användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 28 augusti 2009 17:01

Källa: Andreas Hillergren

Bostadsbristen akut - studenter tvingas tälta

För närvarande bor elva studenter i tältet utanför Lunds Tekniska Högskola och Martin Andersson, 19 år från Karlsborg, är en av dem som tillbringat en vecka under dessa förhållanden. Han har försökt med allt, Blocket, studentbostäder och kontakter utan resultat, en sovplats kostar tio kronor natten. Det är kallt om nätterna och de sover med kläderna på och det går bra, men målet är att studenterna inte ska bo där längre än tre dagar. Mat och hygien intas i teknologstudenternas kårhus.

Vi uppmanar alla i Lund att hyra ut sina rum, soffor och extrasängar till våra bostadslösa studenter, säger Christian Nilsson, ordförande i teknologkåren vid Lunds tekniska högskola, som ansvarar för tälten. Rektor Per Eriksson har gått ut med ett pressmeddelande där han uppmanar lundaborna att erbjuda husrum till studenterna. Själv ställer han sin egen vardagsrumssoffa till förfogande.

En rapport som Sveriges förenade studentkårer (SFS) släppte i går visar att bostadssituationen för Sveriges studenter på många platser är ohållbar. Värst är det i större städer som Stockholm, Uppsala, Göteborg, Lund och Malmö. I Stockholm står 45 000 studenter i kö och i Göteborg har köerna fördubblats, uppger Gustav Öberg, ordförande för Göteborgs förenade studentkårer. Söktrycket till högskolan har ökat explosionsartat det här året.

Orsakerna, menar SFS:s ordförande, är att ungdomskullarna blivit större och att lågkonjunkturen gör att fler väljer att studera. En annan aspekt, som ytterligare förvärrar problemet, är att fler väljer att förlänga sina studier under en lågkonjunktur. De bor kvar i studentlägenheter som annars hade blivit lediga.

Studentkårer runt om i Sverige kämpar nu febrilt med att förse studenter med boende och när det inte finns lägenheter får man improvisera. I Uppsala har studentkåren gått ut i pressen och vädjat till Uppsalaborna om hjälp och Uppsala kommun har också donerat ett bidrag på 30 000 kronor till nödboenden. De har hyrt olika typer av nödboenden för att det ska passa den heterogena grupp som studenter faktiskt är. Vi erbjuder plats i sovsal, rum för fyra eller dubbelrum, säger Stella Papasotiriou, vice ordförande i Uppsala studentkår.

Nicke Grundberg, ordförande i Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO), tycker att det är regeringens uppgift att lösa studenternas boendesituation. Det är regeringen som bestämmer hur många utbildningsplatser vi ska ha och därigenom antalet studenter, säger han. När alliansen tog makten slopade man investeringsstimulansen till studentbostäder och införde en kommunal fastighetsavgift. Något som lett till att nybyggnationen av studentbostäder störtdykt, menar Nicke Grundberg. Ett korridorsrum har i dag samma fastighetsavgift som en tiorummare på Strandvägen i Stockholm, säger han.
 
I onsdags meddelade regeringen att de tänker utöka antalet högskoleplatser med 10 000 till läsåren 2010 och 2011. Förslaget välkomnas av studentkårerna men det innebär att det kommer att bli ännu svårare för studenter att hitta bostad. Om inte regeringen vidtar åtgärder kommer den sociala och ekonomiska snedrekryteringen till högskolan att förvärras, menar Nicke Grundberg. Mindre bemedlade personer kommer inte att hitta boende och kvar blir de som har råd att betala andrahandshyror eller köpa sin lägenhet, säger han.

De bor dock inte i de särskilda bostäderna, fyra av fem som läser i Göteborg bor i vanliga hyres- och bostadsrätter och hus och det är där lösningen finns, på den vanliga bostadsmarknaden. Det lobbas för återinförda subventioner och befrielse från fastighetsskatten eftersom dessa inte anses rättvisa, något som fått Mats Odell att reagera. Pålagan motsvarar 100 kronor i månaden per lägenhet och det avgör inte byggbeslut, däremot kunde hyran sänkas med ett par procent. 

Studenterna föredrar att bo dyrare och enskilt än billigare tillsammans och av landets 80 000 studentbostäder är bara en tredjedel korridorrum, en andel som minskar.

Bostadsbyggandet ska inte utgå från att antalet högskoleplatser tillfälligt ökar utan av en mer långsiktig befolkningsprognos.


DSB den 28 augusti 2009
 

Kommentera artikel

 
 

KommentarerSENASTE MEDIA

2015-02-17 08:50

2014-12-26 09:30© Politico.se