användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 09 mars 2011 08:45

Höggs ihjäl med 48 knivhugg

I dag startar rättegången i Nyköping mot Subhi Othman, 62, som högg ihjäl sin adoptivdotter Jian med 48 knivhugg i november förra året.

Han gick själv nerblodad till polisen och erkände dådet. - Ja, jag har dödat henne, tack och lov tack gode Gud.

- Jag försvarar min heder, hon har fläckat min heder som levande, men jag respekterar henne när hon är död.

Pappan hade en tid följt efter dottern och kartlagt hennes rutiner i Katrineholm och dessutom packat en väska med de tillhörigheter han behövde i häktet.

Advokater, experter och vänner tror att fadern inte var ensam om brottet och misstänker att fler var inblandade i mordet på Jian, 21.

Omkring 70 000 unga människor, 13-25 år, i Sverige lever under begränsade villkor (hot) om vad som händer dem om de gifter sig med fel person, enligt Ungdomsstyrelsen 2010.

Det finns omkring 1 500 unga kvinnor som riskerar att utsättas för våld som hör ihop med familjens heder, enligt en nationell rapport från 2004, som har kritiserats eftersom antalet anses för lågt.

Under 2007 och 2008 började plötsligt unga invandrarkvinnor ramla ner från balkonger och kvar i lägenheten fanns pappor och bröder som hävdade att flickan tagit sitt eget liv.

Inte ett enda fall ledde till fällande domar, trots att det i samtliga fall funnits inslag av hederskonflikter.

Det har varit märkligt tyst från tidningar, radio och tv som inte ägnat det unga offret någon större uppmärksamhet, även om det i dag hålls en manifestation mot hedersmord i Katrineholm.

I Fredrik Reinfeldts (M) Sverige har det blivit så att man helst inte får uttala sig om vissa grupper i samhället eftersom det då finns risk att bli kallad främlingsfientlig eller islamofob. 

I sådana här fall av brott är det oftast patriarkala strukturer som är närvarande och de religiösa normer som härskar i muslimska miljöer.

Temat hedersmord bör tas upp på dagordningen i skolorna och landstingen bör upphöra med att återskapa mödomshinnan.

Varför ska svenska skattebetalare genom staten upprätthålla myten om mödomshinnan och tvångsäktenskap bör kriminaliseras.

Problemet är att det politiska modet för att motverka hedersrelaterade brott saknas i Sverige.

Det som rör andra folkgrupper än den egna får helt enkelt aldrig vara ett bekymmer även om det råkar vara det.

Då måste bekymrets rot av artighetsskäl förläggas hos den egna gruppens attityder, aldrig hos minoriteten.

Det kan vara rätt för att undvika splittring och att utsatta grupper känner sig ovälkomna i sitt eget land, men det främjar inte en rimlig diskussion om samhällets förändring.

DSB den 9 mars 2011

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2011-03-21 16:32

Nyköpings tingsrätt dömde mannen i dag till 18 års fängelse för mord samt att betala 300 000 kronor till kvinnans treårige son, mamma och syskon i skadestånd.

Efter avtjänat fängelsestraff kommer mannen att utvisas från Sverige.DSB den 21 mars 2011
  • Artiklar

  • Kommentarer


Vad vet du om blommor?


© Politico.se