användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 31 mars 2012 07:43

Källa: AP

Dansk polis rustar mot antiislamister

Polisen i danska Arhus förbereder sig på att det kan bli våldsamheter mellan anti-islamister och motdemonstranter när högerextrema English Defence League med anhängare håller internationellt möte i eftermiddag.

Det är den största polisaktionen någonsin på Jylland med poliser från hela Danmark och även några från Sverige, på plats.

Ungefär 300 anhängare av EDL väntas komma till det tre timmar långa mötet med talare från tio olika länder, däribland den svenska grenen av rörelsen.

Samtidigt väntas runt 1 000 motdemonstranter marschera på en annan plats i centrum.

Det är ett stort "counter-jihad" möte, en rörelsen som enas i sitt motstånd mot en påstådd islamisering av Europa.

Ledare från EDL, English Defence League, har gjort sig kända för våldsamma gatudemonstrationer i Storbritannien, kommer att tala liksom tillresta sympatisörer från Norge och Sverige.

Vissa hävdar att den jihad som vuxit fram i Palestina inte är något annat än en kamp mot den judisk-kristna världen och att jihad kommer att spridas till västvärlden om vi inte ser upp.

Sverige är ett tydligt exempel på hur islamiseringen av landet tagit fart, något som avfärdas med rasiststämpeln från gummiryggade politiker.

Fransk polis har gripit sjutton radikala islamister som tros ha samröre med den islamistiska gruppen Forsane Alizza (Knights of Pride).

Gruppen har varit starkast i Paris och Limoges där många av deras medlemmar arresterades 2010 sedan de invaderat en McDonalds restaurant och skrikit antisemitiska slagord.

"Stolthetens riddare" vill avskaffa demokratin och upprätta en stat som bygger på islam och koranen.

EDL vänder sig mot Malmö...

sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5045946

Europas skam - rasister på frammarch, skriven av författaren Lisa Bjurwald.

Läsvärt av Lena Andersson...

Utdrag ur en artikel om "Beröringsskräck" i DN 24/10 2009 av författaren Lena Andersson där hon bemöter Jimmie Åkessons (SD) artikel i Aftonbladet..

"Den svenske ambassadören i Rabat, Marocko, Mohammed Knut Bernström, tillika muslimsk konvertit ansåg att språket är nyckeln till kulturen och gärna citerade ett arabiskt ordstäv:

En nation är dess kultur. Förlorar den kulturen förlorar den sig själv.
 
Det är märkligt hur oförargligt sådant låter när det sägs om arabisk kultur, eller över huvud taget om andra kulturen än den egna, men är det någon reell skillnad?

Hur menade Bernström att en nation förlorar sin kultur?

Genom att folket förlorar kontakten med kulturarvet och konsthistorien, eller genom påverkan från kulturella influenser som förändrar samhällsnormerna?

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna är inne på samma linje måste man säga, dock utan att åtnjuta respekt, som den bildade konvertiten i Marocko.

Alla influenser är inte av godo och ett samhälle måste hålla diskussionen levande om sin egen förändring.
 
Åtskilligt har i ett hysteriskt tonläge sagts om Jimmie Åkessons artikel i Aftonbladet och problemet är att han har rätt på en punkt.

Att det svenska samhället har påverkats av islam de senaste tjugo åren kan man tycka är bra eller dåligt eller både och, men sant är det.

Delar av innehållet i artikeln om Sveriges utveckling har inte tillbakavisats, men mötts med total bestörtningsskräck.

Det gäller önskemål om särlagstiftning och segregerad simundervisning, att badhusen ska erbjuda separata tider för män och kvinnor på grund av islams uppdelning mellan könen, det indragna fläskköttet på förskolor i Malmö, dödshot mot konstnärer som driver med religiösa symboler.

Att dessa företeelser i olika grad är eller kan uppfattas som problematiska borde inte vara svårt att se.

Det upphör inte att vara så för att en person vars ideologi är misshaglig, yttrar det.

De tolkningar av islam som gett upphov till företeelserna är också rätt misshagliga.

Barockt blir det när Maud Olofsson debatterar i morgon-tv, SVT 20/10 2009 och låter Åkesson vara den som försvarar kvinnans rättigheter och gemensamma lagar för alla medborgare.

Olofsson fräser att vi självklart inte kan ha sharialagar i Sverige.

Ingenting är självklart i en pluralistisk demokrati, allt kan vara föremål för långsam förändring, det är vad man har demokratin till.

Vi är illa ute om det är Sverigedemokraterna som ska föra upplysningens och den vardagliga jämställdhetens talan, medan förmenta upplysta representanter för medier, forskarsamhälle och politik inte klarar att sortera bland argumenten, utan med sin tystnad säljer ut frihetliga värden och låtsas att alla är överens om dem, enbart för att visa hur mycket de är emot Sverigedemokraterna.

Det som rör andra folkgrupper än den egna får helt enkelt aldrig vara ett bekymmer även om det råkar vara det.

Då måste bekymrets rot av artighetsskäl förläggas hos den egna gruppens attityder, aldrig hos minoriteten.

Det kan vara rätt för att undvika splittring och att utsatta grupper känner sig ovälkomna i sitt land, men det främjar inte en rimlig diskussion om samhällets förändring.

Någon konservativ religions idéer rörande förhållandet mellan könen, beträffande hädelse och Guds roll i samhället, ska inte påverka de liberala normer Sverige mödosamt har skapat åt sig och det kan inte hjälpas att Jimmie Åkesson har samma uppfattning.

Viktigare är att inte svika de människor som flytt från religiöst förtryck, genom att bagatellisera utövandet av värderingar som ligger till grund för förtrycket och kalla det tolerans, tradition och varm religiositet.

Det blir allt vanligare att betrakta muslimer som en folkgrupp, vilket Sverigedemokraterna, det officiella Sverige och en del muslimer tycks göra.
 
Men religion är något man väljer.

Till gruppen muslimer räknas i Sverige även människor som inte tror på gud och sådana som ägnar sitt liv åt att bekämpa islam.

Att etnifiera religioner leder fel men passar behoven hos nationalister, välvilliga kulturrelavister och den trubbiga statistiken.

Det är också utmärkt för den som vill freda sin lära från kritik och kalla kritiken rasism".DSB den 31 mars 2012

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2012-03-31 18:50

Den danska polisen omhändertog i preventivt syfte uppemot 50 vänsterorienterade motdemonstranter i Århus, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

De högerextremas möte avslutades i förtid sedan motdemonstranterna kastat sten och flaskor mot Danish Defence League-anhängare, enligt Danmarks Radio. DSB den 31 mars 2012
  • Artiklar

  • KommentarerSENASTE MEDIA

2015-02-17 08:50

2014-12-26 09:30


© Politico.se