användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 18 maj 2011 19:53

Känslig könskamp

Viviane Reding, vice ordförande i EU-kommissionen, vill se större andel kvinnor på ledande poster i europeiska bolag inom ett år.

I annat fall tänker hon föreslå en lag om att EU-länderna ska införa könskvotering för bolagsstyrelser.

Debatten om varannan damernas är minerad mark för tyska makthavare - Quotenfrau, en inkvoterad kvinna har blivit ett skällsord.

I Tyskland rasar kvoteringsdebatten och nu tar man fram det gamla kända argumentet att det är kvalifikationer som räknas, inget annat.

Förespråkarna menar att kvalifikationer inte räcker eftersom män väljer män.

Men siffrorna talar sitt tydliga språk och en undersökning visar att i Tysklands 200 största företag finns det sammantaget 906 topposter och 29 av dessa är besatta med kvinnor.

På tio år har andelen ökat från 1,8 till 3,2 procent och Tyskland framstår som väldigt "gubbigt".

Lagom till debatten kommer journalisten Bascha Mika, 57, ut med sin bok Feigheit der Frauen, som bland annat beskriver kvinnor som förskansat sig i bekvämlighetszonen.

Det är bekvämt att skylla på manssamhället när man inte vågar söka de lediga toppjobben och det känns bekvämt att skylla på barnen eller att ta ansvar för hemmet när maken arbetar övertid.

Under åren i Tyskland har hon träffat ett antal  kvinnor som säkert känner sig träffade av beskrivningen och Bascha Mika är själv motvilligt för kvotering.

Arbetsmarknadsminister Ursula von der Leyen finner det pinsamt att Tyskland ligger efter länder som Kina och Ryssland och jämsides med Indien när det gäller kvinnor i näringslivet.

Förbundskansler Angela Merkel har nu satt punkt för all vidare diskussion om kvotering och kan det möjligen bero på att hon själv är en så kallad Quotenfrau.

Hon tog plats i Helmut Kohls första regeringen efter den tyska återföreningen och då hette det att hon fick jobbet eftersom hon kom från tidigare Östtyskland och var kvinna.

I Tyskland är det inte troligt att det kommer att ske någon lagstiftning på området ännu.

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) sa i veckan att hon anser det vara upp till företagen att komma tillrätta med fördelningen i bolagsstyrelser.

Hon är därmed emot könskvotering i detta avseende och förmodligen generellt och anser att det är kompetensen som avgör och inte kön eller etnicitet. 

I Sverige vill många av 80-talistgenerationens kvinnliga talanger inte bli chefer i dagens stora företag, såvida inte nuvarande företagskulturer först förändras.

Mot denna bakgrund finns det säker de som muttrar att gärna chef men det ska vara på de bortskämda och curlade 80-talisternas villkor.

Kvinnorna har en tendens att söka sig till lite mindre företag, eller starta eget i konsultbranschen.


I förlängningen bidrar detta till företagsledningars och rekryteringsföretags inbillade eller verkliga problem att hitta kompetenta kvinnliga ledare på högre nivåer.

Sedan måste det här med föräldrarledighet finnas med i planen och ska ses som kompetensutveckling.

De ska också kunna ta vid där de slutade, även efter ett års frånvaro, något som knappast funkar på toppositioner i storföretag.

 Chefredaktören

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2011-05-21 15:22

EU-kommissionären Viviane Reding underkänner den svenska regeringens argument mot könskvotering i bolagsstyrelser och lovar lagstiftning om läget inte blir bättre.

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) säger att det vore "ett ingrepp i den privata äganderätten som jag som liberal är helt emot". 

Viviane Reding köper inte detta argument.DSB den 21 maj 2011
  • Artiklar

  • KommentarerSENASTE MEDIA

2015-02-17 08:50

2014-12-26 09:30


© Politico.se