användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 22 augusti 2011 21:27
Johan Wikander

Johan Wikander

Källa: Mona Wahlund

Studenter får bo i tält

Det påminner om de thailändska bärplockarna som varje år kommer till Sverige, nu reser Teknolog- och Naturvetarkåren i Uppsala militärtält för studenterna.

Det är samma visa varje höst när studenternas kurser och program startar vid Uppsala universitet.

Bostadsbristen är stor och både Korskyrkan och vandrarhem blir tillfälliga boenden för studenter och nu har två militärtält ställts upp på ett grönområde intill BMC i centrala Uppsala.

Johan Wikander, ordförande i Uppsala Teknolog- och Naturvetarkår, är den som tagit initiativet till detta och han menar att det är åtminstone tak över huvudet och visar att någon bryr sig.

Inom nämnda kår rör det sig om 600 studenter och av dem är det 150 som inte har något ordnat boende, en förhållandevis hög siffra.

I höst börjar fler studenter än någonsin på universitet och högskolor runtom i Sverige, men bostadssituationen är fortsatt svår.

Bara fyra av 30 städer kan garantera tak över huvudet senast en månad efter terminsstart.

Det är en fullkomligt ohållbar situation, så beskriver Sveriges förenade studentkårer bostadssituationen inför höstterminen.

Från regeringens håll finns inga kortsiktiga lösningar och bostadsminister Stefan Attefall (KD) uppmanar kommunerna att informera om de regelförenklingar som gjorts för att underlätta för privatpersoner att hyra ut delar av sin bostad.

Hälften av studenterna i Stockholm tänker flytta till någon annan svensk ort eller utomlands efter studierna och orsaken är bristen på bostäder, visar en färsk rapport som DN har tagit del av.

Enligt rapporten funderar också nästan var tredje student på att lämna Stockholm redan under studietiden.

Bostadsbristen riskerar att minska Stockholms attraktionskraft, både på kort och på lång sikt.

Våra lärosäten och Stockholmsregionen vill ha de bästa studenterna, men om vi varken får unga att söka sig hit eller stanna kvar efter studierna för att de inte kan få en bostad, är det problematiskt.

Det krävs förmodligen omkring 50 000 nya bostäder för att täcka behovet bland alla unga mellan 20-27 år i länet, men hittills i år har det bara tillkommit 63 nya student­lägenheter.

DSB den 22 augusti 2011 

Kommentera artikel

 
 

KommentarerSENASTE MEDIA

2015-02-17 08:50

2014-12-26 09:30© Politico.se