användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 22 augusti 2009 17:27

Vi avser inte att bryta mot grundlagarna

Det som började med en artikel på Aftonbladets kultursidor har växt till något som liknar en diplomatisk kris mellan Sverige och Israel. I artikeln som handlade om organhandel hänvisade frilansjournalisten Donald Boström till flera palestinska familjer som anklagar den israeliska armén för att 1992 ha dödat deras söner, i syfte att komma åt deras organ ("Inshallah" 2001). Detta kopplas samman med uppgifter om en judisk fastighetsmäklare som anklagas för organhandel i en korruptionshärva som i sommar avslöjats i New Jersey i USA. 

Reaktionerna i Israel har varit kraftiga och menar att artikeln andas antisemitism. I går krävde israeliska UD att Sveriges regering tar avstånd från artikeln annars kommer det att kasta en mycket lång skugga över alla diplomatiska och politiska relationer mellan Sverige och Israel, sade Yigal Palmor, talesperson för israeliska utrikesministeriet till Aftonbladet.

Enligt uppgifter från TV4 fick Donald Boström redan 2001 ett bidrag på 50 000 kronor från det svenska utrikesdepartementet till en bok där delar av det innehåll som nu kommit i dagen finns att läsa.
  
 
I dag kommenterade statsminister Fredrik Reinfeldt för första gången konflikten och han avvisade Israels krav. Ingen kan be Sveriges regering att bryta mot Sveriges grundlagar och yttrandefriheten är inskriven i den svenska grundlagen och är en omistlig del av den svenska demokratin. Regeringen, oavsett politisk färg, fattar inte publiceringsbeslut och recenserar inte heller enskilda artiklar, sade Reinfeldt.
 
Däremot har vi en fri samhällsdebatt, man kan gå in och tycka och förhålla sig till saker som ofta leder till att någon känner sig kränkt eller påhoppad på ett felaktigt sätt och det är inget konstigt om det händer i den nu aktuella debatten också.  Det är viktigt att få andra länder att förstå hur Sverige och den svenska demokratin fungerar, menade Reinfeldt.
 
Vi har varit måna om ett sätt att leva i Sverige, där vi visar respekt för olika religiösa trosuppfattningar och politiska uppfattningar. Det öppna samhällsklimatet ska vi också kunna ha i framtiden och förstår man inte detta, ser man inte hur Sverige fungerar.
 
Vi har varje ambition att ha bra relationer med såväl Israel som den palestinska sidan och vill gärna vara en positiv kraft i Mellanöstern och har också en ambition att ha en bra relation med den muslimska världen.

Utrikesminister Carl Bildt har sedan tidigare planerat en resa till Israel, om resan blir av är oklart eftersom den israeliska sidan sre till att artikeln i Aftonbladet blir en central del av resan.
Det kommer att bli den viktigaste frågan under Bildts besök i Israel, sa Yigal Palmor vid israeliska UD i går.

Bakgrund
I måndags publicerade Aftonbladet en artikel skriven av journalisten Donald Boström. I artikeln beskrivs misstankar om att dödade palestinier utsätts för organstölder efter att de har gripits av Israels armé.

Israeliska regeringsföreträdare krävde direkt att svenska regeringen skulle fördöma publiceringen.
 
I onsdags tog Sveriges ambassadör i Israel, Elisabet Borsiin Bonniers, tydligt avstånd från publiceringen och kallade artikeln ”motbjudande”. Utrikesdepartementet, UD, i Stockholm hänvisade däremot till yttrandefriheten och tog avstånd från ambassadörens uttalande.

I torsdags meddelade Israel att man tänker skicka en skarp officiell protest till Sverige för att markera missnöje med Sveriges ovilja att fördöma artikeln. Man är även missnöjd med att ambassadörens uttalande inte får stöd av det svenska utrikesdepartementet.

Den infekterade diskussionen runt yttrandefriheten har även fått Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman, Urban Ahlin, att KU-anmäla Carl Bildts hantering av den svenska ambassadörens uttalande.


Benny Dagan, ambassadör
Foto: Carolina Byrmo 

Israels Sverigeambassadör Benny Dagan kallades i går till UD. Han var upprörd efter mötet. ”Vi kan inte tolerera sådana här publiceringar”, sa han om artiklarna.


Utrikesministrarna Carl Bildt och Avigdor Lieberman
Källa: aftonbladet.se
 
”Diplomatisk kris”, Carl Bildts planerade besök i Israel om tio dagar kan komma att ställas in om han inte tar ställning mot artikeln på Aftonbladets kultursidor i måndags, uppger israeliska tidningar.
 
”Det är en skam att han inte uttalar sig”, sa Israels utrikesminister Avigdor Lieberman om Bildt.
 
DSB den 22 augusti 2009
 
 

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2009-10-27 12:52

Satellit-tv-kanalen al-Jazira har i veckan hävdat att Israel och judar i andra länder rövat bort hundratals barn, kanske tusentals, från Algeriet och andra länder för att plundra dem på organ som sedan säljs.

Påståendena framfördes i veckoprogrammet "bi la-hudud" ("utan gränser"), som ses av omkring 40 miljoner människor. Anklagelserna utgår från en artikel i september i tidningen al-Khaleej i Förenade Arabemiraten. I artikeln hävdas det att Interpol slagit fast att algeriska barn rövats bort och deras organ sålts av ett amerikanskt-israeliskt nätverk lett av en rabbin.

Som expert medverkade i programmet fotografen Donald Boström, vars artikel i Aftonbladet om israeliska organrov vållade en diplomatisk kris mellan Sverige och Israel i augusti, då flera israeliska ministrar krävde att en ursäkt för vad de kallade ryktesspridning och en manifestation av antisemitism. Boström säger i programmet att många länder nämnts i samband med denna hantering "Guatemala, Turkiet, Pakistan, Indien, Kina... men saken kretsar med säkerhet kring Israel och Yehuda Hiss".

Yehuda Hiss är chef för det rättsmedicinska institutet Abu Kabir i Jaffa och har varit föremål för flera polisutredningar, dock inte i samband med anklagelserna om organstöld från palestinier. Han har däremot misstänkts för att ha överlämnat eller sålt armar, ben, hjärtan med flera kroppsdelar, huvudsakligen från israeliska soldater, till anatomilärare, men Hiss har inte åtalats.

Programledaren Ahmad Mansur, raljerade i al-Jazira-programmet över palestiniernas overksamhet i denna fråga och undrar om de verkligen måste vänta tills en svensk tar tag i det ömtåliga ämnet.

Boström utreder nu exempelvis uppgiften att 2 500 jemenitiska barn skulle ha förts till Israel sedan 1948. Skandalen med de jemenitiska barnen är en av Israels mest seglivade offentliga affärer. Jemenitiska judar anklagar myndigheter för att under massinvandringens år i början av 1950-talet ha rövat bort flera hundra jemenitiska barn för att sedan ha låtit dem adopteras av europeiska par.

Al-Jazira, som ägs av den qatariska kungafamiljen, visar inte program av denna typ i sin engelskspråkiga kanal. Ahmad Mansurs program har rönt skarp intern kritik på senare år. En av hans kolleger sade nyligen i en bok om den framgångsrika tv-kanalen: "Vi är inte al-Manar (Hizbollahs tv-station). Mansurs metoder bryter mot god journalistisk sed och får oss att låta som ett islamistiskt kamporgan.


DSB den 27 oktober 2009  

Svara

dan 2009-11-05 17:22

Två israeler har gripits för att ha bedrivit illegal handel med mänskliga organ, meddelar israeliska polisen. Ytterligare två har gripits misstänkta för att ha försökt sälja njurar.

De båda männen anklagas för att ha förmedlat kontakter mellan personer villiga att sälja organ och personer som hat väntat på transplantation. De ska också ha arrangerat ett tiotal operationer i Sydamerika och Kina.

Organhandel har blivit en känslig fråga i Israel efter Aftonbladets artikel som antydde ett samband mellan sådan handel och döda palestinier.


DSB den 5 november 2009
  • Artiklar

  • Kommentarer© Politico.se