användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 17 mars 2010 22:15
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson

Källa: Scanpix

Vissa skolor släpper inte in SD

Fler skolor är beredda att släppa in Sverigedemokraterna (SD) inför det här valet än år 2006, men många skolor säger nej.

Många skolor har en hög andel invandrare och det är med hänsyn till dem som vissa skolor ändå bryter mot lagen och inte släpper in dem.

Lärarnas tidning, som ges ut av Lärarförbundet, har frågat 100 gymnasierektorer i lika många kommuner om de är beredda att släppa in Sverigedemokraterna (SD) på skolan inför årets val och 62 svarar ja, 18 nej och 20 har inte bestämt sig.

I förra valrörelsen öppnade knappt tre av tio rektorer dörren för Sverigedemokraterna. Justitiekanslern har tidigare slagit fast att inget parti får särbehandlas och de skolor som säger nej till SD måste alltså säga nej till alla politiska partier.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) har tidigare beklagat att skolorna helt stänger ute partierna från skolorna. Han har gett Skolverket i uppdrag att skriva riktlinjer för hur besöken ska hanteras.

Statsminister Fredrik Reinfeldt anser att det är mycket olyckligt att man med ett visst parti som grund stänger skolorna för alla politiska partier. – Det oroar mig när man för att stänga ute en grupp stänger för alla, säger han till TT.

– Det är viktigt för det demokratiska samtalet att ge information och svara på frågor, att vara närvarande, säger han. Reinfeldt konstaterar att regelsystemet gör det möjligt att fatta sådana beslut.

Kan man släppa in Vänsterpartiet, ett före detta kommunistiskt parti, kan man släppa in Sverigedemokraterna, de är lika goda kålsupare i så fall. 

Man kan också fråga sig om det är invandrarna som sätter agendan i detta och övrigt som inte faller dem på läppen?DSB den 17 mars 2010

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2010-04-17 15:35

Alla partier ska vara välkomna in i den svenska skolan och får inte ta emot vissa partier och samtidigt neka andra att föra fram sitt budskap till eleverna.

Det slår Skolverket fast i sitt nya stödmaterial till skolorna.

En rektor kan juridiskt utestänga alla politiska partier eftersom skolan inte är en allmän plats, men samtidigt har skolan ett demokratiskt uppdrag.

Om en rektor välkomnar ett visst parti till skolan kan han inte utestänga ett annat parti som vill komma.


DSB den 17 april 2010
  • Artiklar

  • Kommentarer© Politico.se