användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 26 december 2013 07:15

Zlatan i blåsväder om värdegrund

Det stormar efter Zlatan Ibrahimovics uttalanden om damfotboll i går, men han får nu svar på tal av damfotbollens lagkapten Pia Sundhage.

Zlatan var missnöjd med att Anders Svenssons karriär fallit i skugga på grund av bråket med en bil han först tilldelats men sedan avstått i från i jämställdhetens namn.

"Hur fan kan du jämföra en damprestation med en herrprestation individuellt?

När jag kommer ut i Europa jämför de mig med Messi och Ronaldo och när jag kommer hem jämför de mig med en damspelare.

Ska jag behöva skämmas för att vara en svensk fotbollsspelare?

Damerna kan få en cykel med min autograf så blir det bra", sade han till kvällstidningen Expressen.

Pia Sundhage tycker att det är "tråkigt och ledsamt för svensk fotboll när en lagkapten uttrycker sig så.

Det visar på brister i manlig fotbolls värdegrund", säger hon till SVT Sport.

En av huvudfigurerna i bilbråket, damlandslagets Therese Sjögren, vet inte vad Zlatan vill med sina kommentarer.

"Ena gången säger han att vi är fantastiska och sedan tycker han att vi ska ha en cykel, jag vet inte vad han är arg på egentligen, förbun-det, media eller", säger hon till Sydsvenska Dagbladet.

Hon är precis som Sundhage besviken och tycker det är tråkigt att han uttalar sig på det sättet som han gör.

Enligt henne är Zlatan den störste idrottsprofilen vi har i Sverige och det är många som lyssnar på honom och har som förebild.

SVT Sports Frida Östberg tycker inte att det går att jämföra herr- eller damfotboll, men förstår inte Zlatans resonemang om svenska damfotbollsspelare.

- Varför ska han skämmas, det är väl jättehäftigt att jämföras med Lotta Schelin eller Therese Sjögren.

- Ett OS-guld är lika mycket värt för en dam- eller herrsprinter, sam-ma sak gäller ett VM-brons i fotboll och damspelare med självkänsla är inte intresserade av hans autograf efter hans kommentar, säger hon.

Inställningen att ingen får vara bättre än någon annan, eftersom det inte är likvärdigt, är helt oförenligt med tanken på dynamik och för-nyelse, det ser vi inte minst i den svenska skolan (red anm).

Eftersom det var en person med invandrarbakgrund som uttalade sig ska det bli intressant att följa reaktionerna på detta.

Året då Zlatan blev en världsspelare.

www.svd.se/sport/zlatan-hade-verkligen-ett-vralbra-ar-2013_8814184.svdDen 27 mars 2014 ger Posten ut fem nya frimärksmotiv med Sveriges ledande fotbollspelare.

- Vi vet sedan tidigare att många väljer frimärken efter motiv.

- Jag är mycket stolt och glad att presentera att vi under nästa år kommer att ge ut ett häfte frimärken med Zlatan Ibrahimović.

- Om vi med dessa frimärken kan nå helt nya målgrupper, som idag varken skickar eller får brev är det fantastiskt, sade frimärkschef Britt-Inger Hahne.

En berättigad fråga är om pengar går före etik?  

"Zlatan årets tomtenisse".

www.svd.se/nyheter/inrikes/zlatan-trott-pa-att-jamforas-med-damer_8851520.svd?sidan=4

Uppdaterat 27/12 2013.

"Jag kommenterar eller recenserar aldrig vad enskilda spelare säger eller tycker i medier, alla är fria att uttrycka vad de vill", skriver ord-förande Karl-Erik Nilsson på fotbollförbundets hemsida.

Kritiken fortsätter mot Zlatan Ibrahimovics jämförelser mellan herr- och damfotboll och flera landslagsprofiler uttryckte direkt besvikelse över att "Sveriges största stjärna" ser ner på damfotbollen.

I dagens Gomorron Sverige menade en av de så kallade experterna i sportpanelen att Zlatan är så stor att han kan säga i princip vad han vill - han är en Gud för många.December 26, 2013

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

  • Artiklar

  • Kommentarer


Vad vet du om blommor?


© Politico.se