användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 13 november 2009 11:20

Källa: smp.se

Kommuner kan tvingas ta emot "flyktingbarn"

Kalabaliken i Vellinge har drivit frågan om ensamkommande flyktingbarn till sin spets. Regeringspartierna överväger nu att tvinga kommunerna att ta emot asylsökande barn, skriver Svenska Dagbladet. (TT)
  
Av landets 290 kommuner har endast 103 avtal med Migrationsverket och i nuläget väntar över 500 barn på att få någonstans att bo och nu har riksdagsmännen tröttnat.

Gunnar Axén, moderat ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott är inte främmande för lagstiftning. De borgerliga diskuterar nu hur en sådan lag skulle kunna se ut. En variant är ett kvotsystem som omfattar alla kommuner.

De borgerliga partierna i Skurup säger nej till att ta emot ensamkommande flyktingbarn, något som framkom under kommunstyrelsens möte i veckan. Två alternativa förslag skickas med till kommunfullmäktige. De borgerliga partierna yrkar på att fullmäktige ska avslå motionen som uppmanar kommunen att teckna ett avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Socialdemokraterna föreslår att församlingen ska säga ja. Vänsterpartiet sitter inte i kommun-styrelsen men partiet är klara med ställningstagandet i frågan.
 
Moderaten Bengt Borglin säger att det är en fråga om bostäder och arbete. – Vi har inte bostäder så det räcker, och det handlar inte om barn, utan om ungdomar i 16-års åldern. Och vår arbetssituation är inte så bra. Vi har inget emot saken i sig, säger han.

Kristdemokraten Lars-Olof Olsson som är ersättare i kommunstyrelsen var också på plats under veckans möte. På frågan om det inte handlar om vilja svarar han:  – Det är såna klyschor man tar till. Tala om hur man ska hysa dem på ett ordentligt sätt, säger han och tillägger att det är oseriöst att göra som andra kommuner som ”hyr in dem” i någon annan kommun. (läs Hököpinge, Vellinge kommun överkörda av Malmö Stad, anm. PI)

De är samtliga pojkar och kommer från Somalia, Iran, Irak och Afghanistan. Det enda gemensamma de har med varandra är att de av olika anledningar har lämnat sina hemländer. Kanske har de själva valt att lämna landet eller så har någon vuxen i familjen skickat iväg dem med önskan om ett bättre liv.

Ensamma asylungdomar försöker hitta en vardag i Rottne, Bengtsgård är det nya boendet för ensamkommande flyktingbarn i Växjö kommun. Ett avtal med Migrationsverket innebär att kommunen har 26 platser och de första åtta ungdomarna har nu varit två veckor i Rottne och håller på att bli hemmastadda och försöker komma in i en vardagstillvaro. Nästa vecka är det dags för skolgång.

Att få ett uppehållstillstånd kan ta allt mellan två-tre månader till något år, förklarar föreståndare Annika Magnerot. - Om de får avslag eller uppehållstillstånd vet ingen, men under den tid de är här i Sverige gäller det att inte förlorar sin kultur eller sitt språk och deras asylskäl är inget som vi tar upp med dem. Det är en fråga för Migrationsverket, säger Annika Magnerot.

Nästa steg är att flytta till ett så kallat PUT-boende i Växjö om de får permanent uppehållstillstånd, ett sådant ska öppna i december på Kampenområdet.

Nio personer arbetar i skift på Bengtsgård och Annika Magnerot berättar att intresset för att arbeta med ensamkommande flyktingbarn är mycket stort. Det gäller att hitta en bra mix av personer för att få en god stämning. När Smålandsposten är på besök sitter några ungdomar framför teven, OS-sändningarna rullar på och många av pojkarna håller på Sverige i spelen. Dessemellan spelas arabisk musik från stereon och någon pratar i mobiltelefon.

– Huset fungerar väldigt bra, det här känns som ett familjehem, vi har fått en god kontakt med ungdomarna, säger Yousef El-Hallah. Rottneborna har kanske ännu inte fått någon närmare kontakt med de ensamkommande flyktingbarnen, men Agneta Magnerot upplever att det informationsmöte som har hållits har varit positivt. Man hyr en sporthall och ett gym, en del kanske vill gå in i idrottsföreningar och på så sätt lära känna svenska ungdomar. - Det gäller att de hittar sina egna aktiviteter och börjar skapa nätverk. De känner ju inga andra i Sverige, förklarar hon.

Någon enstaka talar lite engelska, annars får man göra sig förstådd med teckenspråk eller att rita, men språket är inte det stora problemet, menar Annika Magnerot. Det finns också möjlighet till att anlita telefontolk. – Om man sedan vill integrera dessa ungdomar i samhället, så att de inte blir andra klassens medborgare, måste kommunen satsa rejält. Med bra introduktion, skola och mycket stöd kan de ta sig ut arbetslivet, tjäna pengar och få ett bra liv.
 
I en månad har de befunnit sig i Sverige. Åtta ungdomar i 16-17-årsåldern tillbringar nu sin tid på Bengtsgård i Rottne i väntan på permanent uppehålls-tillstånd. De är samtliga pojkar och kommer från Somalia, Iran, Irak och Afghanistan. Oklara aylskäl? Personalen vid Bengtsgård rotar inte i ungdomarnas bakgrund och frågar efter deras asylskäl. Detta är en sak för Migrationsverket, förklarar föreståndare Annika Magnerot.

Migrationsverket tycks emellertid strunta i att pröva deras identitet eller skyddsbehov, här handlar det om av visa världen hur föredömligt Sverige agerar i frågan och i detta avseende lär det finnas hur mycket pengar som helst.
 
En intressant fråga är varför det bara handlar om pojkar, var är flickebarnen? Det kan väl inte bara vara så kallade barn av gossekön som kommer hit? Jag kan inte förstå att det nästan aldrig rör sig om 12 åriga flickor som skickas iväg av sina familjer. Varför bryr man sig inte om att döttrarna skall få ett bättre liv?

Det kan inte uteslutas att dessa så kallade flyktingbarn är vuxna män utan identitetshandlingar, som uppger att de är under 18, för då vet de att de får stanna och Migrationsverkets kontroll är bristfällig. Vem har skapat ordet ensamkommande flyktingbarn när det handlar om ungdomar och i vissa fall män över 18 år? Det är hög tid att kräva av politikerna att tala klarspråk och reda ut det missbruk som uppenbarligen sker på migrationsområdet. Enligt SCB är merparten av "flyktinginvandringen" så kallad anhöriginvandring.   


Kamal Koche, Foto: Johan Nilsson


Shaban Said, Foto: Johan Nilsson


Annat liv? Darin Aziz Mahmud håller kontakten med mobiltelefonen, Foto: Johan Nilsson


Abdi Abukar Mahamud, Foto: Johan Nilsson

Kolla på bilderna av fyra av dessa ensamkommande "flyktingbarn". Ser de ut som barn i era ögon? Vill du ha närmare information om hur identitet och skyddsbehov prövas av Migrationsverket kontakta: fredrik.bengtsson@migrationsverket.se


DSB den 13 november 2009 

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2009-11-13 12:31

60 000kr i månaden per individ kostar dessa ”barn” oss skattebetalare och då har jag inte räknat med en massa andra kostnader runtomkring.
 
Konstigt att såna där vänsterpartister tycker att det finns obegränsat med pengar helt plötsligt. Det är Migrationsverket som betalar 60 000 i månaden per ”unge” alltså och det är skattepengar, hur tror vissa att vi ska ha råd med detta? Det blir cirka 2 miljoner per år.
 
Folk blir utförsäkrade från försäkringkassan på löpande band och det är en kris i Sverige utan like men då ska pengarna rulla bara för att vi måste vara solidariska! Annars är vi rasister och otroligt dåliga människor, Sverige håller på och blir en enda stor socialbyrå åt tredje världen.


Micke

Svara

dan 2009-11-13 12:35

Ensamkommande "flykting”barn”. .. Åk till Sverige. Där är politikerna lättlurade. Ring sen hem och meddela att kusten är klar så resten av "parasiterna" i familjen kan komma efter.

”Apatiska” flyktingbarn ! ? ! ? Varför förekommer detta ”fenomen” bara i Sverige? Jo, därför att våra politiker är så fruktansvärt naiva och lättlurade. Det är som att lura godis från barn.

Sen ordnar våra ”kära” politiker, genom lagar, det så smart, att vi äkta svenskar som tycker annorlunda inte får yttra oss om detta. Då kallas det hets och flyktingfientlighet, i stället för sunt förnuft, och då är det straffbart.

Tack och lov att SD finns och växer. Det är bara det att det tar för lång tid innan något förnuftigt händer. Vi behöver inte Fredde, Lars, Mona och Maud och alla de andra fallskärmsjagarna längre. Vi kommer att klara oss mycket bättre utan er.


Janne

Svara

dan 2009-11-13 12:37

Skurups avslag för emottagnadet av flyktingbarn – ett bra beslut. Ett beslut som borde tas efter av fler kommuner.

Den kommun jag bor i tar emot s.k. barn. Men dock syns inga barn till utan det är vuxna skägg- murvlar som kommer. Arbetslösheten här är hög och vilka arbeten de skall tilldelas är en gåta. Detta kommer med åren att bli en mycket tung börda för skattebetalrna.

Hoppas på SD vid nästa val.


Göran

Svara

dan 2009-11-13 12:44

Rättelse i nästa års lexikon kommer det att stå så här under ordet: ensamkommande ”flyktingbarn” = äldre manligt ”barn”/soldat som kommer från ett fattigt land men som har kontakt med sina i sitt hemland.

Var snälla mot dessa personer. Då dessa inbringar glädje och stor kunskap till Sverige, så som stenkastning mot brandmän bygga fina moskéer rekrytera anhängare till fina fredsresor med vapen i deras hemländer. Till en billig penning

Obs dessa ensamkommande ”flyktingbarnen är bra sagoberättare kan många historier om Muhammed.


Iala

Svara

dan 2009-11-13 12:47

Jag ringde till SMP, Smålandsposten, efter att ha sett bilderna.
Ingen av dem är under 23 år, en såg ut att vara 28-29-30 år. Jag fick inte tag i artikelförfattaren han kommer på måndag, alla ni som kan ring honom då.
 
Detta ÄR ETT SKÄMT !! Det visar hur korkade journalister är, skriva en snyft artikel och kalla vuxna män för barn.


Tarzan
  • Artiklar

  • KommentarerSENASTE MEDIA

2015-02-17 08:50

2014-12-26 09:30


© Politico.se