användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 01 juli 2011 21:30

Källa: Lars Epstein

Lurade med falska jobblöften

De utländska magisterstudenterna blev lovade bärplockarjobb i Stockholm med start i maj i år, men efter två månaders väntan kom beskedet att det inte blir något.

Nu ligger de ute med hyror och SL-kort för tusentals kronor.

I april i år gav bemanningsföretaget Sandhuseko studenten Khalid Khan Afridi, 27, vid Stockholms universitet i uppdrag att ordna fram studenter till bärplockarjobb.

Jobbet blev uppskjutet och under tiden fick Khalid Khan Afridi samtal från ägaren som bedyrade att allt var i sin ordning, bara försenat.

Men den 21 juni kom beskedet att jobbet var inställt och att ingen skulle kompenseras.

Vid ett möte med ägaren visade det sig att fler hade drabbats, drygt 100 etiopiska magisterstudenter vid svenska högskolor ska också ha lovats bärplockarjobb.

Ägaren Ajmer Sandhu påstod att en inhyrd konsult vid företaget hade förfalskat kundbeställningarna och att det var därför jobben inte blev av.

Det är uppenbart att regeringen Reinfeldt bör strukturera upp det kaos de har skapat på arbetsmarknaden för utländska medborgare.

Man får också uppfattningen att Sverige inte har någon ungdomsarbetslöshet och att regeringen ägnar sig mer åt att underlätta för jobb till utomeuropeiska medborgare än svenska.

Många kommer säkert ihåg det strul och de tragedier som var med bärplockarna i fjol och detta får uppenbarligen fortsätta.

En berättigad fråga är hur magisterstudenter är så "korkade" att de åker till Stockholm vind för våg innan de har ett kontrakt, då får man skylla sig själv.

Arbetstillstånd behövs inte för student.

Utomeuropeiska studenter vid svenska universitet behöver inte söka arbetstillstånd för att arbeta i Sverige.

Enligt nya regler från Migrationsverket måste företag som vill anställa hitresta bärplockare kunna visa upp att man kan betala ut lönerna, trots en utebliven skörd.

Bestämmelsen gäller dock enbart för bärplockare som kommer hit via arbetstillstånd, inte utländska magisterstudenter.

Källa: Migrationsverket
 DSB den 1 juli 2011

Kommentera artikel

 
 

KommentarerSENASTE MEDIA

2015-02-17 08:50

2014-12-26 09:30© Politico.se