användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 08 december 2014 07:28

Fler M-väljare positiva till SD

Synen på Sverigedemokraterna (SD) har förändrats efter att partiet valde att rösta för Alliansens budget och därmed fälla regeringen, visar en Sifo-undersökning som SVT Agenda beställt.

Utöver SD-väljarna själva är Moderaternas (M) väljare mest nöjda efter SD:s agerande, nära var fjärde M-väljare, 23 procent, har fått en mer positiv bild av partiet.

Samtidigt som ungefär lika många, 24 procent, fått en sämre bild av dem.

Bland alla tillfrågade hade mer än var sjätte väljare, 17 procent, fått en mer positiv bild av partiet och 39 procent en sämre bild.

Statsvetaren Sören Holmberg säger att nyvalet troligen kommer att gynna SD.

- Om man ser till opinionsundersökningarna kan det inte uteslutas att SD kommer att göra ett starkare val, säger han till SVT Nyheter.

Han hänvisar till en mätning från det norska opinionsinstitutet Sentio som gjordes i november där SD fick 16,4 procent av rösterna.

Han tror även att invandringsfrågan kommer att få större betydelse i nyvalet vilket kan gynna SD.


Webbenkäten med sammanlagt 1 224 svarande personer motsvarar ett representativt urval av Sveriges röstberättigande befolkning.

Deltagarna fick ange vilket parti de skulle rösta på om det var riks-dagsval i dag och frågan som ställdes var "har din syn på SD föränd-rats efter att partiet fällt regeringens budget".

Av alla väljare var 8 procent mycket mer positiva, 9 procent lite mer positiva, 40 procent varken eller, 11 procent lite mer negativa, 28 procent mycket mer negativa och 4 procent tveksam eller vet ej.

Är SD en fara för Sverige.

Både finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven har satt stämpeln "nyfascister" på Sverigedemokraterna.

www.dn.se/ledare/huvudledare/sd-ar-en-fara-for-sverige/


December 08, 2014

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

medborgare 2014-12-11 01:09

 hej
Jag tycker samma

när äker SD`s röst , minskar M`s .
SD ökar 17 % ,  M miskar 19 %

Socialdemokraterna ökar  40 % 
  • Artiklar

  • Kommentarer© Politico.se