användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 27 maj 2014 20:34

Stora brister i elevstöd

Skolan ser inte till att alla elever når så långt som möjligt utifrån sina förutsättningar, anser 60 procent av Sveriges rektorer, enligt en undersökning som UR tagit fram.

Lina Axelsson Kihlbom, utbildningschef i Nyköpings kommun och ti-digare rektor på Ronnaskolan i Södertälje, är inte förvånad över resultatet.

- Lärare och rektorer vet redan i september vilka elever som inte kommer att få godkänt i juni och det chema man lägger i maj gäller för hela nästa läsår oavsett vilka behov som finns.

- Det finns en rädsla för det nya, för Skolinspektionen och för att göra fel och det gör att man blir passiv och inte vågar prioritera annorlunda, säger hon.

Varje år lämnar 12,4 procent, omkring 12 000 elever, av nionde-klassarna grundskolan utan behörighet till gymnasiet.

I gymnasieskolan hoppar runt var tionde elev av före studenten.

Axelsson Kihlbom menar att det är för många instanser som tycker till om skolan, Skolverket, förvaltningar och politiska nämnder.

Enligt henne krävs en förändring för att göra undervisningen mer mål- och resultatstyrd.

"Inställningen att ingen skola får vara bättre än någon annan, efter-som det inte är likvärdigt, är helt oförenligt med tanken på dynamik och pedagogisk förnyelse", skriver Hans Bergström på DN Ledare Signerat 15/12 2010.

De känner sig svikna av de vuxna.

"Jag ser inget jobb i min framtid", säger 19-årige Marcus i Sverige sviker

En dokumentärserie i fyra delar av UR om skolan och unga som varje år riskerar att hamna i utanförskap eller arbetslöshet på grund av skolans svek.

SVT 2 del 1 av 4 kl. 20.00.Maj 27, 2014 

Kommentera artikel

 
 

KommentarerSENASTE MEDIA

2015-02-17 08:50

2014-12-26 09:30© Politico.se