användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 29 november 2009 16:31

Källa: AP

Schweiz förbjuder minareter

Enligt Neuer Zürcher Zeitung, NZZ, har 57,5 procent av väljarna i Schweiz överraskande sagt nej till minareter i landet. I mitten av november var 37 procent av de tillfrågade för initiativet men i slutskedet av valkampanjen lyckades man uppenbarligen få med sig många osäkra väljare och valresultatet var inte väntat. Valdeltagandet var 54 procent och över vad som krävs för att kunna anta referendumet. 

 
Minaret i Schweiz

Det var bara kantonen Basel-Stadt som röstade nej i den tyskspråkiga delen av Schweiz, medan de franskspråkiga kantonerna Genève, Vaadt och Neuenburg röstade nej till förbudet. I vissa kantoner låg siffrorna för ett ja till förbudet så högt som mellan 65 och 71 procent, Appenzell-Innerrhoden, Glarus och St. Gallen för att nämna några.
 

Schweiz är det första landet i världen som folkomröstar om ett förbud mot att bygga muslimska bönetorn. Ytterhögerpartiet Schweiziska folkpartiet (SVP), Schweiz största parti, hävdar att minareter symboliserar islamisering av samhället och har tvingat fram folkomröstningen genom att samla in 100 000 namnunderskrifter. Även EDU är inofficiellt emot bygget av minareter men ett nej sträcker sig även utanför deras potential.


Parlamentarikern Walther Wobman, SVP, ledare för kommittén som har drivit förbudsfrågan, gläds åt resultatert.

Med undantag för Socialdemokraterna, SVP, har samtliga partier i Schweiz uttalat sig mot ett minaretförbud och regeringen rekommenderade de röstberättigade att rösta nej eftersom de befarar att ett minaretförbud kommer att mötas av motstånd i omvärlden och skada Schweiz anseende.

Det schweiziska forumet för integration av migranter, FIMM, och fackförbundet Unia beklagar beslutet och säger att de främlingsfientliga krafterna har lyckats skaffa majoritet genom sin "hotkampanj".

Den främlingsrädsla som eventuellt låg bakom valresultatet måste tas på allvar men det ska inte uppfattas som ett misstroende mot alla de i Schweiz boende muslimer. Den schweiziska biskopskonferensen, SBK, är oroliga över resultatet som är ett hinder på vägen mot integration i samhället 
 

Under sin kampanj har SVP använt affischer föreställande en burka-klädd kvinna framför en schweizisk flagga, prydd med flera minareter ritade för att likna kryssningsrobotar (se artikelbild).
Affischen har väckt skarpa protester och anklagats för att kränka Schweiz 400 000 muslimer och piska upp hat.

SVP säger att det i botten handlar om att förhindra fortsatt islamisering av Schweiz, ett motstånd mot politisk islamism och sharialagar, att de utövar sin religion är inget problem. 

Det politiska etablissemanget i Schweiz har uppmanat folket att rösta ner förslaget, som kritiseras även av FN och Amnesty International.
Fyra minareter har hittills byggts i Schweiz och en femte planeras. Opinionsmätningar hade förutspått att en knapp majoritet av schweizarna kommer att rösta nej till minaretförbudet.

"Bygge av minareter i detta land är förbjudet". Denna mening läggs till i Schweiz konstitution nu när förslaget gått igenom, men redan existerande minareter kommer inte att rivas.

Kampanjen för minaretförbud i Schweiz startade i juli 2008 och bakom förslaget står schweiziska folkpartiet SVP samt ett litet ultrakonservativt parti. De samlade in 100 000 namnunderskrifter som krävs för en folkomröstning och för att förslaget ska gå igenom krävs en majoritet av väljarna samt landets 26 kantoner. Högerpartiet SVP är Schweiz största parti och vann 29 procent av rösterna i det senaste valet och sägs ha drivit främlingsfientliga frågor och kritiserats för rasistiska kampanjaffischer.


Istanbuls enda moské med sex minareter. Namnet lurar folk att tro att moskén är blå, men så är inte fallet. Det är kakelinteriören som gett Blå moskén dess namn. Foto: Bigstockphoto

Den turkiska minareten ses i dag som något av en urtyp och den är vanlig i Europa, mycket tack vare det Osmanska rikets utbredning genom tiderna, över Mellanöstern, sydöstra Europa och norra Afrika. En spektakulär byggnad i denna stil är Suleimanmoskén i Istanbul, som har sex minareter. Stockholms moské vid Medborgarplatsen har en minaret byggd i denna stil.


Interiör i Blå moskén


Till världens mest berömda byggnadsminnen hör den spiralformade tegelstensminareten i Samarra i Irak.


Hagia Sofia i Istanbul byggdes som kyrka och fick sina karakteristiska torn senare, under den Osmanska tiden.

Antalet muslimer i Schweiz har ökat med 20 procent under de senaste 30 åren och det har orsakat debatter som denna om minareter. Minareterna anses vara symboler för en politisk och social islamisering, vi ser allt fler tvångsäktenskap och kvinnor i slöjor och vi försvarar oss mot detta, säger SVP. Minaretförbudet är nödvändigt för att stoppa spridningen av militant islam i Västeuropa.

Schweiz, med 7 miljoner invånare, har omkring 400 000 muslimer, 5 procent av befolkningen och runt 100 moskéer men bara 4 minareter.

Muslimer i Schweiz varnar för att förbudet provocerar fram extremism och islamhat och att al-Qaida ska plocka fram slagord mot Schweiz. Däremot får exempelvis inga kyrkor byggas i Saudarabien och det är ett problem mellan Väst och Saudarabien.

Schweiz politiska, ekonomiska och religiösa etablissemang är kraftfullt emot minaretförbudet och utrikesminister Micheline Calmy-Rey kallar förslaget "farligt för utrikespolitiken och våra relationer med omvärlden". FN och Amnesty International kritiserar det och framhåller att ett förbud strider mot internationella konventioner.

Förbudet ska främst fördömas för att det strider mot religionsfriheten och för att det diskriminerar en minoritetsgrupp, menar motståndarna och att beslutet ökar risken för upplopp och motstånd. Relationen till den muslimska världen kommer säkert att kompliceras och Schweiz kan komma att utsättas för en handelsbojkott. 

Minaretförbudet kan ha "goda chanser" att fällas av Europadomstolen, enligt Schweiz justitieminister Eveline Widmer-Schlumpf och frågan är då varför Schweiz tillåter en folkomröstning vars ena utslag inte kan tillämpas(respekt för direktdemokratin och människors rätt att folkomrösta i Schweiz)?

Minareter är fantastiskt vackra byggnadsverk, men de hör inte hemma här i Schweiz, de utarmar vår schweiziska identitet, säger många schweizare.

Frankrike har en lång tradition av öppenhet inför moskébyggen även om det förekommer lokala konflikter och högerextrema strömningar med stärkt motstånd. I Frankrike finns cirka 2 100 moskéer.

I Österrike, med 200 moskéer, finns en stark politisk opposition mot moskébyggen och regionerna Carinthia och Vorarlberg var först med att anta en lag som förbjöd minareter, något som inspirerat till den aktuella folkomröstningen i Schweiz.
 
Tyskland, med 2 500 moskéer, tillåter oftast dessa att synas och ta plats, till skillnad från många andra länder där restriktionerna är hårda, särskilt när det gäller minareter. Även i Tyskland händer det att moskébyggen stoppas på kommunnivå.

I Italien motarbetas moskéer hårt, särskilt i norra Italien där det antimuslimska partiet Lega Nord har starkt fäste. Ofta hetsar politiker öppet mot moskébyggen, som 2008, när en kommunpolitiker i Padua poserade med en gris framför tv-kamerorna. Italien har cirka 660 moskéer i dag.

Vi kan vänta oss en inflation i intolerans, en expansion av främlingsfientlighet och det är knappast en slump att det ena högerextrema partiet efter det andra spritt sig från land till land i Europa.

Den franske högerextremisten Jean-Marie Le Pen välkomnade däremot folkomröstningen. - Eliten borde sluta upp med att förneka européernas önskningar och rädslor.
 
- Schweiz sänder oss en klar signal, ja till klocktorn, nej till minareter, sade Roberto Calderoli, italiensk minister och medlem av främlingsfientliga Lega Nord.

Sverigedemokraterna var inne på samma linje. -Minareterna är en av de främsta symbolerna får såväl mångkulturalismen som islamiseringen av Europa, sade partiledaren Jimmie Åkesson i ett uttalande.
 
Helgens val i Schweiz bör begrundas, exempelvis av dem som ser Hamas som palestiniernas legitima representanter.

Minareter kallas de höga torn som byggs vid moskéer i hela den muslimska världen, som klocktorn invid kyrkor. Ordet kommer av arabiskans ord för ljus och fyrtorn och från minareten kallar man till tidebön fem gånger var dag.


DSB den 29 november 2009

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2009-11-30 21:49

Sveriges integrationsminister Nyamko Sabuni fördömer folkomröstningen om ett förbud mot minareter i Schweiz. – För mig är förbudet mot minareter en signal om intolerans. Det gynnar ingen förutom fundamentalister och extremister och framförallt försvårar det de integrationsprocesser som pågår i Europa.

– Propagandan mot muslimer har nått Sverige, men jag menar ändå att vi inte befinner oss på samma nivå som en del av de europeiska länderna. I Sverige finns det en spridd bild av alla människors lika värde. Den grova retoriken och inställningen mot det muslimska folket hittar vi inte i Sverige även om det finns partier och enskilda som försöker sprida en fördomsfull bild av muslimerna även här.


DSB den 30 november 2009


Inlägget ändrat 30 november 2009 21:51

Svara

dan 2009-11-30 21:55

Flera svenska politiker reagerar starkt på resultatet av folkomröstningen i Schweiz. - Det var upprörande och jag blev ganska förvånad. De flesta mätningarna tydde på ett annat resultat, säger oppositionsledaren Mona Sahlin (S) till TT om sin reaktion på valresultatet i Schweiz.

- Det här skapar konflikter, inte bara i Schweiz vilket märks redan, utan i muslimska delar i hela Europa. Jag är rätt säker på att minareterna bara är en symbol för dem som är rädda och oroliga för muslimer i allmänhet, och som utnyttjas av krafter i alla länder i dag, säger Sahlin.

Det är ett uttryck för rätt mycket av fördomar och kanske också av rädsla men det är klart att det är en negativ signal på alla möjliga sätt, det är ingen tvekan om det, säger utrikesminister Carl Bildt till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Carl Bildt säger till Ekot att det känns främmande att avgöra sådana här frågor i en folkomröstning.


DSB den 30 november 2009Inlägget ändrat 30 november 2009 21:56

Svara

dan 2010-03-27 16:22

Med knapp majoritet röstade FN:s råd för mänskliga rättigheter på torsdagen igenom en resolution som fördömer islamofobiskt beteende.

Rådet inkluderade Schweiz förbud mot att bygga minareter som ett exempel på beslut som uttrycker "islamofobi och som står i stark kontrast till internationella mänskliga rättigheter".

Enligt majoriteten i rådet syftar resolutionen till att motverka förtal och ärekränkning av religioner, enligt TT-AP, Genéve.
  • Artiklar

  • Kommentarer


Vad vet du om blommor?


© Politico.se