användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 13 mars 2011 11:28

Kadaffis Gröna bok

Kadaffis regeringstrogna styrkor är på offensiven på flera platser i Libyen och oppositionens vädjan om internationellt stöd blir allt starkare. 

Tusentals afrikanska invandrare i Libyen skickas med tvång till fronten för Kaddafis armé för att agera mänskliga sköldar för de ordinarie libyska armésoldaterna, hävdar människorättsorganisationer.

Detta är ett agerande som kan beskrivas som omoraliskt och i strid med internationell lag.

Oppositionen har svårt att få in både nödvändig krigsmateriel och truppförstärkningar, något som gör deras kamp allt svårare och krigsmoralen uppges avta.

I går röstade Arabförbundet för en flygförbudszon och uppmanade FN:s säkerhetsråd, vars medlemmar hittills inte varit enade, att ta tag i frågan.

Fallet Libyen blottar hyckleriet i politiken och umgänget inom det så kallade världssamfundet, skriver Rolf Gustavsson i SvD 13/03 2010.

Vem inom EU har sålt vapen till Libyen?

Italien, Frankrike, Storbritannien och Tyskland var de länder som kämpade för att få bort exportembargot till Libyen hösten 2004.

De tre sistnämna länderna har levererat kemiska- och biologiska vapen.

En politiker som inte kan anklagas för hyckleri är Italiens premiärminister Silvio Berlusconi som aldrig låtit moraliska principer styra sin utrikespolitik, skriver Gustavsson.

Den 1 september 1969 genomförde Kadaffi och andra unga officerare en oblodig statskupp mot Libyens kung Idris I.

Revolten kallas Den gröna revolutionen.

Muammar Kadaffi kallar själv sin politik islamisk socialism, en blandning av arabisk nationalism, välfärdspolitik, nationalism samt direkt folkdemokrati.
 
Sin vision beskriver han i Den gröna boken - Lösningen på demokratins problem.
 
Skriften förespråkar ett socialistiskt samhälle baserat på islams principer och moral, med respekt för jämställdhet och rättigheter.

Howard Davies, rektor för den ansedda London School of Economics (LSE) har tvingats avgå efter sitt samröre med Kadaffi-regimen.

Även svenska universitet har erhållit donationer från regimer som enligt Amnesty gjort sig skyldiga till grova och systematiska brott mot de mänskliga rättigheterna.

Forskare vid Uppsala universitet har tagit emot bidrag från diktaturens Libyen, vars ledare nu utreds för brott mot mänskligheten.

Professorn i religionshistoria, Jan Bergman, blev 1989 föremål för kritik när han i den så kallade Radio Islam-rättegången vittnade till förmån för Ahmed Rami, som dömdes för hets mot folkgrupp.

Enligt Martin H:son Holmdahl, tidigare rektor på universitetet, kanaliserades donationer under 1980-talet till Bergman.

En del av dessa subsidier bekostade ett särskilt Kadaffi-rum på Uppsala slott, med despotens propagandaskrift Den gröna boken.

Folkresningen i Mellanöstern väcker frågor huruvida det är rimligt att pengar från fattiga libyer finansierar en bönelokal i Malmö?

World Islamic Call Society (WICS) framhåller Muammar Kadaffi som den islamiska världens självklare ledare. 

Organisationen är Kadaffis egen, skapad för att skänka religiös legitimitet åt Kadaffis i övrigt socialistiska diktatur.

World Islamic Call Society finansierar också en av Sveriges större muslimska församlingar.

Redan när Malmös stora moské grundlades förlitade den sig till stor del på medel från Muammar Kadaffi och när moskén för något år sedan hamnade i ekonomiskt trångmål tog WICS över ägandet helt.

Att Kadaffi till hundra procent äger en av Sveriges största muslimska församlingar är naturligtvis en politisk fråga i sig.
 
En rad frågor om moskéns inriktning ifråga om demokrati och mänskliga rättigheter är berättigade, i synnerhet när man betänker hur Kadaffi möjligen har haft inflytande över moskéns skötsel.

Det växande antalet moskéer i Sverige som finansieras av despoter i Mellanöstern, symboliserar den nära relation som den svenska regeringen har till dessa diktatorer.Chefredaktören

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

adagio 2011-03-22 17:27

vem kan sälja Den Gröna Boken till mig ?
/ Jan-Olof

Svara

adagio 2011-03-22 17:30

vem kan sälja Den Gröna Boken till mig ?
Var finna den ?
/ Jan-Olof
alaban_5@msn.com
08 554 417 01

Svara

dan 2011-03-24 10:19

2011-03-22 17:30 adagio skrev:
vem kan sälja Den Gröna Boken till mig ?
Var finna den ?
/ Jan-Olof
alaban_5@msn.com
08 554 417 01


Den gröna boken är nu utrensad från rummet där den fanns i massor.

Kolla med biblioteket!
Redaktionen
  • Artiklar

  • KommentarerSENASTE MEDIA

2015-02-17 08:50

2014-12-26 09:30


© Politico.se