användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 18 maj 2011 09:31

Källa: David Magnusson

Centerpartiet kritiserar Danmark

Maud Olofsson, partiledare för Centerpartiet (C), anser att Danmarks planer på att skärpa gränskontrollerna är "alarmerande för öppenheten".

Den danska regeringen och Dansk Folkeparti (DF) enades för en vecka sedan om att förstärka gränskontrollen mot Sverige och Tyskland.

Finansminister Anders Borg (M), som har ansvaret för tullfrågor, ser inga direkta problem med detta, tvärtom anser han att det är bra att vår granne sätter in åtgärder mot kriminell verksamhet.

Maud Olofsson är däremot av en annan uppfattning och tar avstånd från det danska initiativet och menar att den svenska regeringen måste vara tydligare i kritiken mot Danmark.

Centerpartiets partistyrelse var eniga vid sitt möte i måndags och anser att man ger efter för främlingsfientliga krafter.

I skuggan av krisen med en hög arbetslöshet i södra Europa har en ny våg av arbetskraftsinvandring nått Sverige.
 
Det är arbetskraft med uppehållstillstånd i EU som kommer hit och blir bostadslösa, men för myndigheterna är den här gruppen osynlig.

- Jag lämnade Italien på grund av krisen och har hört att Sverige är ett öppet och civiliserat land, säger en som anlänt hit.

En intressant fråga är vad denne menar med öppet och civiliserat?

Enligt preliminära uppgifter från Migrationsverket kom det förra året 10 000 personer och hittills i år redan 4 700 (15 maj) med uppehållstillstånd eller medborgarskap i EU som vill stanna i Sverige.

Stadsmissionens mottagning för arbetssökande från EU har 200 nybesök i månaden.

I mars var nästan alla som kom från öststaterna, men den här gruppen har vuxit enormt de senaste två månaderna.

De flesta söker arbete, de har haft arbete och har till och med sina betyg och CV med sig.

De får sova ute i tunnelbanan, i parker, under broar, söka jobb, få ett svartjobb till och från, enligt Stadsmissionen.

Varje dag kommer ett 80-tal bostadslösa och arbetssökande till Statsmissonen för att äta, duscha, tvätta kläder, vila, eller söka jobb på internet.

I natt var det återigen stökigt i Rosengård när polien skulle gripa en misstänkt person och skjutningarna i Göteborg och Malmö kommer nu så ofta att människor har slutat att reagera.

Läs mer i Sydsvenskan
 
Sydsvenskan har skapat en interaktiv karta i Google, Skottdramer i Malmö 2010, ett nytt journalistiskt grepp som en reaktion på den extrema situation som då rådde.

Hittills 14 skottlossningar varav två med dödlig utgång.

När detta skrivs pågår skottlossning mellan polis och kriminella rånare efter ett bankrån på Handelsbanken i Flen, en bil står i brand och situationen ska ha varit mycket dramatisk.

Tre till fyra rånare som kom och sköt med gevär mitt i centrum, enligt ett ögonvittne.

Oavsett vilka som ligger bakom dessa dåd finns det anledning att välkomna de åtgärder som Danmark nu vidtar genom att förstärka gränskontrollen och "mota Olle i grind".

Maud Olofsson raljerade om den svenska öppenheten, toleransen och det framtida nybyggarsamhället har nått vägs ände och det är dags att inse att Sverige inte ensam kan rädda världens fattiga.

Det positiva med rörlighet har i Sveriges fall också en kostnad och hur ska en generell välfärdsmodell fungera med en stigande andel bidragstagare?

I en debattartikel på Newsmill kräver ungdomsförbundets största distrikt, nordvästra Götaland, att det är "hög tid för en nytändning" och att C bör be Maud Olofsson avgå före partistämman i höst.
Chefredaktören

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2011-05-18 19:26

Danmarks integrationsminister Sören Pind svarar på Maud Olofssons kritik angående gränskontroller.

- Det är inte i mitt land som folk skjuts på gatan i Malmö eller där det smäller bomber i Stockholm.

- Vi har ett gott samarbete med Danskt Folkeparti, säger han.


DSB den 18 maj 2011
  • Artiklar

  • KommentarerSENASTE MEDIA

2015-02-17 08:50

2014-12-26 09:30


© Politico.se