användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 03 april 2009 16:25
Hamid Karzai

Hamid Karzai

Källa: beaugrande.com

Ny afghansk lag tillåter våldtäkt

Enligt brittisk press har Afghanistans president Hamid Karzai undertecknat en lag som enligt FN gör våldtäkt tillåtet. FN-organet Unifem hävdar att lagen som ännu inte offentliggjorts, innebär allvarliga inskränkningar i kvinnors rättigheter.

Enligt The Guardian innebär lagen att kvinnor inte får lämna huset, söka jobb eller läkarvård utan sin makes tillåtelse och det skulle därmed i princip innebära en legalisering av våldtäkt. Kvinnan måste alltid ställa upp på sex om maken vill det.

De som protesterade mot lagen anklagades för att vara mot islam enligt senator Humaira Namati till The Guardian. Kvinnan ges lika rättigheter i den afghanska grundlagen, men konstitutionen tillåter också att landets shiamuslimska minoritet får ha egna familjelagar. Presidenten Hamid Karzai anklagas nu för att utöva röstfiske.

Under konferensen om Afghanistan i Haag som hölls i veckan pressades Karzai av de nordiska utrikesministrarna att svara på FN-organets anklagelser, men avstod.

Är det rimligt att sända skyddsstyrkor, som riskerar sina liv i sitt uppdrag, till ett land som på detta sätt allvarligt inskränker kvinnors rättigheter.

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2009-04-28 09:55

Afgahnistans justitiedepartement omarbetar nu den omstridda kvinnolag som motståndare har kallat en återgång till talibanernas tid.
Lagen som enbart gäller shiamuslimer, ca 15 procent av landets befolkning, stadgar att kvinnorna måste tillmötesgå männens sexuella behov. Detta menar kritikerna innebär en form av äktenskaplig våldtäkt.
President Hamid Karzai undertecknade lagen, men säger nu att han inte förstod innebörden av denna fullt ut. Besked gavs i dag att lagen kommer att ändras.DSB den 28 april 2009 

Svara

dan 2009-07-06 09:51

Har västvärlden offrat de afghanska kvinnornas fri- och rättigheter i demokratins namn namn? Det kan bli en realitet om förslaget till den nya familjelagen som den demokratiskt valde presidenten Hamid Karzai undertecknat går igenom. Kvinnornas situation har försämrats katastrofalt sedan 2003 då de drabbades av en backlash som tar sig mer och mer våldsamma uttryck.Amnesty International släppte i år sin Afghanistanrapport från 200, en deprimerande och nedslående läsning. Den talar om ökat våld och beväpnade gäng, militanta islamistiska grupper, talibaner och al-Qaida-liknande grupper som terroriserar vissa områden genom våld och kidnappningar. Dessutom påpekas att den USA- och Nato-ledda ISAF-styrkan har skadat och dödat många ur civilbefolkningen varav många har varit kvinnor och barn.
Afghanistan drabbades 2008 av en våldsvåg som landet inte sett sedan talibanernas fall, förra året dödades 2 118 afghaner, vilket innebär att dödstalet gått upp med 40 procent, enligt en FN-rapport. Över hälften av dessa dödades av motståndsrörelsen och resten av afghanska, amerikanska och Nato-trupper.
Enligt rapporter som sammanställts av både internationella och inhemska människorättsorganisationer är just kvinnorna de stora förlorarna i det samhälle som vuxit fram sedan talibanerna störtades 2001. I april i år godkände parlamentet en ny familjelag för den shiitiska minoriteten som innebär att kvinnorna i det närmaste blir livegna. När lagen som hemlighållits läckte ut i april gick hundratals arga kvinnor ut på Kabuls gator och protesterade. De möttes av militanta och aggressiva grupper av män som slungade glåpord och stenar mot dem. Lagen innebär att en kvinna inte kan gå utanför hemmet utan att åtföljas av en nära manlig släkting. Dessutom innebär den att hon inte kan vägra sin man sex, annat än av medicinska skäl. Utöver det våld och motstånd som kvinnor drabbades av under demonstrationen, har det också lett till förföljelse av kvinnliga aktivister och politiker, som ofta utsätts för våld och dödshot.
Parlamentarikern Shokria Barakzai åker alltid omkring i en bepansrad bil med beväpnade livvakter. Några veckor efter den stora demonstrationen mördades den kvinnliga politikern och aktivisten Sitara Achakzai i Kandahar på öppen gata för att hon protesterade mot den nya lagen.
Att president Karzai är beredd att offra kvinnors rättigheter kan bero på att hans position försvagats avsevärt sedan han blev vald till president 2004. Hans regering förknippas med korruption och inkompetens och polisen måste man muta om man vill att det ska göras en brottsutredning. De många tragiska incidenter som de utländska trupperna är skyldiga till har kommit att utgöra en stor belastning för honom. Eftersom han av många ses som en amerikansk marionett får han klä skott för allt som amerikanerna gör i Afghanistan.
Presidentvalet som ska äga rum den 20 augusti kommer att avgöra Afghanistans och Karzais politiska framtid. Eftersom hans popularitet dalat de senaste åren kommer varje röst att räknas, även minoritetsröster kommer. Här ser den pashtunske ledaren en chans att vinna några shiitiska röster från hazar-befolkningen vars religiösa ledare lagt fram lagförslaget. I princip är det fråga om att köpa röster och lojalitet i utbyte för ett godkännande av lagen. Den gäller framför allt hazar-kvinnor. Men många är rädda att den skulle kunna bana väg för en uppgörelse med landets talibaner liknande den som de pakistanska myndigheterna träffade med de pakistanska talibanerna som fått till följd att sharia (islamsk lagstiftning) införts i Swatdalen.
Många afghanska kvinnor känner sig inte säkra i samhället i dag och skolflickor trakasseras och hotas på väg till och från skolan. Lärarinnor har dödats och hotas till livet av talibaner och kriminella gäng.
Shinkai Karokhail, en kvinnlig parlamentariker, sa i en intervju, publicerad på sajten dailypress.com: ”Vi är inte längre en prioritet för presidenten eller det internationella samfundet.” Det är svårt att inte hålla med henne mot bakgrund av att president Karzai skrivit under en lag som till och med ”strider mot afghanska grundlagen”, enligt Brad Adams, chefen för Human Rights Watch Asia.
För att få bukt med dessa problem och kvinnovåldet har Sida gett Unifem (FN:s utvecklingsfond för kvinnor) ett stöd på 60 miljoner kronor. Tanken är att dessa pengar ska användas till ”härbärgen och rättshjälp till de kvinnor som flyr undan våld inom familjen”. Stödet ska också användas till att utbilda unga kvinnliga ledare och förse en del ministerier med teknisk rådgivning.
Ända sedan det nya lagförslaget skrevs under, har världssamfundet utövat påtryckningar på Karzai för att det ska ändras. För närvarande ligger det hos regeringens jurister för granskning, där även internationella representanter från FN, EU och utländska beskickningar deltar. Troligtvis kommer det att dröja till efter valet innan lagen träder i kraft och skulle den gå igenom innebär det att även de afghanska kvinnor som inte är shiiter riskerar att drabbas av liknande lagar.

DSB den 6 juli 2009

Svara

dan 2009-07-25 18:38

Afghanistans president Hamid Karzai har godkänt en omstridd shiamuslimsk lag som ger en make rätt att svälta sin fru om hon inte ställer upp på sex. Shialedare och politiker planerade att få familjelagen godkänd i tysthet, men en kvinnlig parlamentariker lusläste paragraferna och slog larm i våras i både inhemska och internationella medier.

Förutom att lagen gav en man rätt att våldta sin fru skulle en kvinna sminka sig och göra sig fin för sin man. Lagen som
gällde bara shiamuslimer fick hård kritik och ett hundratal kvinnor och feminister demonstrerade i Kabul och möttes av en aggresiv och mångfalt större motdemonstration, ledd av konservativa shialedare.

Barack Obama kallade lagen "gräslig" och somliga Nato-länder hotade dra tillbaka sina trupper om inte lagen skrevs om vilket också skedde. Några av de mest kontroversiella passagerna har strukits, andra har ändrats. Men inte tillräckligt enligt människorättsgrupper som läst den modifierade lagen. En våldtäktsman kan slippa straff om han erbjuder sig att gifta sig med sitt offer.

Mycket tyder på att presidenten godkände lagen för att få stöd av konservativa shialedare inför valet i augusti.


DSB den 25 juli 2009

Svara

dan 2009-07-26 09:03

Efter talibanernas fall inleddes en tyst revolution i Afghanistan, kvinnor krävde och fick sina rättigheter och en plats i samhället, men nu går utvecklingen bakåt igen.

Kvinnodepartementet i Kabul och FN:s utvecklingsfond för kvinnor (Unifem) rapporterade för snart fyra år sedan att Afghanistans kvinnor på många områden är bland de värst utsatta i världen. Kvinnor är i allmänhet fattigare än männen, får sämre betalt och deras arvs- och äganderätt bestrids ständigt. Kvinnans förväntade livslängd är 44 år och en afghansk kvinna föder i genomsnitt 6,6 barn - mer än hälften av flickorna gifts bort innan de fyllt 16.

Sedvänjor och traditioner står i vägen för kvinnors fri-och rättigheter och många kvinnor och barn behandlas som tjänstehjon och misshandlas av män och släktingar.DSB den 26 juli 2009
  • Artiklar

  • Kommentarer


Vad vet du om blommor?


© Politico.se