användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 08 mars 2011 10:49

Bussbolag "förbjuder" främmande språk

När företaget Keolis tar över busstrafiken i Jönköping efter Arriva i sommar blir det förbjudet för busschaufförerna att tala på något annat språk än svenska.
 
Förbudet gäller både i bussar och i lunchrum.

Mats Freding är områdeschef på Keolis i Jönköping och han säger att reglerna är till för att det INTE ska uppstå diskriminering på arbetsplatsen.

- För att alla ska kunna delta i gemenskapen på arbetsplatsen måste alla förstå varandra och ytterst kan man få sparken om man inte följer ordningsreglerna, säger han.

Ordningsreglerna är helt i sin ordning, tycker också fackförbundet Kommunal.

Fackordförande Thor Tärnbring tycker att bussförarna bara bör prata svenska med varandra eftersom det är ett stort problem när många språk blandas, speciellt i matsalen.

Att busschaufförerna riskerar att få sparken när de pratar sitt eget språk på kafferasten är något som upprör riksdagsledamoten och socialdemokraten Peter Persson.

Keolis vill att alla deras busschaufförer ska prata svenska med varandra under lunchrasten, för att förhindra diskriminering tycker diskrimineringsombudsmannen, DO, verkar underligt.
 
- Det låter som en konstig policy, tvivelaktig och anmäls det här kommer vi granska det, säger Lars Thornberg, DO.DSB den 8 mars 2011

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2011-03-09 07:30

Keolis backar nu från kravet på ett gemensamt språk på bussar och lokaler efter flera synpunkter och protester i medier.DSB den 9 mars 2011
  • Artiklar

  • Kommentarer© Politico.se