användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 21 mars 2009 11:55

EU förbjuder glödlampan

I september 2009 börjar glödlamporna fasas ut i alla EU-länder och energieffektiva lampor ska spara både el och koldioxidutsläpp. Lågenergilamporna som ska ersätta dessa som ljuskälla innehåller kvicksilver som är ett farligt miljögift. Om ett antal år kommer lysdiodlampor att slå igenom stort enligt branschen.

I höst stoppas de klara 100-wattsglödlamporna ett beslut som saknar återvändo. År 2010 är det dags för 75-wattaren och 2011 följer 60 wattarna och året därpå är det slut för 25- 0ch 40-wattslamporna. Det ska betonas att det är nytillverkningen av dessa lampor som upphör och inte användandet, men även import.

Glödlampan är ineffektiv och omvandlar bara 10 procent av elen till ljus rsten blir värme. En lågenergilampa på 11 watt ger lika mycket ljus som en 60 watts glödlampa.

Den sammanlagda energibesparingen i EU beräknas ligga på 40 TWh (terrawattimmar) en som siffra som kan jämföras med den svenska kärnkraften som ger 65-70 TWh el. Dessutom produceras oftast elen i Europa i kolkraftverk som genererar koldioxidutsläpp.

Lågenergilamporna får innehålla upp till fem tusendels gram kvicksilver och när lampan blir varm förångas kvicksilvret. Kvivcksilvret är ofarligt så länge lampan är hel men går den sönder är det ett problem. I ett sådant fall ska man stänga dörren, öppna fönstren och lämna rummet för 20-30 minuter enligt Kemikalieinspektionen

Därefter samlas resterna av lampan ihop med hårdpapper och läggs i en glasburk med lock och golvet ska torkas med en fuktig trasa som också kasseras och läggs i burken som sedan lämnas som miljöfarligt avfall på någon återvinningsstation. Använd inte dammsugare.

Uttjänta lågenergilampor måste lämnas till återvinning för att inte kvicksilvret ska hamna i soporna
.
Upphörandet av glödlamporna innebär således att en mindre mängd kvicksilver kommer att spridas i naturen. En stor mängd av det utsläpp som sker i dag kommer från eldning i kolkraftverk.

Ett alternativ till lågenergilamporna är halogenlampan med skruvsockel som är dimbar och ger ett krispigt ljus. Av de som finns på marknaden och sparar 30 respektive 50 procent el och kostar mellan 20 och drygt hundra kronor.
Lysdiodlampor (LED) kommer också stort men kostar runt 400 kronor men brinner då i 45 000 timmar att jämföra med glödlampans 1 000 timmar.

Lågenergilampor finns inte för alla armaturer,  halogenglödlampan finns redan men de matta kan försvinna.

Fakta
Glödlampans uppfinnare sägs vara amerikanen Thomas Alva Edison (1847-1931) men det fanns andra som bidrog till att denna blev verklighet. I december 1879 visar Edison upp sin första funktionella glödlampa ett försök som varade 13,5 timmar.

Joseph Wilson Swan
(1824-1914) samt Heinrich Göbel (1818-1893) byggde den första fungerande glödlampan tre decennier före Edison en konstruktion som byggde på Wolfgang Junes modell som därmed teoretiskt är glödlampans fader. Alexander Lodygin (1847-1923 utvecklade wolframlampan under samma tid. Många andra har också haft ett finger med i utvecklingen att producera elektriskt ljus.

Glödlampans tidiga utvecklingGlödlampa 230 V, 60 W, 720 Im, skruvsockel E27, höjd ca 110 mm.


1. Glaskolv, 2. Gas, 3. Glödtråd, 4. Kontakttråd (till fot) 5. Kontakttråd (till bas), 6. Stödtrådar, 7. Glashållare, 8. Baskontakttråd, 9. Skåror, 10. Isolering, 11. Fotkontakt.

Läs mer på Kemikalieinspektionens hemsida och sök på glödlampa.
www.kemi.se


DSB

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2009-07-30 17:13

Om en månad den 1 september börjar glödlamporna försvinna ur handeln och nu hamstras de gamla hederliga lamporna för fullt. En del köper tio paket och andra beställer flera hundra eftersom de ska ersättas med mer energieffektiva alternativ. Utfasningen sker i flera steg, först förbjuds import av alla matta glödlampor och 100- watt klara sådana.

Många upplever lågenergilampornas sken som grönaktigt, vilket bidrar till hamstringen. Det finns ännu inga särskilda insamlingsstationer.

DSB den 30 juli 2009

Svara

dan 2009-08-03 10:06

Försäljningen av halogenlampor och lågenergilampor har tagit fart inför utfasningen av glödlamporna. Det snackas om hamstring av glödlampor men statistiken visar tvärtom, att försäljningen minskar. Livsmedelskedjan Lidl slutade ta in glödlampor redan vid årsskiftet och övriga har följt efter. I stället erbjuds ett urval av de vanligaste och mest sålda lågenergiljuskällorna och sortimentet bredddas.

Lågenergilampor har funnits i EU i 29 år men har inte slagit igenom i Sverige. EU-direktivet innebär också att det ställs högre krav på lågenergilamporna och skräplamporna kommer att sorteras ut och bara de med bra tändning och färgåtergivning kommer att finnas kvar, enligt Belysningsbranschen.

Många vill också ha halogenlampor som kan dimmas och lågenergilampor som tänder snabbt. Eftersom dessa lampor är dyrare än de traditionella är det bra att få råd i en bra affär så man vet hur lamporna fungerar.

Förbudet av glödlamporna i Sverige beräknas leda till en besparing på tio procent av den el som används i hushållen motsvarande två terawattimmar per år vilket motsvarar användningen i cirka 80 000 elvärmda villor under ett år. I hela EU beräknas inbesparingen till 40 terawattimmar.

1 september 2010 förbud mot klara 75-wattslampor, 1 september 2011 förbud mot klara 60-wattslampor, 1 september 2012 förbud mot klara 40- och 25-wattslampor, 1 september 2013 skärpta krav på lågenergilampor och LED-lampor och 1 september 2016 skärpta krav på halogenlampor.


DSB den 3 augusti 2009

Svara

dan 2010-04-13 10:48

I en studie av schweiziska myndigheter varnas för lågenergilampor och rekommenderar att man ska hålla ett avstånd på minst 30 centimeter till dem.

Strålsäkerhetsmyndigheten betecknar studien som intressant och strålningen kan vara farlig på sikt, varför det är bra att undvika onödig exponering.


DSB den 13 april 2010 
  • Artiklar

  • Kommentarer


Vad vet du om blommor?


© Politico.se