användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 10 december 2013 09:04

Riksinternat förlorar statsbidrag

Regeringen föreslår att riksinternaten Lundsbergs skola, Grennaskol-an och Sigtuna humanistiska läroverk, får samma villkor som frisko-lorna, rapporterar Ekot.

De förlorar då sina statsbidrag och förbjuds att ta ut avgifter av ele-verna.

- Det är svårförsvarat att vissa utpekade skolor ska ha helt andra villkor än andra, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Förslaget skickas nu ut på remiss och föreslås träda i kraft den 1 juli 2015.

Helena L' Estrade, styrelseordförande på Lundsbergs internatskola, lämnar sin post.

- Majoriteten av styrelsen och jag har olika uppfattningar om det förnyelsearbete som jag har initierat och som rollen som arbetande styrelseordförande baseras på, säger hon.

I styrelsen ingår nu tre nya ledamöter, enligt Johan von Schéele, talesman för styrelsen.

Avgången innebär ingenting för verksamheten vid skolan, styrelsen fortsätter förnyelseprogrammet som påbörjades under hösten, säger han.

Det finns tre riksinternatskolor, Lundsberg i Värmland, Sigtuna och Grennaskolan, Lundsberg är äldst och grundades 1896 medan Grennaskolan har funnits sedan 1963.

Systemet med riksinternatskolor infördes 1970 och motivet var den ökade internationaliseringen och behovet av undervisning för utlandssvenskars barn

De tre skolorna har namn om sig som prestigeskolor, men samtliga har tidigare fått kritik av Skolinspektionen för att elever kränks. 
December 10, 2013

Kommentera artikel

 
 

KommentarerSENASTE MEDIA

2015-02-17 08:50

2014-12-26 09:30© Politico.se