användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 19 januari 2013 11:47

Valet ska vinnas med manipulation

Språket är politikens viktigaste verktyg och nu produceras orden som ska få oss att rösta rätt 2014, skriver Göran Eriksson på SvD Analys.

"Nyspråket är den totalitära maktens vapen i George Orwells dystopi '1984', där språket konstrueras om för att styra och begränsa människors sätt att tänka.

I dagsläget skriver minst fem riksdagspartier på nya parti-, handlings- eller idéprogram, som i ord försöker uttrycka vad de vill åstadkomma". 

Läs hela inlägget i SvD.

www.svd.se/nyheter/inrikes/med-manipulation-ska-valet-vinnas_7840636.svd

Men det är inte orden i programmen som brukar väcka känslor, även om Centerpartiet (C) lyckats med detta genom förslag om fri invandring, slopad skolplikt och månggifte.

Drevet mot Sverigedemokraterna (SD) efter järnrörsincidenten från gammelmedier och public service misslyckades emellertid och resulterade i 2-siffriga opinionssiffror för partiet.

Fredrik Federley (C) kommenterar inlägget med:

"Det är klart att det gynnar de intressen man har från SD:s sida att försöka skrämma med en massinvandring som de facto inte finns".

Massinvandringssförespråkaren Maria Ferm (MP) avfärdar det lika lättvindigt:

"Det är märkligt att SD och deras representanter sprider sådan skräckpropaganda, som om Sverige tar emot massinvandring".

Andra ser det på ett annat sätt med 111 000 personer som fick uppehållstillstånd 2012, merparten outbildade och inte sällan analfabeter.

Detta kan man kalla att slå blå dunster i ansiktet på väljarna, men som nu har genomskådat dem. 

Verklighetsförfalskning förklarar SD:s framgångar, Dagens Samhälle.

Att den svenska invandringspolitiken aldrig varit folkligt förankrad bevisas av att vi nu utifrån en enda fråga, invandringen, upplever en kraftigt växande missnöjesrörelse som knappt existerade för ett decennium sedan.

www.dagenssamhalle.se/debatt/verklighetsfoerfalskning-foerklarar-sds-framgang-4391?vote=0#roster

Moderat kritik mot flyktingpolitiken.

www.sydsvenskan.se/sverige/m-kritik-mot-flyktingpolitik/

Journalister och politiker har förlorat kontakten med verkligheten.

avpixlat.info/2013/01/18/journalister-och-politiker-har-forlorat-kontakten-med-verkligheten/#more-44283Januari 19, 2013

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

helena96 2013-02-09 19:50

Jo det är massinvandring i lilla sverige. Har hört att det kommer bosättas 600 somalier i min kommun! Det misslyckad invandring i sverige, med det vill inte våra partier inse förutom SD. Ska jag som blond tonåring vara rädd för att gå hem ensam på kvällen? rädd för att bli våldtagen eller påhoppad? inte bara för att det är invandrare som går såna brott det finns svenskar också, men den största marijoteten är från såna länder (försök inte lura i mig nåt annat). Jag är iallafall klok som lägger min röst på JIMMIE.


© Politico.se