användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 06 mars 2013 07:21

Kritik mot SVTs huvudduksförbud

Nätverket svenska muslimer i samarbete har skrivit en alternativ rapport till FN om rasdiskriminering i Sverige och kritiserar även SVTs förbud mot huvudduk för nyhetsuppläsare.

Svenska muslimers mänskliga rättigheter kränks och public service är en del av problemet.

Helena Benaouda, vars svärson Munir Awad sitter i fängelse för planeringen av attentatet mot Jyllandsposten, har skrivit en debattartikel om det "rasdiskriminerande" Sverige tillsammans med ytterligare tre personer från nätverket.

SVT har fortfarande ett diskriminerande förbud, säger rapportens redaktör Kitimbwa Sabuni till SVT Nyheter.

SVTs policy är att nyheternas programledare ska vara neutralt klädda och förbudet gäller inte bara huvudduk utan alla religiösa symboler.

Att alla har rätt att välja den religion man vill ha är inte detsamma som att man får utöva den var man vill, det är uppenbart att inte alla de som kallar sig muslimer har insett det.

I Gomorron Sverige fick debattören Fazeela Selberg Zaib och integrationsminister Erik Ullenhag (FP) möjlighet att ondgöra sig över Sverigedemokraterna (SD), "Järnrörsmassakern", och i direktsändning hävda att vi har ett rasistiskt parti i riksdagen.

Det självspelande pianot Ullenhag drog återigen sin repertoar om att muslimer inte får jobb och bostad i samma utsträckning som "svenskar".

Att det kan finnas en annan anledning än diskriminering finns inte i dennes värd och han har uppenbarligen glömt att 200 000 unga saknar bostad och många av dem tvingas bo kvar hemma.

Inte heller att svenskar vräks (Grums) för att ge plats åt ensamkom-mande från andra delar av världen.

Kommunerna har en skyldighet att skaffa bostad åt dem som har fått uppehållstillstånd, men inte åt våra egna bostadslösa, en diskriminering som inte uppmärksammas.

I går presenterade Veckans Affärer listan över Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor, något som firades med en stor gala på Waterfront Congress Center i Stockholm.            

Fazeela Sellberg Zaib fick pris som Årets ryggrad med motiveringen att hon är en muslimsk feminist som aldrig varit rädd för att tycka tvärtom.

Denna inlänning som envist bekämpat svenskarnas fördomar startar nu en ny imamskola för att öka jämställdhet i de svenska moskeerna.

En svensk som tycker tvärtom kallas främlingsfientlig eller rasist.

Muslimerna har i likhet med regeringen skaffat sig ett vapen för att få igenom sina förslag, muslimer tar till diskrimineringsstämpeln och regeringen rasiststämpeln.

Islam är en religion och muslimer är inte ett folkslag och det råder religionsfrihet i Sverige.

Det betyder att man har frihet att att tro på vad man vill så länge man inte förstör för andra med sin tro genom att man förtrycker kvinnor och homosexuella.

I religionsfriheten finns också rätten att kritisera en religion och det är inte detsamma som att kränka utövarna.

En religion är inte en person.

Innehållet i rapporten är motsägelsefullt och det är anmärknings-värt att integrationsministern inte genomskådat detta, vilket säger en hel del om honom. 

Muslimska organisationer kritiserar regeringen.

sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5463765

Slöjan är inte ett neutralt klädesplagg.

www.newsmill.se/artikel/2013/03/05/sl-jan-r-inte-ett-neutralt-kl-desplagg-0Mars 06, 2013 

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

lisa 2013-03-06 16:53

Hej!
Tänkte besöka Saud-Arabien, som verkar ha väldigt hårda nypor i hur man uppträder eller bör vara, hur långt har erat arbete gått där har vi någon framgång där med jämlighet, lika inför lagen osv? Bifogar något av vad man bör tänka på inför resan

Lokala lagar och sedvänjor i Saud-arabien

Islam är landets officiella religion och genomsyrar samhällslivet. All annan publik religionsutövning, missionsverksamhet och uppvisande av religiösa symboler/litteratur etc. är förbjuden.

Normerna för hur människor ska uppföra sig offentligt är strikt konservativa. Tillämpningen av reglerna varierar dock inom landet.

Rättskipningen och bestraffningssystemet bygger på den heliga Koranen och muslimsk tradition. Döds- och kroppsstraff förekommer, även för utlänningar.

Narkotikabrott bestraffas mycket hårt, inklusive med dödsstraff.

Reglerna för umgänge mellan kvinnor och män omöjliggör ett västerländskt levnadssätt och påbjuder anpassning till de lokala sedvänjorna. Den saudiska sedlighetspolisen (muttawan) övervakar efterlevnaden av religiösa traditioner och moralregler. Utlänningar har arresterats och deporterats för brott mot dessa regler. Kvinnor och män som vistas tillsammans kan uppmanas att uppvisa intyg på att de är äkta makar, för att undvika trakasserier eller annan påföljd.

Kvinnor förutsätts klä sig konservativt (långärmade, lössittande plagg som går ner till anklarna/ej byxor). På offentlig plats påbjuds att kvinnor både bär svart fotsid kappa (s.k. abaya) och att håret täcks. Implementeringen av huvuddukskravet är särskilt strikt i konservativa områden av landet, inklusive i vissa delar av Riyadh, medan abaya måste bäras överallt.

På vissa restauranger finns familjeavdelningar. Det finns dock restauranger som inte serverar kvinnor samt restauranger som vägrat servera kvinnor som inte åtföljs av en nära manlig släkting. Banker och postkontor har ofta separata avdelningar för kvinnliga kunder.

Kvinnor får inte köra bil och inte heller färdas i bil med annan man än sin make, bror eller far. Undantag gäller för taxi, även om taxi ibland vägrar vägra att ta med en ensam kvinna. Kvinnor får inte röka offentligt. Sedan början av 2008 tillåts ensamma kvinnor ta in på saudiska hotell. Kontrollera dock i förväg med hotellet att man är införstådd med dessa nya regler!

Homosexualitet betraktas som ett brott enligt landets lagar.

Att dansa, spela musik eller visa film offentligt är förbjudet. Importerad och inhemsk skriftlig och audiovisuell media och litteratur censureras.


  • Artiklar

  • KommentarerSENASTE MEDIA

2015-02-17 08:50

2014-12-26 09:30


© Politico.se