användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 28 augusti 2009 17:47
Tsarfamiljen Romanov

Tsarfamiljen Romanov

Källa: ScNPIX

Tsarfamiljens juveler hittade på UD

Smycken värda cirka 20 miljoner kronor har hittats i Utrikesdepartementets arkiv och tros ha tillhört den ryska tsarfamiljen.

Det var när UD skulle flytta sitt arkiv förra året för att få mer utrymme, som man hittade föremålen  i en avspärrad del av nedre källaren och som legat där sedan 1918. Föremålen består av cigarettetuier, manschettknappar i guld, silver och ädelstenar, av 
märkena Fabergé och Bolin.

Nikolaj II längst till höger, Maria Pavlovna d ä bredvid honom.
Värdeföremålen har deponerats på Sveriges dåvarande legation i Petrograd i november 1918, av ett ombud för storfurstinnan Maria Pavlovna den äldre, säger Krister Wahlbäck till SR Ekot. Maria Pavlovna den äldre var den siste tsarens ingifta faster som dog i exil i Frankrike 1920 utan att ha hunnit underrätta sin familj om föremålen som smugglades till Sverige. Deposition av denna art var vanligtvis avsedda för svenska medborgare som kände sig hotade utomlands och det är oklart vad som fick Pavlovna den äldre att förvara sina värdesaker i just Sverige.

Dessa har sedan legat bortglömda i UD:s arkiv i över 90 år, men vid några tillfällen har de hittats, men av rädsla att skada Sveriges förbindelser med Sovjetunionen fick de ligga kvar. Utrikesminister Östen Undén funderade 1952 på vad man skulle göra med föremålen men det beslutades att de skulle ligga kvar i källaren.
Nu har UD lämnat tillbaka skatten till familjen Romanov som är tsarfamiljens släktingar och senare i höst auktioneras några av föremålen ut på auktionsbyrån Sotheby´s i London den 30 november. Blixtvisning pågår nu i Stockholm av ett femtiotal föremål. Äganderätten är evig så länge det finns arvingar som kan göra anspråk. 

Med tanke på att Nikolaj II, den siste tsaren av ätten Romanov, enligt en sammanställning av tidningen Forbes, var världshistoriens tredje rikaste man - god för i runda slängar 2 050 miljarder kronor i dagens valuta - så är det inte särskilt konstigt att en del av ättens skatter och cigarettetuier klarade sig undan bolsjevikernas härningar. Fattiga som kyrkråttor lär de i alla fall inte vara, ätten Romanovs nu levande medlemmar.

Vem var då världshistoriens rikaste person? Enligt Forbes sammanställning är det John D Rockefeller som kan titulera sig rikaste personen genom alla tider, god för ca 240 miljarder dollar i dagens penningvärde. Bill Gates (40 miljarder dollar) kan alltså slänga sig i väggen. Värt att notera är att samtliga de fyra översta på listan (förutom Rockefeller och Nikolaj även Andrew Carnegie och William H Vanderbilt) var verksamma under 1800-talets andra hälft.

Se hela listan, Googla på "list of wealthiest historical figures".

Artikelbild
: den ryska tsarfamiljen Romanov, från vänster döttrarna Olga och Maria, tsar Nikolaus II, tsaritsan Alexandra, Anastasia, tronföljaren Alexis och Tjatjana.

DSB den 28 augusti 2009
.

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2009-09-09 09:33

Ytterligare delar av ett möblemang som tillhörde den sista tsarfamiljen har hittats i Finland. De 12 tolv möblerna säljs på Bukowskis internationella auktion den 13 och 14 december.

Möblerna är del av samma möblemang som elva möbler som har hittats tidigare. De är från Silversalongen i tsarinnan Aleksandra Fjodorovnas privata del av Vinterpalatset i S:t Petersburg.

De elva tidigare möblerna drogs bort från auktion på grund av tvister om vem som äger möblerna. Intendent Maria Ekman-Kolari vid auktionsfirman säger att den stora uppmärksamhet som de möblerna fick under våren hjälpte ägaren till de tolv möblerna som nu ska säljas att identifiera dem som del av möblemanget från Vinterpalatset.

Totalt 29 möbler från Vinterpalatset uppges ha hittats i Finland. Sex av dem har sålts tidigare utan kännedom om deras ursprung. Som bäst utreds det i Ryssland om det ingår ytterligare pjäser i möblemanget.

Helsingfors TT

Svara

dan 2009-12-05 16:35

När UD i somras i sina gömmor hittade värdefulla juveler, som tillhört den siste ryske tsarens ingifta faster Maria Pavlovna, gavs de tillbaka till hennes arvingar.

Nu har ett antal föremål sålts på auktion i London och det blev rekordpriser för bland annat cigarettetuier och manschettknappar i guld, silver och ädelstenar.

Slutsumman för föremålen blev drygt 80 miljoner kronor, över sju gånger mer än de värderats till och intresset för dem uppges ha varit mycket stort.

Juvelerna överlämnades till svenska ambassaden i S:t Petersburg i samband med den ryska revolutionen och behölls länge av rädsla för diplomatiska förvecklingar med Sovjetunionen.


DSB den 5 december 2009
  • Artiklar

  • Kommentarer


Vad vet du om blommor?


© Politico.se