användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 15 september 2009 18:00

Källa: aftonbladet.se

Bildt - inga större insatser för Ghezali

Det verkar gå trögt för svenska myndigheter att få fram information om Mehdi Ghezali och de andra terrorgripna svenskarna i Pakistan. Inte mycket är officiellt känt om vad som sker med de nu tre gripna svenskarna och det tvåriga barn som omhändertagits. Inte ens Bild säger sig veta mer än vad som rapporteras i medierna, att det finns misstankar om samröre med terrorister.

UtrikesministerCarl Bildt gör klart att någon diplomatisk storoffensiv för den forne Guantanamofången inte är aktuell. Denförra regeringen gjorde enorma insatser för att Ghezali skulle bli fri. Men jag ser väl inte riktigt det scenariot på horisonten för ögonblicket, sade Bildt i samband med ett utrikesministermöte i Bryssel på tisdagen.

På UD säger man sig inte ha fått veta var svenskarna är fängslade, eller ens deras identitet bekräftad. Så någon kontakt med dem har ambassaden i Islamabad inte kunnat upprätta. Sverige har enligt UD:s presschef Anders Jörle påpekat för Pakistan att ett barn ska finnas med i gruppen utan att få svar på det påpekandet. 

UD kan inte heller bekräfta medieuppgifter om att svenskarna skulle förhöras av brittiska och amerikanska säkerhetstjänster.

Svenskarna ingick i en grupp med 12–13 utlänningar som greps den 28 augusti. Enligt obekräftade uppgifter ska också de två andra vuxna svenskarna tidigare ha anklagats för samröre med terrorister, då i Somalia. Det är deras son som också ska ha varit med vid gripandet.

Jan Hjärpe, professor i islamologi, blev inte förvånad när han fick höra att Ghezali gripits i Pakistan. Har man suttit på Guantanamo i två år så vill man nog gärna hämnas helt enkelt.

Hjärpe ställer sig frågande till medieuppgifter om att gruppen ska ha varit på väg till ett legitimt religiöst möte med missionsrörelsen Tablighi Jamaat. Den finns över hela världen, så jag vet inte riktigt varför man just söker sig till ett center i Pakistan, säger han.

Enligt en polisrapport som AP har tagit del av var gruppen, som bestod av tolv personer, på väg till norra Waziristan, ett laglöst område där al-Qaidamedlemmar tros gömma sig.

Safia Benaouda, 19, och hennes tvåårige son ska ha funnits med av ett speciellt skäl, för att undvika att gruppen blev stoppad av polisen. I delar av Pakistan, där man har en stark traditionell kultur, vill polisen vanligen inte besvära sällskap där det finns kvinnor, rapporterar Ekot. När gruppen kom till vägspärren använde man därför Safia som svepskäl för att inte stanna. Hon uppgavs vara svårt sjuk och i behov av sjukhusvård.  

Men allt lär ha varit ett spel och dessutom lär underrättelsetjänsten ha känt till att det skulle komma utlänningar till området, men inte att det var just dit, enligt en poliskälla. Inga vanliga människor reser dit de skulle.

Ghezali och de andra svenskarna kunde gripas efter tips från svenska myndigheter. Den informationen har troligen förmedlats från Säpo till amerikanska underrättelsetjänsten CIA - och vidare därifrån till Pakistan. Under måndagen bekräftade Sveriges förre USA-ambassadör Jan Eliasson, som skötte förhandlingarna om Ghezalis frigivning från Guantanamo 2004, att den uppgörelse som låg bakom frisläppandet byggde på att Sverige lovade USA att hålla Ghezali under särskild uppsikt.Safia Benaouda, 19, greps i Somalia 2007 och fördes till Etiopien där hon fängslades. Efter drygt två månader kunde hon med UD:s hjälp föras hem, utan åtal eller rättegång. Har nu gripits i Pakistan misstänkt för samröre mede extremister.
Foto: Sven Lindwall


Munir Rawad, 28, greps i Somalia 2007 med flickvännen Safia Benaouda. Några juridiska skäl till att han fängslades har inte lagts fram. Han släpptes utan rättegång. Munir Awad har inte åtalats eller dömts för terrorbrott. Har nu gripits i Pakistan misstänkt för samröre med extremister.
Foto: Niklas Henrikczon


Mehdi Ghezali, 30, greps 2001. Amerikanerna anklagade honom för samröre med al-Qaida. Satt inlåst i Guantánamo i 930 dagar. Släpptes utan åtal eller rättegång, eftersom han inte längre utgör ett hot mot USA. Har nu gripits i Pakistan misstänkt för samröre med extremister.
Foto: Linda Forsell / Scanpix

För första gången döms en svensk medborgare till livstid för terrorbrott. Den 12 maj förklarades han skyldig i USA och dömdes på tisdagen till livstids fängelse av en domstol i New York. Han dömdes till livstid utan möjlighet till förtida frigivning.

Händelserna den 11 september 2001 finns kvar i allas medvetande, i såväl jurymedlemmarnas som domarens, sa Edgardo Ramos, Kassirs advokat till TT om uppdraget att försvara en terroråtalad just i New York.

Usama Kassir åtalades för att 1999 ha försökt bygga upp ett terroristläger i delstasten Oregon. Åtalspunkterna var bland annat sammansvärjning, förberedelse till terrordåd och stöd till al-Qaida.

Kassir föddes 1966 i Saïda, vid den libanesiska medelhavskusten, kom till Sverige 1984 och blev svensk medborgare 1989. Han dömdes för bedrägeri efter att ha försökt få sjukpenning med ett läkarintyg han själv fyllt i, narkotikabrott, hotelser mot en lokförare på Roslagsbanan och för att ha kört för fort utan körkort. Kassir rökte hasch dagligen och hade psyskiska problem och var inlåst under flera år på 1990-talet. Livet i Sverige fungerade inte och hans ekonomi var i kras och en ny "chans" blev Oregon. 

Han greps i Prag i Tjeckien 2005 och utlämnades till USA. Redan på Arlanda hade den efterlysning som FBI utfärdat via Interpol plingat till och i Prag väntar en FBI-agent och flera poliser.

För att domen ska kunna överklagas krävs att ett formellt fel har begåtts.

Svenska åklagare fick 2005 ta del av misstankarna mot Kasssir, men materialet ansågs dock för vagt för att en förundersökning skulle kunna inledas. Han har nekat till planerna på ett träningsläger i USA. "Vilka idioter Säpo är, har han kluddrat på en kopia av utredarnas PM.

Liksom i fallet Annika Östberg kan Sverige ta upp frågan om en överföring av Kassir till Sverige. Enligt folkrättsexperten Ove Bring lär en överföring dock dröja mycket länge.

Fakta
1998
släpps Kassir från fängelset i Österåker och 1999 reser han till London och bor hos den sedermera terrordömde hatpredikanten Abu Hamza al-Masri i London.

Seattlebon James Ujaama, skriver till London och lockar med en idé om träningsläger i Bly, Oregon, en kombination av retreat och träningsläger för taliban-supportrar. Faxet uppsnappades av den brittiska säkerhetstjänsten, men detta var före den 11 september 2001 och ingen ingrep. Abu Hamza sänder två av sina män och 12 000 dollar.

I december 1999 reser Kassir och Haroon Aswat, född 1979 i Storbritannien, till Oregon. När de kommer dit upptäcker de att den utlovade ranchen och tillgången till vapen i själva verket är en sliten egendom. Kassir hotar att döda James Ujaama och återvänder till Sverige.

2002 börjar USA utreda planerna på träningsläger. Kassir telefonintervjuas av The Seattle Times och säger att han inte är medlem av al-Quaida däremot en supporter. "I love al-Quaida, I love Osama bin Laden".

Den 21 oktober 2003 grips Oussama Kassir som misstänkt för stämpling till terroristbrott i Sverige enligt den nya terroristlagen. Bevisningen för terrorbrott höll dock inte däremot åtalades och döms Kassir för grovt vapenbrott.

Den 11 december 2005 grips Kassir, under en mellanlandning i Prag på väg till Libanon, och fängslas. 2007 utlämnas han till USA och döms till livstids fängelse för terrorbrott av en domstol i New York.

Svenskar dömda för terrorbrott
2008, 55 årig man från Stockholm döms till tre års fängelse i Marocko för anstiftan till terroristbrott.

2007, döms den 19-årige Mirsad Bektasevic till fängelse i Sarajevo för att ha planerat en självmordsattack.

2005, döms två män till fängelse för finansiering av terroristbrott, de första att dömas enligt den nya terroistlagstiftningen.

2004, döms en svensk man till 26 års fängelse i Tunisien för att ha planerat terrordåd.

DSB den 15 september 2009

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2009-09-16 17:51

Pakistans utrikesdepartement har nu informerat UD om vilka de gripna svenskarna är och att de sitter fängslade i huvudstaden Islamabad.

UD fick beskedet från ambassadör Ulrika Sundberg, som besökt Pakistans utrikesministerium och där fått en diplomatisk not. Ambassaden har fått löfte om att under de närmaste dagarna få besöka svenskarna i enlighet med konsulär rutin, säger presschef Anders Jörle.

Enligt UD kommer den fängslade kvinnan och hennes barn att prioriteras.


DSB den 16 september 2009

Svara

dan 2009-09-16 17:59

Advokat Peter Althin, Medi Ghezalis juridiska ombud, är kritisk mot utrikesminister Carl Bildt för hans uttalande i går om att någon stor regeringsinsats inte är att vänta.

Den förra regeringen gjorde enorma insatser för att Ghezali skulle bli fri. Men jag ser väl inte riktigt det (scenariot) på horisonten för ögonblicket, sade Carl Bildt.

Enligt Amnesty International förekommer tortyr under förhören i pakistanska häkten. Det kräver att svenska myndigheter trycker på för att få träffa de gripna svenskarna.

DSB den 16 september 2009 

Svara

dan 2009-09-18 10:10

En högt uppsatt källa inom den pakistanska underrättelsetjänsten uppger för SvD att de gripna svenskarna kommer att anklagas för spioneri, men uppgiften är inte bekräftad från officiellt håll. Orsaken är att det finns känsliga kärnvapeninstallationer i området där gruppen om tolv utlänningar greps. De har olovligt tagit sig in i landet och de är misstänkta för terrorhandlingar.

Ingen har ännu träffat den 19-åriga kvinnan och hennes tvåriga barn eller någon annan av de de fängslade i Islamabad.

Vissa källor uppger att kvinnan och hennes barn snart kommer att friges.

Helena Benaouda, ordförande i Sveriges muslimska råd, bekräftar att det är hennes dotter Safia Benaouda och det tvååriga barnbarnet som sitter fängslade i Pakistan.DSB den 18 september 2009

Svara

dan 2009-10-08 20:44

Den 19-åriga svenskan Safia Benaouda som tillsammans med sin tvåårige son hållits i husarrest i Pakistan släpps (utvisas) och kommer att skickas hem till Sverige inom kort.

De uppgifterna lämnade Pakistans inrikesminister Rehman Malik till Sveriges ambassadör i Islamabad vid ett möte på onsdagen.

Principen är att de fyra svenskarna själva ska betala flygresan hem och två av dem har ännu inte betalat den förra hemresan när de satt gripna i Somalia, som UD då betalade, enligt källor till DN.

DSB den 8 oktober 2009
  • Artiklar

  • Kommentarer© Politico.se