användarnamn
lösenord

efter skribent

eller datum

välj datum

Publicerad: 04 april 2010 10:25

Källa: Johan Nilsson/Scanpix

"Vart är vårt fina Sverige på väg"?

Den tragiska dödsmisshandeln på en parkeringsplats utanför Hemköp i Landskrona kunde ha stannat vid en tragisk dödsmisshandel, som är svår nog att bearbeta, men det kan inte uteslutas att mordet nu har lyfts upp på en politisk nivå, den misstänkte personen är "invandrare".

Vid platsen för incidenten växer samtidigt högen med blommor och gravljus och någon har skrivit ett kort med texten: "Vart är vårt fina Sverige på väg"?

Flera av ortsborna beskriver stämningen i den skånska kuststaden som mycket orolig och många gamlingar kommer inte att våga röra sig ute på stan efter det här, säger en Landskronabo. 

(SD) har börjat intressera sig för vad som hänt i Landskrona och flera bloggar har skrivit om fallet, inte sällan med en stark ton mot den misstänkte 23-åringen.

I SD-kuriren rapporteras det om våldsdådet, där det också påpekas att den gripne är av utländsk härkomst och på Facebook har redan två bloggar skapats, där 23-åringen hängs ut med namn, bild, adress och personnummer.

Stefan Olsson, ledare för SD i Landskrona, har utfäst en belöning på 5 000 kronor till den som kan ge tips som leder till att gärningsmannen grips. Han förnekar att den misstänktes etniska bakgrund har någon betydelse för hans agerande.

Både Hagamannen och Englamördaren hängde man ut innan de var dömda, men när det är män med invandrarbakgrund, då mörkas det hela tiden, säger SD-politikern.

På 1970-talet drabbades Landskrona hårt av varvskrisen, Öresundsvarvet, och gick under ett decennium från att ha tusentals anställda till att nästan helt utplånas. Den massarbetslöshet som följde har aldrig riktigt släppt sitt grepp om staden.

Samtidigt har invandringen till Landskrona varit stor under hela perioden och fortsatt även efter krisen, trots att det inte fanns jobb åt dem som redan bodde i kommunen.

När Landskrona gick till val 2006 var arbetslösheten hög, bidragsberoendet utbrett och oron för kriminella gäng som drev omkring på stan stor. Många kopplade samman problemen med den stora andelen invandrare, som då var störst i landet, efter Stockholm och Malmö. 

I morgon äger en manifestation rum i Landskrona, där folk kan samlas för att lägga en ros vid statyn på Rådhustorget.DSB den 4 april 2010

Kommentera artikel

 
 

Kommentarer

Svara

dan 2010-04-05 11:41

Biträdande chefåklagaren Göran Olsson har beslutat att anhålla ytterligare en person. Brottsrubriceringen är skyddande av brottsling.

- Det är en man i sfären som består av anhöriga och bekanta, berättar kriminalkommissarie Tommy Lindén vid Skånepolisen för TT.

Åklagaren ska före klockan 12 på annandagen besluta om 23-åringen ska begäras häktad eller inte.
 
Fortfarande gäller misstankar på sannolika skäl om mord och grov misshandel.


DSB den 5 april 2010

Svara

dan 2010-04-07 09:16

Efter dödsmisshandeln av en 78-årig kvinna i Landskrona häktades i 
går en 23-årig man, på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Detta är nu också brottsrubriceringarna.DSB den 7 april 2010

Svara

dan 2010-04-13 16:52

Den 23-årige man som misstänks för att ha orsakat en 78-årig kvinnas död i Landskrona har nu erkänt att han var på platsen, uppger Nyhetskanalen.se.

Mannen hävdar att händelsen var en ren olycka, enligt Leif Silbersky, som är hans nye försvarare.

23-åringen medger nu att han "befann sig i situationen" på parkeringsplatsen med det äldre paret. Kvinnans man skadades också vid tillfället.

Om åklagaren begär att häktningen förlängs när den löper ut nästa vecka, kommer Silbersky att motsätta sig det.


DSB den 13 april 2010

Svara

dan 2010-04-19 19:19

Den 23-årige mannen sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel och grovt vållande till annans död när det gäller Inger, 78, samt misshandel av normalgraden avseende hennes make Sven, 71.

Chefsåklagare Göran Olsson behöver dock mer tid på sig för att blir klar med utredningen och begär därför att mannen ska omhäktas.

Leif Silbersky kommer dock vid morgondagens omhäktningsförhandling yrka på att 23-åringen släpps på fri fot i väntan på ett eventuellt åtal.

Det är olyckliga omständigheter som gjort att det blivit så här. Min klient hade aldrig haft uppsåt att skada någon, än mindre döda.

Omhäktningsförhandlingen hålls i Lunds tingsrätt på tisdag morgon.


Faktum kvarstår väl att han faktiskt vållat hennes död?DSB den 19 april 2010

Svara

dan 2010-04-21 09:27

Den 78-åriga kvinnan, som dog i dramat på en parkeringsplats i Landskrona, hade ett åldersförändrat kärl i hjärnan som brast. Det ledde till en hjärninfarkt, vilket orsakade kvinnans död, skriver Sydsvenskan.

Det krävdes inte mycket för att blodkärlet skulle brista, vilket kan öppna för en mildare dom. Den misstänkte mannens advokat hävdar att det rör sig om en olyckshändelse.

Lunds tingsrätt beslutade i går att omhäkta 23-åringen som misstänkt för att genom grov misshandel ha vållat den 78-åriga kvinnans död.


DSB den 21 april 2010

Svara

dan 2010-04-21 12:21

Det blev tumult med spottloskor och fula ord när Lunds tingsrätt i går omhäktade 23-åringen som misstänks för dödsdramat på en parkeringsplats i Landskrona.

Efter irritationer mellan anhöriga till 23-åringen och journalister brast fördämningarna hos flera anhöriga när rätten meddelade att mannen ska vara fortsatt häktad, alltjämt på sannolika skäl misstänkt för att genom grov misshandel ha vållat den 78-åriga kvinnans död.

- Idiot skrek en kvinna och kastade något, troligen en penna mot vice chefåklagare Göran Olsson, dock utan att träffa.

Polis och vakter ingrep och tumult med skrik och gråt utbröt. Enligt polisen träffades flera personer av spottloskor.

- Jag beklagar att det är mycket känslor med i bilden, sade 23-åringens advokat Leif Silbersky efteråt.

Enligt honom hade både medier, polis och åklagare hjälpt till att piska upp stämningen genom att börja med att kalla händelsen på parkeringsplatsen för mord.

Trots att han ville se sin klient frisläppt tänker Silbersky inte överklaga häktningen. Åklagaren hade inga kommentarer och åtal ska väckas den 4 maj.

Det är hög tid att sluta hymla med aggressiva invandrare och faktum kvarstår att han har attackerat såväl mannen som denne maka som sedan resulterat i ett tragisk slut.

Oavsett utgången av målet är 23-åringen "stämplad för livet".


DSB den 21 april 2010

Svara

dan 2010-05-12 22:48

I dag åtalades den misstänkte 23-åringen för grov misshandel och grovt vållande till annans död i samband med en händelse som inträffade på en parkeringsplats i Landskrona.

Mannens försvarare Leif Silbersky menar att det var en olyckshändelse. 

Rättegången mot mannen påbörjas på måndag.DSB den 12 maj 2010
  • Artiklar

  • Kommentarer


Vad vet du om blommor?


© Politico.se