användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 12 september 2009 16:34
Mehdi Ghezali

Mehdi Ghezali

Källa: Scanpix/SvD

Ghezali, en "skamfläck för Sverige"

Om uppgifterna stämmer att Mehdi Ghezali, som suttit fängslad i Guantánamo, åter har gripits i Pakistan misstänkt för terrorförberedelser, är detta en "skamfläck för Sverige".

De övriga tre svenskar som gripits tillsammans med Ghezali uppges vara en 19 årig kvinna i Stockholm samt hennes 28-årige man och parets tvåårige son. Föräldrarna har tidigare suttit fängslade utomlands.

Deras namn finns med i en polisrapport om gripandet i Pakistan, skriver Aftonbladet som fått en kopia av protokollet.

Vid årsskiftet 2006-2007 greps paret i Somalia och misstankar fanns om terrorism. Kvinnan fördes till Etiopien där hon satt i fängelse i tre månader innan hon med UD:s hjälp släpptes. 

När SvD tar kontakt med kvinnans mamma säger hon att dottern är på pilgrimsresa i Saudiarabien, något annat känner hon inte till. Efter frisläppandet från Etiopien våren 2007 sade en av tjänstemännen i en intervju med SvD: "Vi vet att Säpo fick hem oss och jag är tacksam".

De gripna svenskarna är misstänkta för samröre med terrornätverket al-Qaida, men några mer specifika anklagelser har ännu inte presenterats.

Avseende Mehdi Ghezali uppger källor till SvD att svenska myndigheter visste att han hade lämnat landet och ska också ha förvarnat andra länder eftersom myndigheterna kunde följa resans gång.

Förra gången Ghezali greps i Pakistan var i december 2001, bara några månader efter terrorattacken mot USA den 11 september. Han överfördes till Guantánamo Bay på Kuba och blev känd som Kubasvensken. Efter två år i fångenskap utan rättegång frigavs han av amerikanska försvarsdepartementet Pentagon.

Den 8 juli 2004 reste han till Sverige i ett svenskt regeringsplan, enkom beställt för honom av regeringen Persson. Mehdi Ghezali och medföljande svenska tjänstemän landade på Skavsta flygplats.

Han har landat som en fri man och när det gäller honom är fallet avslutat från vår sida, sade svenska UD triumferande. Utrikesminister Laila Freivalds talade om en seger för svensk diplomati och bakom frisläppandet låg flera års opinionsarbete och förhandlingar mellan USA och Sverige.

Göran Persson tog vid ett besök med president George W Bush, som första punkt, upp fallet Mehdi Ghezali  och bad att denne skulle släppas fri, vilket också skedde. För att släppa honom fanns ett villkor att Sverige skulle lova att övervaka honom, vilket USA-sändebudet Pierre-Richard Prosper klargjorde fem månader innan frisläppandet. Detta förnekades senare av utrikesminister Laila Freivalds inför riksdagens KU. USA ville till och med att Ghezali skulle frihetsberövas i Sverige, men den dåvarande socialdemokratiska regeringen avvisade kategoriskt alla sådana krav.

Enligt pappan gav sig Ghezali ut på en pilgrimsresa till Mecka i Saudiarabien och hans senaste resa från Sverige var väl känd av svenska staten.

Det som är känt inför gripandet är att en grupp med 12 utlänningar med tre svenskar, sju turkar, en ryss och en iranier  greps av lokal militär den 28 augusti. Lokal militärpolis blev misstänksam eftersom de inte kunde visa upp pass och resehandlingar och hade tagit sig in olagligt via Iran. Gruppen hade med sig religiös litteratur, som också har beskrivits som "jihad-litteratur", samt 10 000 dollar, enligt pakistanska medier. Ett bombbälte avsett för självmordsdåd, cd-skivor och en bärbar dator hittades också hos gruppen.

Det är inte känt att Mehdi Ghezali begärt hjälp av svenska UD eller träffat någon svensk tjänsteman. Enligt UD fick man tidigt kännedom om gripandet och att ambassaden i Islamabad under nästan två veckors tid har försökt bringa klarhet i det inträffade och be att få träffa de gripna för att se vilket stöd som behövs, säger Camilla Åkesson Lindblom.
 
De pakistanska myndigheternas agerande i samband med gripandet av svenskarna kan strida mot internationella regler runt frihetsberövande. Enligt Wienkonventionen ska UD omedelbart informeras om en svensk medborgare grips i ett annat land, vilket inte omgående har skett kan man konstatera, men vi har inga kommentarer till det i dagsläget, säger UD:s presschef Cecilia Julin.

Enligt uppgifter till Ekot har förhör inletts med Mehdi Ghezali på en plats några mil utanför Islamabad, men han har varit mycket förtegen under samtalen.

Om det nu är Medhi Ghezali som sitter hos den pakistanska säkerhetstjänsten i Islamabad kan stödet för fånglägret på Guantanamo öka, både inom och utom USA. Även om en avveckling sannolikt är oundviklig kan tidpunkten för detta komma att förskjutas.
 
Att Göran Persson vid frigivningen av Ghezali lovat att Sverige skulle hålla ögonen på honom så att han avstod från fler "dumheter" har ingen betydelse. Washington vet att svensk lagstiftning inte ger några sådana befogenheter. Då framstod nog hemtransporten av honom i det svenska regeringsplanet som mer provokativ.

Den 11 september 2001 kommer aldrig att glömmas. De bestialiska attentaten klargjorde innebörden av storskalig terrorism och global säkerhet för en hel värld. Hjärnorna bakom och alla andra delaktiga kan dömas oavsett om de anses som brottslingar eller kombattanter. Men frågan om vilka regler som ska gälla för dem och de som nu tar strid mot FN och demokratiskt valda regeringar i Afghanistan samt Pakistan återstår ännu att besvara.

Gripandet av Mehdi Ghezali har skakat liv i debatten om den militanta islamismen i Sverige. Vissa slätar över att islamismen är en totalitär ideologi och menar att övervakning av de radikala miljöerna är kränkande. Ghezali har känt sig "förföljd" av Säpo, beklagar man sig.

En rimlig uppskattning är att det finns cirka 1 500 radikala islamister i Sverige och av dem är omkring 100 möjliga våldsmän och de får finna sig i Säpos intresse.

Artikel av Wolfgang Hansson AB, 24/10/
Antalet islamister som reser från Europa och USA till Pakistans terroristiska träningsläger ökar enligt västliga underrättelseorganisationer kraftigt. Minst 30 personer ska i år ha rest från Tyskland för att skaffa sig militär utbildning i lägren och cirka tio ska under samma tid ha återvänt enligt Washington Post, som citerar underrättelsekällor. Två av tyskarna har utifrån Pakistan eller Afghanistan lagt ut videobudskap på internet, där de hotar med terrorattacker i Tyskland om inte landet drar hem sina trupper från Afghanistan (TT).

Ingen borde bli särskilt förvånad över Säpos uppgifter att alltfler svenskar med stark muslimsk övertygelse reser till Pakistan och Afghanistan för att delta i strider eller få träning i terrorism. Precis samma sak hände när George W Bush startade kriget mot Irak. Unga muslimska män i Europa drog i väg för att slåss mot amerikanerna, att de gått i skola och växt upp med västerländska värderingar i England, Tyskland och Frankrikes förorter spelade ingen roll. De bar redan på ett utanförskap och kände att västvärlden angrep deras religion och deras rötter och några sprängde sig själva i luften i ett självmordsattentat i London i juli 2005.

Säpos påståenden stöds av liknande uppgifter från andra underrättelsetjänster, sedan januari har 30 rekryter rest från Tyskland och enligt Washington Post börjar även amerikanska frivilliga dyka upp.
 
Tortyrlägret Guantanamo skapades för att ta hand om dem och några av de verkligt skyldiga lyckades USA gripa men de flesta som fastnade i nätet var småfisk eller oskyldiga. Det är inte känt hur många terrordåd USA lyckats stoppa med sina krigsinsatser. Jag betvivlar att det är särskilt många. med sitt krig mot Irak lyckades president Busch med att skapa en enorm vrede i den muslimska världen och bland muslimer i Europa, en vrede som ständigt pyr och som plötsligt flammar upp när amerikanska bombplan av misstag dödar bröllopsgäster i Afghanistan eller fattiga bybor i Pakistan. Dessa misstag fortsätter med den nya administrationen Obama. 

En vrede som får ett fåtal att ta steget att själva resa till krigshärdarna för att strida. Få men tillräckligt många för att de ska bli ett potentiellt säkerhetshot mot Europa. Ett antal välutbildade, språkkunniga terrorister med västerländska pass och kulturkompetens är långt farligare än lokala talibaner och al Qaida som de afghanska bergen. De stabiliserar Europa även genom att underblåsa främlingsfientlighet och islamskräck, många reser på eget bevåg men i bland annat Tyskland förekommer rekryteringsvideos.
 
Det finns två scenarier, antingen avskyr rekryterna kriget och åker raskt hem, eller känner att de gör sin plikt och återvänder ännu mer radikaliserade. Bara det faktum att unga svenskar reser för att strida för talibaner eller al-Qaida borde vara en dånande väckarklocka. Inget nytt terrordåd har inträffat i USA sedan den 11 september 2001, men resultatet av kriget mot terrorn är framförallt att det fötts en ny kader av presumtiva terrorister bredda att slå till mot västerlandet.

En rimlig slutsats är att ju mer väst krigar i muslimska länder desto fler blir terroristerna, det är många som står i kö.
/Wolfgang Hansson AB, 24/10/


Fakta
Mehdi Ghezali är född i Botkyrka i Stockholm 1979 och växte upp i Örebro. Pappan är algerier och Mehdi har därför algeriskt medborgarskap medan modern är finska och föräldrarna skiljer sig fyra år senare. 1999 går han ut industriprogrammet i Tullängsskolan i Örebro och på sommaren samma år satt han häktad i Portugal misstänkt för bedrägerier ihop med en grek. Han släpps i väntan på en rättegång som sedan aldrig blir av. År 2000 är han enligt pappan i Algeriet och gör militärtjänst och på hösten samma år åker han till Saudiarabien för att läsa arabiska. 2001 kommer han tillbaka till Sverige men åker senare samma månad till England "för att studera islam", sa han till sin familj. I december 2001 grips han i Pakistan på gränsen till Afghanistan och överlämnas till amerikansk militär. 

Efter 11 septemberattacken 2001 inleddes strider i Afghanistan där USA och lokala krigsherrar drev bort talibanregimen. Den 8 december greps Mehdi Ghezali i Pakistan nära gränsen till Afghanistan och överlämnades till amerikanska styrkor och i januari 2002 flögs han till Guantánamobasen. Han fick fångnummer "US9SWE000166" och satt fängslad utan rättegång i 930 dagar. När han släppts 2004 berättade han om tortyr med kyla, ljus och ljud men att han aldrig anklagats för något.  
 

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2009-10-10 16:54

Efter att ha suttit fängslade i en och en halv månad i Pakistan har de fyra svenskarna nu släppts och sitter på ett plan hem till Sverige. De är inte längre misstänkta för terrorbrott.

Alla tre nekade till brott och uppgav att de rest till Pakistan för att besöka den opolitiska, religiösa muslimska rörelsen Tablighi Jamaat.

Svenskarna anklagades också för visumförseelse, sedan några år tillbaka är det förbjudet för utlänningar att överhuvudtaget vistas i Dera Ghazi Khan-området om de saknar specialtillstånd från Pakistans inrikesdepartement, vilket svenskarna inte ska ha haft.
 
Svenska UD vill inte kommentera vem som finansierat svenskarnas resa hem från Pakistan. Men enligt Safia Benaoudas mamma, Helena Benaouda, 50, är det hon som har stått för en del av kostnaden. – Det är jag som har betalt Fias och pojkens flygbiljett hem, skriver hon på sin egen hemsida.


DSB den 10 oktober 2009


 

Svara

dan 2009-10-12 10:01

Den nu frisläppte Mehdi Ghezali förhördes enligt uppgifter i medier ganska hårdhänt i Pakistan och när de frisläppta svenskarna kom till Sverige hördes de av Säpo som ville veta hur de mådde och vad de varit med om.

Pakistans polischef Mohammad Rizwan påpekade offentligt att Ghezali "suttit i Guantánamofängelset, det är en mycket farlig man".

Enligt Säpo var det ett helt frivilligt samtal och den första kontakten med de svenska myndigheterna, enligt Säpo.

Ingen förundersökning pågår och att de nu är fria svenska medborgare, enligt Säpo.

Enligt uppgifter från pakistanska källor deporterades svenskarna ur landet vilket styrks av att de fördes direkt från fängelset till flygplatsen.

Mehdi Ghezalis advokat peter Althin är upprörd över att "sakligheten i medierna har gått förlorad" och menar att det i fallet Ghezali riskerar att underblåsa främlingsfientligheten. Althin har själv fått en mängd hatmejl och dito brev för att han försvarar Ghezali.

Peter Althin är kritisk mot att det i vissa medier har dragits snabba slutsatser innan tillräckliga fakta blivit kända. -När man kallar någon för terrorist och spion som är svensk medborgare med ett utländskt namn, då kommer det som maskar ur marken en massa främlingsfientliga medborgare med synpunkter, säger Althin. Han har aldrig sett så många hatmejl och hatbrev som han fått under de senaste veckorna och undrar om främlingsfientligheten i Sverige är större än vad man kan tro.

Althin efterlyser en debatt och diskussion och eventuella stämningar mot medier vill han vänta med att ta ställning till tills han har talat med Ghezali.

DSB den 12 oktober 2009

Svara

dan 2009-11-23 10:40

Mehdi Ghezali uppger att han tillsammans med familj och vänner var på en rundresa i Mellanöstern när han erbjöds att åka till Pakistan, för att fira ramadan, genom en organiserad gruppresa.

”Mehdi Ghezali planerade aldrig att besöka och besökte heller aldrig några oroshärdar. Uppgifterna om att Mehdi Ghezali skulle ha haft en större summa pengar med sig är också de felaktiga”, skriver advokaterna.

De skriver också att Säpo, på uppdrag av amerikanska myndigheter, bevakat Ghezali i Sverige och att han därför vantrivdes och reste utomlands.

Genom sina advokater hälsar han att han önskar att han själv och sin familj lämnas i fred. Advokaterna är även kritiska till hur media behandlat Ghezali.

Under sin tid i Pakistan delgavs han aldrig någon misstanke om terrorism eller spioneri enligt advokaterna.
 

DSB den 23 november 2009

Svara

dan 2009-11-26 18:23

Man kan tycka att Ghezali kunde berätta något mer om syftet med besöket i Pakistan, mer än att han och några till skulle fira ramadan, med tanke på att så många stridit för hans frigivning.

Rimlig och ihophållen är inte advokaternas story, den säger inget om vem som finansierade nolltaxeraren och tvåbarnspappan Ghezalis alla resor.

Peter Althin säger till P1 Morgon att Ghezali vid gripandet i Pakistan enbart anklagats för visumbrott och samtidigt har han torterats. Tortyr för att det saknas en stämpel i passet?

Tidskriften Fokus ger en helt annan bild av händelseförloppet när de tre svenskarna och ytterligare åtta personer greps med 10 940 dollar, 16 cd-skivor "Hereafter" av predikanten Anwar Al-Awaki, två knivar och en strypsnara av vajjer (18/9).


DSB den 26 november 2009
  • Artiklar

  • Kommentarer


Vad vet du om blommor?


© Politico.se