användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 11 juni 2012 16:33

Var tredje elev avbryter gymnasiet

Var tredje gymnasieelev avbryter studierna helt eller behöver längre tid än tre år på sig för att fullfölja sin utbildning.

Det visar uppgifter från Sveriges kommuner och landsting (SKL).

I den sämsta kommunen lyckades bara 43 procent av eleverna klara studierna och gå ut gymnasiet.

I den bästa kommunen lyckades däremot 88 procent motverka studieavbrott. 

Pojkar avbryter i högre grad gymnasiet än flickor och elever inom yrkesförberedande program avbryter studierna i högre grad än elever vid studieförberedande program.

De flesta avhoppen sker i årskurs 3.

Efter fyra år har en fjärdedel av eleverna fortfarande inte fått slut-betyg från gymnasiet.

Många av eleverna som avbryter gymnasiestudierna går senare på Komvux vilket gör att vid 24 års ålder har drygt 80 procent av alla unga gymnasiekompetens.

- Varje elev som lämnar gymnasiet utan betyg är ett tragiskt miss-lyckande för individen och ett nederlag för skolan, säger Maria Stockhaus som är ordförande för SKL:s utbildningsberedning.

Ydre, Ystad, Habo, Munkedal, Ljungby, Högsbo, Eksjö, Båstad, Strömsund, Laxå är några av de kommuner med flest gymnasie-studenter och hamnar på 87,9-79,8 procent.

Jokkmokk, Essunga, Åsele, Munkfors, Ånge, Hedemora, Malmö, Grums, Södertälje, Perstorp är några av de kommuner med minst gymnasiestudenter med 46,3-57,7 procent.
 
Det gäller kullen som började 2007 och tog eller hade kunnat ta studenten 2010.

Att låta studenter från toppuniversitet undervisa under några år i början på karriären, kan vara ett sätt att tillföra resurser och få in nya idéer i de svenska skolorna.

I USA pågår ett sådant projekt med stor framgång, vilket skulle kunna vara en förebild och inspirera till liknande här, inte minst i de så kallade problemområdena.

Det skriver Aron Modig, KDU, och debattören Nima Sanandaji på SvD Opinion.

Sanandaji är författare till bland annat Från fattigdom till framgång, som belyser den klassresa som många unga iranier i dag gör från barnfattigdom till högskoleutbildning.

www.svd.se/opinion/brannpunkt/toppstudenter-skulle-kunna-ge-skolor-ett-lyft_7343022.svdDSB den 11 juni 2012

Kommentera artikel

 
 

KommentarerSENASTE MEDIA

2015-02-17 08:50

2014-12-26 09:30© Politico.se