användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 17 oktober 2009 13:03
Jimmie Åkesson, partiledare SD

Jimmie Åkesson, partiledare SD

Källa: Scanpix

Sverigedemokraternas landsmöte i Ljungbyhed

På Sverigedemokraternas (SD) partikonferens, som i år kallas landsdagar, hålls i Ljungbyhed i Klippans kommun i Skåne, där partiet är starkt och tog 7,5 procent av rösterna i kommunen.

Stellan Bojerud, överstelöjtnant och före detta militärhistoriker vid Försvarshögskolan och med ett långt förflutet som moderat kommunpolitiker i Sollentuna, valdes in som suppleant i partistyrelsen. Carina Herrstedt lyfts fram av Sverigedemokraterna och i går valdes hon till partiets andre vice ordförande. Tre av fyra på partiets möte var män, men Herrstedt pekas ut som partiets kvinnliga kommande stjärna. Förhoppningarna är stora efter framgångarna som hon och hennes sambo, ordförande i Landskrona, haft med partiet där. Hon är en av få kvinnor i toppen och har nått dit på bara tre år, men hon är också en kontroversiell person som dömts för förtal av Malmöbon och kommunisten Fredrik Jönsson, när han pekades ut som sabottör och brottsling. Nu står hon inför ett nytt åtal för förtal mot samma person.

Carina Herrstedt säger att hon brinner för välfärden som byggts upp av den äldre generationen och som hon nu tycker har raserats, samtidigt som Sverige leker världens samvete.

Jimmie Åkesson valdes om till partiledare under stående ovationer och passade på att såga Göran Hägglund (KD) och hans vurm för "verklighetens" folk". Han bryr sig för mycket över att vara politiskt korrekt och vågar inte ta i invandrarfrågan som "verklighetens folk" talar om vid köksbordet.

Sverigedemokraterna arbetar på att framstå som ett seriöst parti och under landsdagarna säljer de bland annat en t-shirt med den tryckta texten, "Ge oss Sverige tillbaka".

Jimmie Åkesson säger i sitt tal till kongressen att Sverigedemokraterna inte sätter sig i knäet på andra partier, men vi förhandlar och samarbetar gärna med andra partier om vi får något tillbaka. SD känner medvind och ser en möjlighet att komma in i riksdagen vid valet om knappt ett år och kan då komma att bli tungan på vågen i riksdagen om de andra blocken inte får egen majoritet, ett sätt att få igenom sina förslag. Talet handlar om kärnfrågor som invandringen och krav på hårdare straff, arbetsmarknadspolitken som enligt Åkesson är partiets viktigaste fråga framöver.
 
Ett svar på den ekonomiska krisen är enligt SD en minskad arbetskraftsinvandring, som ses som ett hot mot svenska jobb och i dag ska kongressen diskutera partiets nya linje i den frågan. 
 
Stockholm (TT) Sverigedemokraterna  hävdar att svenskar "diskrimineras" på arbetsmarknaden och vill avskaffa regeringens instegsjobb för nyanlända invandrare och förslaget ingår i de riktlinjer för arbetsmarknadspolitik som SD:s kongress, antog i Ljungbyhed på lördagen. Arbetsmarknadspolitiken är ett led i partiets strävan att bredda sig. – Vi svenskar får subventionera vår egen diskriminering, regelverket är snudd på landsförräderi, sade ungdomsförbundets ordförande Erik Almqvist, om instegsjobben. Instegsjobb riktas till invandrare som fått uppehållstillstånd under de senaste 36 månaderna och innebär att staten betalar 75 procent av lönekostnaden, dock högst 750 kronor per dag, för att hjälpa dem in på arbetsmarknaden.
 
SD vill även riva upp de nya reglerna för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU och Norden. och partiledaren Jimmie Åkesson anser att reglerna från hösten 2008 öppnar för generell arbetskraftsinvandring. Enligt Migrationsverket beviljades första halvåret i år 5 673 arbetstillstånd och bland dem fanns många thailändska bärplockare och dataspecialister från Indien och Kina, men även kockar.
 
SD anser också att partiets politik minskar arbetslösheten, eftersom man vill strama åt bland annat asylpolitiken. - En stor del av arbetslösheten är importerad genom asylsökande, anhörig- och arbetskraftsinvandring, hävdade Åkesson i talarstolen.
 
Sverigedemokraterna vill bland annat också höja ersättningen i a-kassan och utöka turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, las. Enligt Åkesson är partiets politik nu mer positiv till facket än tidigare och kritiken mot medbestämmandelagen är borta och krav på reformerad arbetsrätt har begränsats till fler undantag från turordningsreglerna.

Landsdagarna är en uppvisning både internt för partiet och utåt genom medierna i hur seriöst och brett partiet har blivit, men det är invandringspolitiken som står i centrum och lyser igenom i nästan samtliga motioner. En av stridsfrågorna gällde motioner som ville ta bort biståndet och enbart satsa på akutinsatser och stödja frihandel. Om biståndet tas bort skulle varje landsting få 1,4 miljarder kronor och man bör lösa problemen i Sverige först och biståndet i Sidas regi är inget annat än en semester för högt betalda biståndsarbetare. Partistyrelsen vill ha kvar biståndet för att visa att man satsar på att lösa problemen där de uppstår och förbli trovärdig i sin kritik av invandringen.

//När det gäller arbetskraftsinvandring har redaktionen följande kommentar:

Antalet utomeuropeiska personer som fått arbetstillstånd i Sverige har nära fördubblats sedan den nya lagen om arbetskraftsinvandring trädde i kraft 2008, enligt uppgifter från Migrationsverket.
 
För perioden januari till och med juni i år har 13 467 personer fått arbetstillstånd, att jämföra med 9 496 samma period föregående år, en ökning med över 42 procent.

Den största gruppen utomeuropéer som ansöker om att arbeta i Sverige kommer från Indien, Kina, Ukraina, Vietnam och Ryssland.

De vanligaste yrkena är inom data- och it-teknik, men även restaurang och anledningen är enligt bedömare att nu under finanskrisen väljer många företag att outsourca jobb till länder som är billigare. Kompetensen lär finns inom Sverige men är enligt uppgifter till SVT inte tillräcklig. //


Läs artikel (2) om arbetskraftsinvandring 22 april och 20 juli 2009. Avancerad sökning på arbteskraftsinvandring.DSB den 17 oktober 2009

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2009-10-18 11:59

Vem känner sig mest hotad av Göran Hägglunds (KD) populistiska angrepp på den så kallade kultureliten? Sverigedemokraterna förstås. Det är ju där Hägglund röstfiskar med sitt demagogiska tal om verklighetens folk. Har man tvivlat på detta innan så står det klart nu, sedan Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i Expressen i fredags deklarerade sitt stöd för Hägglunds utspel.

Han kritiserade också KD för bristande trovärdighet i frågan, men faktum kvarstår: Göran Hägglund har fått en kompis han inte vill ha och han får skylla sig själv.


DSB den 18 oktober 2009 
  • Artiklar

  • Kommentarer© Politico.se