svag puls, men i själva verket var han redan död, säger Jacksons tidigare läkare Steven Hoefflin till The sun.

Murrays advokat säger till tidningen att uppgifterna är inkorrekta, och att det enbart handlar om en teori som polisen arbetar med.
DSB den 26 augusti 2009

Svara

dan 2009-08-29 10:07

Det starka narkosmedlet propofol tros ha injicerats av superstjärnans personlige doktor Conrad Murray men han klassas dock ännu inte formellt som misstänkt. Redan några veckor efter Jacksons plötsliga död den 25 juni talade polis och annan utredningspersonal öppet om att ett brott kunde ligga bakom dödsfallet och i måndags offentliggjorde rättsläkaren den preliminära bedömningen att propofol orsakade Jacksons död.

I fredagens pressmeddelande bekräftar coronern detta, och fastslår att sättet Jackson dog på innebär "homicide", en amerikansk brottsrubricering som på svenska betyder antingen mord eller dråp. Förutom propofol hittades en rad andra droger i Jacksons blod, skriver coronern.


DSB den 29 augusti 2009

Svara

dan 2009-09-03 23:16

I natt, två månader efter sin död,begravs Michael Jackson. Det är endast släktingar och nära vänner som bjudits in till begravningsceremonin.

Den mer än hundra år gamla kyrkogården Forest Lawn är i vanliga fall till största delen öppen för allmänheten, men det finns strikta regler för att undvika att platsen, med dess många praktfulla monument, blir en turistattraktion. Kändisspaning bland de döda uppmuntras definitivt inte.

Michael Jacksons guldutsmyckade kista kommer att placeras i en privat del av kyrkogårdens stora mausoleum - Great Mausoleum - som är en väldig klassiskt inspirerad byggnad. Han får sällskap av kändisar som Clark Gable, Jean Harlow, WC Fields och Red Skelton. Inte så långt från mausoleet ligger andra legender och berömdheter som Humphrey Bogart, Errol Flynn, Jimmy Stewart, Walt Disney och Nat King Cole begravda inom Forest Lawns område.

Forest Lawn Memorial Park grundlades 1906 av en grupp affärsmän som uppmuntrade kunder att köpa platser för sin framtida grav och värdet av marken ökade kraftigt med efterfrågan som inte blir mindre efter det att Jackson kommer att begravas där. Enligt uppgifter har familjen Jackson köpt in tolv gravplatser för ändamålet men vad alla ska användas till är inte känt.

Anläggningen sträcker sig över långt mer än en kvadratkilometer och den sysselsätter 300 anställda.

Inför Jacksons begravning har hans dödsattest ändrats för att visa att hans död klassificerats som "homocide" vilket inte innebär att mord, dråp eller annat brott begåtts utan endast att döden orsakats av en annan människa. Det finns inga misstankar om att han dödats med uppsåt, däremot kan ett åtal mot läkaren Murray resultera i vållande till annans död.


DSB den 3 september 2009 

Svara

dan 2009-09-04 16:59

Popstjärnan Michael Jackson har nu fått sin sista vila vid Forest Lawn Memorial Park i Los Angeles. Vid högtiden deltog hans familj och 200 andra släktingar och vänner.

"Jackson-familjen vill ännu en gång tacka alla Michaels fans runt om i världen för deras generösa stöd under denna fruktansvärt svåra tid", löd ett uttalande från familjen efter ceremonin, skriver AFP.

Begravningen var från början planerad till klockan sju på torsdagskvällen, lokal tid. Men Michael Jacksons familj anlände först vid åttatiden till jordfästningen på begravningsplatsen Forest Lawn Memorial Park i Los Angeles-förorten Glendale CA. En kolonn med över 20 fordon, bland dem sex svarta Rolls Roycelimousiner, svepte in på begravningsplatsen, där ett rikt utsmyckat mausoleum är megastjärnans sista vilorum.

En halvtimme efter familjen och vännerna anlände den guldbelagda kistan och en dryg timme lång akt tog sin början - två månader efter Jacksons ännu ouppklarade död.

Tv-bilder visade när Jacksons barn Prince Michael, 12 år, Paris, 11, och Prince Michael II, 7, kom till utomhusbegravningen. Hans föräldrar Katherine och Joe Jackson tog plats nära barnen.

Jacksons bröder bar fram kistan från begravningsbilen till ceremonin.

Ett stort antal filmstjärnor var bland vännerna på jordfästningen, bland dem Hollywoodlegendaren Elizabeth Taylor, ex-hustrun Lisa Marie Presley, komikern Chris Tucker och skådespelaren Macaulay Culkin.

Polisen hade spärrat av området runt begravningsplatsen för att inga obehöriga skulle kunna tränga sig in. Över platsen svävade polishelikoptrar för att tillsammans med spårhundar och civilklädda poliser förhindra störningar av den privata högtiden.

Jackson är inte ensam superstjärna på Forest Lawn Memorial Park. Där ligger sedan årtionden skådespelarna Humphrey Bogart och Spencer Tracey liksom grundaren av ett världens största nöjesimperier - Walt Disney. Jackson ska vila i mausoleet där Hollywoodlegender som Clark Gable, Jean Harlow och Carole Lombard redan är begravda.

Michael Jackson avled den 25 juni, 50 år gammal. Polisen betraktar hans död som dråp och utredningen pågår.

DSB den 4 september 2009

  • Artiklar

  • Kommentarer


Vad vet du om blommor?


© Politico.se