användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 12 februari 2009 15:02

De rödgröna satsar på barnen.

I två dagar har oppositionens arbetsgrupper, på Bommersvik, diskuterat hur de ska kunna hitta en gemensam linje.

Innan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänstern presenterar förslagen till en rödgrön regeringspolitik ska de först prövas utifrån ett barn- och jämställdhetsperspektiv. Varje arbetsgrupp ska också ta fram förslag som ska motverka diskriminering (alla diskrimineringsgrunder).

Mona Sahlin understryker emellertid vikten av att motverka etnisk diskriminering och fokuserar och återkommer till frågan varför så många välutbildade med utländsk bakgrund inte arbetar inom det yrke de är utbildade för.

Lars Ohly efterlyser en generell välfärdspolitik som han anser vara det viktigaste verktyget för att motarbeta eventuell diskriminering. Han anser att kvinnor är den största gruppen som är underordnade i samhället. 

Några konkreta förslag från oppositionen presenterades inte men inom en snar vecka ska deras arbete resultera i en gemensam regeringsplattform. De tre huvudfrågorna som de ska finna lösningar på är finanskrisen, jobbfrågan samt klimatkrisen

Följ Politico SE reportage om valkampanjen från alliansen och oppositionen fram till valdagen.

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2009-02-12 16:31

För Socialdemokraterna är makten målet och ideologiska kompromisser ett självklart medel. I Vänsterpartiet är oftast ideologin viktigare än väljarstödet. Frågan är om de här synsätten kommer att skapa konflikter eftersom Socialdemokraternas valanalys går ut på att partiet förlorade medelklassväljare. För att locka tillbaka dessa måste partiet anpassa sin politik i vissa avseenden i borgerlig riktning. S och MP vill inte gå till val på att höja alla skatter som alliansen sänkt för medelklassen medan V i princip vill riva upp de flesta skattesänkningarna. Avseende skolpolitiken anser S att alliansen tjänade på denna och vill anpassa sin egen medan V vidhåller betygsmotstånd och förbud mot hemläxor. Både V och MP är mycket kritiska till S flykting- och integrationspolitik och i synnerhet V kräver en generösare flyktingpolitik.
I det rödgröna samarbetet åren 1988 och 2006 var försvaret, EU-frågorna och utrikespolitiken bara delvis inkluderade även om Miljöpartiet nu tonat ned sin EU-kritik.
Frågan är om det bara handlar om att komma till makten till varje pris?

Redaktionen
  • Artiklar

  • Kommentarer© Politico.se